Свіжі ретинги. Хто виграє вибори без Януковича

Свіжі ретинги. Хто виграє вибори без Януковича

У виборах президента готові взяти участь 82% громадян

Соціологічне опитування станом на 4 березня 2014

Дослідження було проведене у період з 25 лютого по 4 березня 2014 року по всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками вік та стать).

Вибірка у віці від 18 років і старше репрезентативна загалом для України (2004 респонденти) за показниками віку, статі та типом поселення (місто/село). Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал) складає +/– 2,2%.

1. Електоральні орієнтації українців

Після прийняття рішення про проведення виборів Президента  в кінці травня цього року, електоральна активність громадян, в порівнянні з попередніми даними, достатньо виросла. Українці демонструють досить високий рівень бажання прийняти участь у майбутніх виборах Глави держави. Близько 82% виборців готові чи скоріше готові взяти участь у волевиявленні. При цьому тих, хто протилежної думки – близько 13%.

Щодо політичних уподобань стосовно вибору кандидатури на пост Президента України, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином. На даний момент, лідером президентських перегонів є Петро Порошенко – 21,2%. Другу позицію посідає В.Кличко – 14,6%, а третю Ю.Тимошенко – 9,7%, яка знову включилася в політичну боротьбу після звільнення. Сергій Тігіпко, в свою чергу, отримує підтримку у вигляді 7,1% голосів виборців. Лідер КПУ П.Симоненко – 5,0%, а лідер ВО «Свобода» О.Тягнибок – 2,5%. Лідера «Правого сектору» Д.Яроша підтримали б 1,6% виборців, а В.Медведчука – 1,0%. Близько 8% респондентів віддали би свій голос іншому кандидату ,якого не було у списку.

Близько 30% виборців заявляють, що не знають за якого кандидата віддали б свій голос та чи взагалі прийшли б на вибори.

Під час дослідження респондентам пропонувалось зробити свій власний прогноз стосовно того, хто стане наступним Президентом України, опитаним було поставлене наступне запитання: «Скажіть, незалежно від того кого із кандидатів Ви підтримуєте, на Вашу думку, хто все-таки переможе на виборах і стане майбутнім Президентом України?».

На перші позиції за прогнозами українців виходять все ж ті кандидати, П.Порошенко, Ю.Тимошенко та В.Кличко. Хоча, за умови достатньо високого рейтингу, в перемогу В.Кличка виборці вірять дещо менше, ніж у Ю.Тимошенко. Майже близько половини – 48,7% від усіх опитаних, не змогли відповісти на дане питання і скласти свій прогноз стосовно того, хто стане наступним Президентом України.

Щодо політичних уподобань серед партій, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином. Лідируючі позиції займають одразу три партії: перше місце займає Партія ВГО «Батьківщина» та отримує 15,4% підтримки виборців. Партія «Удар» – 15,0%. Партія «Солідарність» залучилась би підтримкою 13,1% виборців України. Партія регіонів суттєво втратила свої позиції, і наразі, має 9,5% підтримки виборців. Комуністична партія України та ВО «Свобода» також мають достатньо стійку і вагому підтримку населення – 5,4% та 4,3% відповідно.

Слід відзначити, що близько 30% виборців заявляють, що не знають за яку б партію проголосували та чи взагалі прийшли б на виборчі дільниці в день проведення виборів до Верховної Ради України, якби вони відбулись найближчим часом.

 

Респонденти в ході дослідження визначили для себе подальший зовнішньополітичний курс, яким має рухатись Україна. Так 62,0% громадян України підтримують вступ в Європейський Союз, а 38,0% готові проголосувати за вступ до Митного Союзу, якби такий референдум проводився найближчим часом.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: