Олександр Кваснєвський: Сьогодні я б не поїхав в Москву

Олександр Кваснєвський: Сьогодні я б не поїхав в Москву

Екс-президент Польщі з жалем визнає: світова спільнота не знає, як рятувати Україну, і готова змиритись з російською експансією

Колишній польський президент Олександр Кваснєвський впевнений: Путін домагається, що б втомлені від постійної нестабільності українці змели нову владу і самі попросились до Росії. Такий вихід, на щирий даль політика, буде прийнятний і для світової спільноти, яка не знає, що робити з українською кризою.

Дев’ять років тому ви були на параді з нагоди Дня Перемоги в Москві на Красній Площі. Сьогодні ви про це не шкодуєте?

Нині я б не поїхав, з огляду на ситуацію в Україні. Але переможна атмосфера того дня теж була дуже пригнічена Україною і тим, що Польща підтримувала помаранчеву революцію 2004 року. Путін шкодував, що я підтримав помаранчеву революцію. В Польщі тоді відбувалася дискусія, чи потрібно в цій ситуації їхати. Але я вважаю, що то було правильне рішення. Ми показали, що ми готові висловити повагу до важливого для Росії свята, а також, що ми відкриті до діалогу.

Через дев’ять років після того параду і 14 років правління Путіна в мене немає жодного сумніву, що його стратегією є відбудова супердержави. Путіну потрібна Україна для побудови Євроазіатського Союзу, в якому вже є Білорусь і Казахстан. Ідея щодо захоплення України така, через довгу дестабілізацію, таку як нині на Сході, через економічну блокаду, високі ціни на газ, підтримку процесу знищення державних структур України, довести до ситуації, коли самі українці скажуть, що їм все це вже набридло. І тоді вони зметуть нинішню владу, замінять її на проросійську, яка гарантуватиме спокій, тепло, виплати пенсій та зарплат. Я побоююся, що світ також в цій ситуації зітхне з полегшенням, що проблема, з якою вони не знали, що робити буде розв’язана.

Я кажу це з прикрістю і сумом. Але наслідком будь-якої довготривалої кризи є втома. Коли ситуація буде досить прийнятною, бо хтось там у владі з кимось домовився, Захід зітхне спокійно, а прагнення мільйонів українців будуть поховані. Цей сценарій більш, ніж реальний.

Путін дозволить провести вибори 25 травня?

Він намагається довести до того, аби ці вибори, навіть якщо і відбудуться, були неповноцінними виборами, щоб в багатьох містах їх не можна було провести, бо не будуть відкриті територіальні виборчі комісії або їх захоплюватимуть сепаратисти. Тоді легітимність нового президента буде ослаблена. А це буде приводом, аби не визнавати ці вибори. Натомість українці і Захід повинні зробити абсолютно все, аби ці вибори відбулися, бо Україні вони потрібні, як повітря. Для неї це як – бути, чи не бути.

Україні потрібний перший пункт стабільності, тобто президент, в якого є мандат і він може діяти. Він повинен відразу здійснити наступні три кроки – побудувати широку урядову коаліцію, залучити в уряд людей зі сходу і з Партії регіонів, аби відкинути аргумент, що це все пов’язане з Заходом України. По-друге, новий президент повинен роззброїти частину підрозділів, які підтримують Майдан, яких в Україні дуже багато, і які заважають нормальній життєдіяльності держави. По-третє, повинен розпочати діалог з Росією, або принаймні виступити з пропозицією. Без цього, Україна буде в драматичній ситуації.

Президент Коморовський заявив, що Путін можливо приїде на святкування 70-ї річниці визволення Аушвіцу.

Без сумніву, 70-ти річчя визволення Аушвіцу-Біркенау військами Червоної Армії є приводом, аби президент Росії був там присутній. Але все буде залежати від розвитку ситуації в Україні.

Мій месидж до європейських лідерів такий: не треба показувати непослідовність, бо кожна непослідовність може бути використана. Путін вже давно вважає, що Захід слабкий, деморалізований, що займається головним чином гомосексуалістами, а не великими справами, що він переживає глибокий занепад, а ЄС є штучним утворенням і рано чи пізно розпадеться. Він вважає, що ми вправні на слова, слабкі у діях і важко з цим сперечатися. Але не треба давати аргументи, що він правий.

Президент польської компанії PKN Orlen повинен їхати на економічний форум до Санкт-Петербургу, незважаючи на те, що 34 західних менеджера відмовилося?

Рішення президента Orlen може і не виглядає добре, але воно має своє пояснення: 90 % поставок для Orlen надходять з Росії. Якби це було 50%, то рішення було б простішим.

A Франція запрошує Путіна в червні на святкування річниці висадки союзників в Нормандії, хоча нині він ближче до Гітлера, ніж тоді.

У справі України Захід, чи США, Канада і Європа, повинні реагувати послідовно. Не можна, з одного боку, декларувати підтримку України, запроваджувати санкції, а з іншого вдавати, що нічого не сталося і святкувати спільні урочистості з Путіним.

Тобто потрібно відкликати запрошення до Нормандії?

Присутність Путіна в Нормандії повинна залежати від виконання певних умов. Перш за все – він повинен дати можливість провести вибори 25 травня і визнати їх результати. Якщо Путін насправді прагне стабільності в Україні, а це він декларує – хоча звичайно, думає і робить зовсім інше – то треба змусити його відповідати за слова. Якщо ці умови не будуть виконані, то Путіну нема місця на подібних зустрічах.

Переклад Оксани Тютюн

Фото: Stefan Romanik / Agencja Gazeta

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: