Головний військовий прокурор Анатолій Матіос: Дезертири з Криму вже просяться в Україну

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос: Дезертири з Криму вже просяться в Україну

«Колишнє керівництво «Укрспецекспорту» переховується в Британії»

Ліворуч від робочого столу головного військового прокурора Анатолія Матіоса розміщений монітор, на який виведене відеозображення його приймальні. Чого в цьому більше, професійної потреби контролювати всі процеси чи обережності, судити важко. Кобура, що виглядає з-під поли піджака Матіоса, схиляє терези до останнього припущення. Генерал визнає: зі зброєю за межами власної домівки не розлучається. Гучні справи, які розслідує військова прокуратура, змушують бути напоготові, а охороною він не користується.

Резонансні розслідування, про які йде мова: майже півмільярдне розкрадання в Міністерстві оборони, розтрата десятків мільйонів при продажу українського озброєння за кордон, врешті-решт, розслідування іловайської трагедії… Вертикаль військової прокуратури, яку було ліквідовано за часів Януковича і відновлено минулого року зусиллями Матіоса, останнім часом все частіше стає джерелом гучних новин у ЗМІ.

Деякі зі справ, якими опікується військова прокуратура могли стати предметом роботи іншої структури, створеної напередодні, – Національного антикорупційного бюро України. До недавнього часу Матіос претендував на посаду його голови, але не пройшов конкурс і не приховує розчарування.

У кабінеті військового прокурора немає портретів президентів, замість них – Григорій Сковорода і Василь Стус, на стіні в приймальні – плакат з іменами Небесної сотні.

Під час інтерв’ю військовий прокурор кілька разів відволікається на інші питання, відповідає на телефонний дзвінок Генерального прокурора Шокіна, і потім миттєво включається у перервану бесіду. Для тих, хто спілкується з Матіосом уперше, впадає в око стислість й точність його висловлювань. Матіоса навіть дещо дратує нездатність співрозмовників говорити так само, він відчуває дискомфорт від довгих запитань.

Нещодавно були вбиті журналіст Олесь Бузина, екс-депутат Партії регіонів Олег Калашніков. Одна з популярних версій наразі - злочини вчинили спецслужби РФ. Наскільки вона правдоподібна?

Версії, які висуває суспільство, мають право на життя. Не виникає сумніву, що це замовні вбивства, адже присутні всі класичні ознаки. Такі злочини чітко плануються, до них системно готуються.

Це не мій напрямок, але я звернув увагу на відео з огляду місця події (вбивство Бузини – «Главком»), що з’явилось напередодні в Інтернеті.

Працівники міліції припустилися багатьох непрофесійних речей. Слідчо-оперативна група порушила основний принцип фіксування всіх можливих слідів злочину. Адже ми передбачаємо, що за Бузиною слідкували, автомобіль (кілерів, - «Главком») був припаркований, поруч мали бути відбитки, якісь сліди, наприклад, недопалки. Тому це місце мало бути моментально локалізоване, все до найменшої смітинки зібрано. Ці докази мають допомогти розкрити злочин, а помилки можуть вагомо вплинути на динаміку розслідування, причому негативно. Варто розуміти, якщо не вдалося розкрити замовне вбивство протягом 10 діб, подальші шанси – мінімальні. Тим більше буде не можливо здобути докази, якщо вбивці виїхали в Російську Федерацію. Я дуже вірю у професіоналізм процесуальних керівників у прокуратурі, які нададуть необхідні вказівки слідчим і будуть контролювати їх виконання цілодобово.

На мою думку, системно створюється пул «сакральних жертв» як інформпривід, щоб обвинуватити Україну перед світовою спільнотою в їх політичній вмотивованості.

Нещодавно парламентський комітет з питань нацбезпеки та оборони звинуватив Міноборони у переплаті 120 млн гривен при закупівлі палива. Депутати вимагали переглянути контракт і нагадували про кримінальне провадження щодо цієї закупівлі. Вам відомі наслідки цього скандалу?

Я не був на цьому засіданні комітету. Розкрадання або замах на розкрадання, привласнення держмайна – є підслідністю органів внутрішніх справ. Якщо прокурор побачить, що розслідування не об’єктивне, має право доручити розслідування іншому органу.

До категорії військових такі види злочинів не входять. Однак, коли мова їде про обороноздатність держави ми забираємо все до свого провадження. Кримінальне провадження зареєстровано і передано Головній військовій прокуратурі Генеральним прокурором для досудового розслідування.

До речі, військова прокуратура була першою, хто притягнув до кримінальної відповідальності високопосадовця за подібний злочин. Мова йде про колишнього начальника департаменту державних закупівель Міністерства оборони Олександра Зражевського, якого притягнуто до кримінальної відповідальності за замах на привласнення 433 млн. гривень – по такій самій схемі закупівлі пального для Міноборони. Продавцем виступала оформлена на бомжа фірма–«метелик», яка була зареєстрована у військовому гуртожитку.

Справа спрямована до суду, але на попередньому слуханні суддя змінив міру запобіжного заходу і не зобов’язав Зражевського заплатити заставу в розмірі 16 млн. гривень. Відтак йому тепер набагато легше знаходити мотивацію для свого захисту. Наразі суддя, який розглядав це клопотання, сам донедавна ходив під підозрою за отримання хабара...

Маєте на увазі, влада змінилась, а….

Я сказав те, що сказав. Справа не у владі, а у людях, які працюють і вчиняють злочини згідно зі своєю викривленою мораллю.

433 мільйони – найбільша сума, через яку довелось відкривати кримінальне провадження у минулому році?

Так, найбільша. Справу ми розслідували протягом місяця, закон дав можливість підозрюваному знайомитись зі справою п’ять місяців. Але яким би не був суб’єктивний фактор, присутній на стадії судового розгляду, я переконаний, що при належному підтриманні державного обвинувачення суду буде важко прийняти необґрунтоване рішення.

Нещодавно за хабарництво був затриманий прокурор Краматорська Андрій Сухінін. При обшуку правоохоронні органи знайшли у нього та його підлеглих мільйони гривень. Що це за кошти?

Ми протягом 1,5 місяця фіксували отримання неправомірної вигоди представниками правоохоронних органів. Спочатку зареєстрували провадження щодо однієї особи – працівника міліції. А потім виявилося, що це розгалужений ланцюжок, що веде до прокурора Краматорська.

Навіть в день затримання прокурор, його заступник і співробітник міліції отримали хабар. Ці кошти збиралися з підприємців міста, які фактично сьогодні знаходяться на межі виживання: торгують продуктами харчування, підакцизними товарами, збирають металобрухт, ведуть іншу підприємницьку діяльність. Існували списки цих людей (у затриманих представників правоохоронних органів – «Главком»). Не було такого комерційного питання, яке б не контролювало це угрупування і не отримувало від цього зиск.

Прокурори арештовані, їм встановлено судом заставу в 3 млн гривень. Вони її не внесли, зараз перебувають під слідством. Фіксування хабарів в правоохоронних органах і в прокуратурі не є нашою прямою компетенцією. Та за погодженням з Генпрокурором я прийняв таке рішення, наших співробітників долучили до розслідування і вони впоралися.

До речі, саме така наполегливість дала нам можливість за два тижні розслідувати ДТП в Костянтинівці, коли, ви пам’ятаєте, загинула дитина. За два тижні було зроблено майже неможливе: в перший же день завдяки позиції Міністра оборони відшкодували повністю збитки родині загиблих. Провели більше семи експертиз, оголосили підозру та направили справу до суду.

Ви відчуваєте, що це вплинуло на настрої в місті?

Однозначно, так. Я вилетів в Костянтинівку вночі, буквально одразу після цього ДТП, зустрічався з родиною і внаслідок нормального спілкування, пояснення причин і не приховування обставин нам вдалось потушити емоційний суспільний резонанс. Хоча супротив, який нагнітався бажаючими збурити ситуацію в місті, був дуже потужний. Уже сам похорон наступного дня проходив в абсолютно спокійній обстановці та без ексцесів.

Випадок з прокурором Краматорська – виключення чи розповсюджена практика?

Процесуальні дії, особливо оперативно-розшукові, люблять тишу – для того, щоб були законно зібрані докази. Ми виявили проблему, яка завжди існувала у Донецькій та Луганській областях.

Чому ми зробили публічне затримання? Перше: були всі законні підстави. Друге: це є неабиякий серйозний струс для колективу, така собі щеплення проти жадібності для тих, хто вирішив, що на війні і на біді людей можна заробляти собі на «солодке» життя.

Проти колишнього голови «Укрспецекспорту» Сергія Бондарчука відкрито кримінальне провадження. На якому етапі ця справа?

Діяльність підприємств «Укрспецекспорт», «Укроборонпром» належать до компетенції військової прокуратури. Вивчення зовнішньо-економічних контрактів щодо ремонту озброєння, постачання зброї виявила факти, що дали підстави для реєстрації кримінального провадження. Слідчі військової прокуратури провели величезний обсяг роботи закордоном і привезли більше шести тисяч процесуальних документів. Це папери з викривальними показами іноземних громадян, які свідчили проти керівництва «Укрспецекспорту», які разом з іншими об’єктивними доказами, стали підставою для оголошення про підозру Герою України, який на сьогодні перебуває у розшуку (звання Героя України було присвоєно Бондарчуку в 2010 році за заслуги у розвитку військово-технічного співробітництва – «Главком»). Сподіваюсь, найближчим часом Інтерпол зможе встановити його місцезнаходження для екстрадиції.

Адвокат Бондарчука повідомляв, що його клієнт перебуває в зоні АТО

Наскільки нам відомо, останнє його місце перебування – Великобританія. Ми спілкувались з колегами із правоохоронних органів цієї країни, аташе посольства Британії в Україні і виявилось, що там не один лише Бондарчук.

Хто ще?

Майже все колишнє керівництво «Укрспецекспорту» притягується або буде притягнуто до кримінальної відповідальності. Ми досить наступально діємо щодо розкрадачів державної власності, якими виявилися попередні керівники цього підприємства. У тому числі, міністра оборони Дмитра Саламатіна. Є специфіка розслідування економічних злочинів, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю, особливо в такій тонкій сфері як озброєння і торгівля зброєю. Потрібно проводити дуже багато слідчих дій на території інших держав, а це певна процедура, запит на правову допомогу, погодження приїзду, виділення іншою стороною правоохоронців, які повинні на своїй території проводити слідчі дії… Також це передача документів в Україну, їх переклад. Щоб отримати всі шість тисяч процесуальних документів, Генеральній прокуратурі прийшлося заплатити службі доставки для збереження цих документів (бо літаком в сумці їх не повезеш) більше 36 тисяч гривен.

В чому звинувачують Бондарчука?

Я не можу розголошувати таємницю слідства, але він підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) КК України. Попередні збитки від дій підозрюваних становлять понад 7,5 млн. дол. США та 69 тис. євро.

Щодо Саламатіна. Мова йде про контракти на продаж зброї, чи, наприклад, його російське громадянство?

У нас немає кримінальної відповідальності за набуття громадянства іншої країни. На відміну від діянь, що привели до збитків державі або пов’язані із державною зрадою або шпигунством на користь іншої країни, які ми і розслідуємо зараз.

Екс-замгенпрокурора Микола Голомша в інтерв’ю «Главкому» не виключає, що до зриву так званого «Іракського контракту», найбільшого в історії України, причетна Росія.

Я не можу коментувати те, що говорив Микола Голомша. Він був першим заступником Генерального прокурора в минулому році, досить тривалий час опікувався оборонною сферою.

Керівник, який має процесуальні повноваження, не може робити припущення. Він повинен або констатувати факт або обґрунтувати свою відмову коментувати.

Просто буває лише на суді Лінча: призначив винним, потягнув зашморг або кинув у сміттєвий бак. Ми робимо іншу рутинну роботу. Зрозумійте, щоб дослідити обставини «Іракського контракту» треба отримати документи з судів американської юрисдикції, де розглядаються скарги до України щодо його невиконання. Слід проводити унікальні експертизи, які повинні встановити причину зриву контракту. Це досить тонкі і не публічні речі.

Не визнали якість, значить, був порушений технологічний процес. Цей процес порушувався явно не Саламатіним, але, можливо, за його вказівкою чи згодою, відповідними підприємствами. Щоб провести експертизи треба в цих підприємствах взяти зразки, встановити, де вони, а частина з них зараз розташована на території «ДНР» та «ЛНР». Там основний промисловий потенціал, там виготовляли спеціальну сталь для бронетранспортерів.

Всі ці нюанси ми маємо зібрати як докази у встановленому законом порядку. Суспільство вимагає (результатів розслідування – «Главком») вже і негайно. Я переконаний, військова прокуратура добросовісно робить все можливе і не можливе, але є об’єктивні фактори.

Ви згадали про підприємства ОПК, які знаходяться на території «ЛНР» та «ДНР». Чому, коли розпочалась агресія, ці підприємства, документи, устаткування не були евакуювані?

Наразі прокуратура позбавлена повноважень щодо проведення перевірок у порядку нагляду. Вивезти, організувати, знайти фінансування – це функція органів виконавчої влади. Чому це не було зроблено – це питання об’ємне. Повірте мені, що все, що хтось не зробив, або зробив незаконно – міна уповільненої юридичної дії. Невідворотність покарання наступить, тому, що нам в спину дихають наші діти, наше майбутнє, яке хоче щось змінити в державі. В минулому та поточному роках шляхом представництва інтересів держави в суді нам вдалося відшкодувати державі майже 450 мільйонів живих грошей. Іншими засобами прокурорського впливу відшкодовано ще 138 млн. грн.

При тому, що військових прокурорів всього 566, з них всього на всього 98 слідчих. Тут працює багато працівників, які покинули свої домівки, в тому числі у Криму, та поїхали на континентальну Україну. Живуть в кабінетах та майже цілодобово роблять свою роботу. В середньому, кожен військовий прокурор повернув державі 1 мільйон. При цьому отримує зарплату в 4-6 тис. гривень.

Які найбільш показові приклади повернення коштів?

Це насамперед позовна робота. Коли державні кошти за скороченою процедурою перераховуються передоплатою, або оплачуються послуги за державні замовлення, а підприємства їх не виконують, наступають штрафні санкції.

Завдяки активності нашого підрозділу були стягнуті чималі кошти з комерційних підприємств, які не виконували замовлення для Міноборони та по лінії «Укроборонпрому». Нещодавно була розповсюджена інформація про те, що один з комерційних банків привласнив кошти на оборонні замовлення, які перераховувались іноземним контрагентам. У процесі розслідування всі кошти, а це більше 10 млн доларів, банком були повернуті. Зараз дуже важка економічна ситуація в банківській сфері і вони вирішили, що за рахунок державного бюджету можна покористуватись цими грошима, підставивши під штрафні санкції одне з найбільших підприємств «Укроборонпрому» - «Укрінмаш». Ми не дали їм скористатися державними коштами.

«Кровожерливість» чи бажання за будь-яку ціну обов’язково посадити когось до в’язниці – не є нашою самоціллю. Треба усунути причини та умови, повернути збитки державі. Відповідальність все одно наступить. Право і обов’язок слідчого – виконати роботу чесно, об’єктивно і без натягування сумнівних доказів.

У будь-якому разі, нас не можуть любити. Сегмент військових злочинів – дезертирство, непокора, інші форми ухилення від військової служби. Але конституційний обов’язок кожного громадянина чоловічої статі – бути готовим виконати свій військовий обов’язок перед державою. На даний момент за 2014 рік, І квартал цього року, включаючи рік АТО під ознаки кримінальних правопорушень підпало більше 24 тисяч військовослужбовців, з них понад 70 % - це ті, які мають ту чи іншу форму ухилення від служби, у тому числі ті, які залишилися в окупованому Криму.

А інші 30 %?

Є 35 складів військових злочинів, це довго пояснювати.

А найбільш помітні?

Непокора. Порушення правил поводження зі зброєю. Знищення, пошкодження або втрата військового майна. Недбале ставлення до служби і так далі.

З огляду на озвучені вами цифри, чи можна говорити про те, що більше 15 тисяч осіб, дії яких підпали під ознаки кримінальних правопорушень – дезертири?

Цифра трошки інакша, але я вам кажу, що при підрахунках треба враховувати кількість військовослужбовців різних військових формувань, які не вийшли з анексованої території Крим. Це вже більше 10 тисяч осіб.

Стратегічна помилка держави у минулому – територіальний, а не екстериторіальний принцип проходження служби. Якщо він тут живе і тут служить, то дуже довго буде думати, чи варто продовжувати службу не біля домівки.

Хоча можу відзначити, що зараз до нас надходять звернення деяких з них (зрадників – «Главком»), які залишилися в Криму, і навіть встигли якійсь час послужити в російському війську. Але тепер вони пишуть нам, що воліють повернутися, просять про амністію. Хоча над ними висить вже не лише дезертирство, а й державна зрада! Що з такими людьми робити? Закон передбачає за дезертирство – до 7 років позбавлення волі, а за державну зраду – від 10 і більше.

Цікаво, що саме не влаштувало їх в російській армії, адже вони зробили вже вибір.

Суб’єктивну сповідь цих осіб я за відсутності достатнього часу не маю можливості передати.

А як ви думаєте?

Маю надію, коли наступить мир, історики, суспільство, експерти будуть обговорювати причини.

Багато таких звернень?

Ми отримуємо два – три звернення майже кожен день. Вони їх передають через якихось знайомих, які б могли клопотати про якесь пом’якшення відповідальності.

Чи є тенденція до зменшення випадків дезертирства?

Є. Завдяки створенню і роботі військової прокуратури. Пік був у листопаді 2014 року. За місяць з армії дезертирувало більше 4 тисяч осіб. Це були жахливі цифри. Нам вдалося в п’ять разів скоротити цю кількість. Уже станом на січень таких дезертирів було вже не більше трьохсот. Динаміка, коли дезертирували сотнями в день, знизалась до одиниць, інколи десятків. Масовий фактор небажання служити державі, вважаю, зупинений.

Чому саме на листопад 2014 року припав пік дезертирства?

Не можу сказати. Аналіз можна робити, коли ситуація стабілізується, ми будемо досліджувати, щоб це не допустити у майбутньому. Внесено багато змін до законодавства. Раніше командир не мав можливості вплинути на військовослужбовців, за виключенням права зробити усне зауваження або позбавити короткотермінової відпустки.

Чи є у вас інформація про суми, які Росія витрачає на так званих «відпускників», що їдуть воювати в нашу країну?

Є відкриті цифри військового бюджету Росії. Але окрім них існують захищені від широкого загалу цифри оборонного замовлення і витрачання коштів на суміжні речі. Вся «гуманітарна допомога» у вигляді танків, пального, ракет, «Градів», насправді, потрапляє до нас зі складів довготривалого зберігання РФ. По залишковій вартості ця зброя, боєприпаси для них вже майже нічого не коштують. Все це слід утилізувати, відстріляти у себе на полігоні. Так чого ж не «допомогти» українському братові? Вони утилізують таке озброєння за рахунок убивства наших військових та громадян. У безмежній кількості. Повірте, що Радянський Союз був монстром мілітарної машини. Цілі поля, сотні гектарів заполонені танками старих модифікацій, які сьогодні сплавляються в Україну для бойового вишколу і злагодження квазіеліти російської армії. Які це суми? Вони шалені. Але це суми не модернізованого війська – це суми і вартість величезних залишків не модернізованої техніки, яка вбиває.

Гібридна війна дає РФ можливість бачити недоліки, модернізувати, випробовувати всі найсучасніші їх розробки. Інший бік – вся ця технічна армада не зовсім вірно функціонує, а спиячений російський «відпускник» так само відноситься до своєї техніки. Вони лише на Lifenews дуже великі герої.

Я точно бачу: як би не намагалася Росія, вона не зможе нас перемогти. Адже ми маємо один золотий принцип: хоч «хата і скраю», але мій хуторок є недоторканний. Скільки б не було у росіян пального і танків, куди б вони не їхали – є генофонд нації, який зможе відстояти свободу і честь Батьківщини. Повірте, все буде добре. Потрібен час.

Нещодавно у Волновасі був вбитий працівник СБУ Віктор Мандзик. Одна з версій – конфлікт через спробу завадити нелегальному провезення партії алкоголю через прифронтову зону. Наскільки розповсюдженою є проблема контрабанди в зоні АТО?

Це не контрабанда, а товарно-матеріальні потоки, які курсують між підконтрольними та непідконтрольною територіями. Визначена мережа з семи пунктів пропуску, де прикордонники разом з представниками фіскальної служби, Служби безпеки, військовослужбовцями фіксують перетинання транспорту, осіб, товарних матеріальних цінностей.

Конфлікти в черзі завжди виникають. Хтось хоче швидше, комусь набридло, комусь треба до лікарні…

Ми внесли пропозиції до керівництва Антитерористичного центру, як унеможливити, чи усунути причини виникнення конфліктів, особливо у нічний час. Потрібне рішення керівника АТО, яким буде заборонено пропускати в темний період доби транспортні засоби. Чому? Бо тільки під покровом темноти робляться усі неправедні справи. Чи є намагання незаконного перетинання і завезення цигарок з «ДНР» транзитом через територію України до Європи? Є! Всі це знають і ми працюємо, є провадження. Блоковано багато маршрутів. Чи є намагання постачати тару для розливу фальсифікованого спиртного без сплати акцизу? – Також є. Це життя в усіх його страшних та негативних проявах. Я думаю, що найближчим часом буде рішення керівника Антитерористичного центру, яке удосконалить порядок проїзду.

Чи можна наразі говорити про остаточні висновки розслідування Іловайської трагедії? В березні ви анонсували результати.

На даний момент закінчена експертиза. Це 25 експертів різного сектору: державного, недержавного, оборонного, академічних наукових установ і Київського інституту судових експертиз. Найближчим часом почнуть колегіальну роботу щодо підписання акту експертизи. Командна частина, вхід в Іловайськ, оборона міста, вихід, втрати, оцінка правильності бойового задуму і його виконання. Всі ці 25 фахівців можуть мати окремі думки, але вони повинні підписати (узагальнену – «Главком») експертизу і передати слідству. На підставі її аналізу разом з іншими доказами слідчий прийматиме рішення про оголошення підозри тим чи іншим особам, чи робити висновок про відсутність для цього підстав.

Повірте, на пострадянському просторі і взагалі у світі після Другої світової війни не проводилися розслідування правильності або неправильності проведення військових операцій. Також в Україні немає жодної експертної установи, яка має ліцензію на проведення оперативно-тактичних, комплексних експертиз. Прийшлося створювати таку практику з нуля. Це досить складне завдання.

Суспільство говорить, що повинен бути хтось покараний за такі страшні втрати. Але ми мали пряму агресію. У мене склалась власна думка і я знаю більше того, ніж можу зараз озвучити. Невідворотність покарання, якщо є склад злочину, все одно наступить. Я вдячний Віктору Шокіну і Віталію Яремі за те, що вони по-чоловічому і професійно підтримали усі наші дії з розкриття злочинів, надали максимальну допомогу для подолання усіх перешкод. Нам довелося всім експертам і слідчим у справі якнайшвидше пройти перевірки і отримати форму допуску № 1 – це найвища форма допуску до таємних документів. Це біля 1500 документів, від щоденних карт до оперативних задумів і всього іншого. У нас є посекундна розкадровка космічного агентства України.

Точно можу сказати, що при оперативному задумі звільнення Іловайська, ніхто не міг враховувати фактору прямої агресії. І це абсолютно закономірно. Напевно, ніхто б не зміг. Тому це надзвичайно складне питання. Я розумію, що у багатьох випадках і розслідуваннях мені доводиться констатувати не ту правду, яку хочеться чути суспільству. Я і мої підлеглі можемо чесно дивитися в очі будь-кому, хто висуває «диванні» претензії у наш бік.

Чи всі учасники вже були допитані по цій справі? Наприклад, Валерій Гелетей, Віктор Муженко, Генадій Корбан?

З приводу Іловайського котла було допитано більше 700 осіб. У тому числі всі, кого ви назвали. Ми не допитали командира батальйону, а тепер полку «Азов» – Андрія Білецького. Він не з’являвся, хоча я та слідчий неодноразово викликали його.

Деякі бійці «Азову» відмовилися давати покази, оскільки отримали відповідний наказ свого командира. Є ще три знакові допити, які ми не провели. Сподіваюсь, ці особи будуть допитані суддею уже під час судового слухання.

Ви задоволені результатом конкурсу призначення голови Антикорупційного бюро?

Суб’єктивно, як я можу бути задоволений. Адже я номінувався та не пройшов. Будь-яка нормальна людина подумає: не зважив власну вагу. Коментувати, ну що тут коментувати…

Лише результат роботи НАБ дасть оцінку правильності вибору керівника, якому я бажаю успіху.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: