Що думають європейці про Україну? (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Що думають європейці про Україну? (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Лише 0,25% вважає, що війна з Росією є причиною для відмови Україні у членстві в ЄС

Підтримка України на Заході в значній мірі залежить від того, чи підтримують українців пересічні мешканці країн-членів ЄС. Політики демократичних країн здебільшого приділяють велику увагу суспільним настроям. Логіка проста: вони хочуть бути переобраними.. Розв’язана Росією інформаційна війна в Європі створює перед Україною ще більше перешкод для пошуку і збереження підтримки західних партнерів.

Аби зрозуміти, якими є основні уявлення європейців про Україну, Інститут світової політики вирішив здійснити соціологічне дослідження в найбільших країнах Євросоюзу. Мета полягала не лише в тому, аби зрозуміти аргументи і контраргументи європейців із приводу європейської інтеграції країни, але й з’ясувати, які існують асоціації, пов’язані з Україною. Отримані дані дозволять розробити відповідний план дій для розвінчування стереотипів, а також посилити позитивні суспільні тренди в ЄС щодо України.

Опитування щодо сприйняття України громадянами ЄС було проведено на замовлення Інституту світової політики компанією TNS в рамках проекту «Нова європейська політика». Заповнюючи прогалину в інформації», який здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Особливість опитування ІСП полягає в тому, що воно містило не лише закриті, але й відкриті питання. Зокрема, мешканці країн-членів ЄС мали змогу назвати свої власні асоціації з Україною.

-- Загалом, ми поставили три питання:

1) Назвіть три асоціації з Україною.

2) Які ви можете навести аргументи на користь приєднання України до ЄС у майбутньому?

1. Україна — це частина Європи

2. Українці відстоюють європейські цінності, а тому їх слід заохотити

3. Це сприятиме економічному зростанню Євросоюзу

4. Немає жодних підстав давати перспективу членства одним країнам Європи і відмовляти Україні

5. Ми маємо таким чином захистити Україну від нових зазіхань Росії

6. Це розширить зону стабільності в Європі

7. Інше (Ваша відповідь) ________________

3) Які ви можете навести аргументи проти приєднання України до ЄС у майбутньому?

1. Я проти розширення ЄС узагалі

2. Україна ще має довести свою відданість європейським цінностям

3. Україна має побороти корупцію

4. Україна має позбутися олігархів

5. Україна — бідна країна; її вступ стане важким тягарем для ЄС

6. Україна не є частиною Європи

7. Ми маємо брати до уваги думку Росії, яка ставиться вороже до членства України в ЄС

Ми не запитували про підтримку членства України в ЄС, оскільки її рівень зафіксований в інших соціологічних опитуваннях. Зокрема, в опитуванні «Трансатлантичні тренди» Німецького Фонду Маршалла та Pew Research Center . Згідно з ними, підтримка членства України в ЄС варіюється від 50 до 52%. Натомість, ми намагались зрозуміти аргументи та контраргументи європейців за та, відповідно, проти такого кроку.

-- Аргументи на користь приєднання України до ЄС у майбутньому

Респонденти обрали наступні аргументи на користь надання Україні членства в ЄС:

1. Україна є частиною Європи (31%);

2. Членство України в ЄС є способом захисту України від подальших зазіхань Росії (30%);

3. Україна повинна мати такі ж права на членство в ЄС, як і інші держави (30%).

-- 5 головних висновків дослідження:

1. Серед асоціацій про Україну домінують негативні образи. Три ключові асоціації з Україною — війна, Росія, бідність. Нейтральні або пози¬тивні асоціації поділяються незначною кількістю пересічних мешканців досліджуваних країн.

2. Лише 1% респондентів вважає, що Україні не можна дозволяти вступати в ЄС. Це свідчить про те, що україноскептицизм серед європейців, до якого часто апелюють експерти, політики в ЄС, перебільшений (варто, звісно, зауважити, що на настрої європейців впливає відповідність України критеріям для вступу до ЄС: Україну в нинішньому стані в Євросоюзі, звісно, не чекають).

3. 30% європейців вважає, що Україні варто надати членство в Євросоюзі, аби захистити державу від нових зазіхань Росії. Частина респондентів (14%) зауважила, що думку Росії слід брати до уваги.

4. Без подолання корупції та олігархії перспектива членства для України є малоймовірною. Європейці вважають ці проблеми вирішальними для європейської інтеграції держави. За великим рахунком, очікування мешканців Франції чи Італії не відрізняються від очікувань самих українців.

5. Найбільш скептичні щодо європейської перспективи України — французи, найбільш байдужі — британці.

Повна версія дослідження «Що думають європейці про україну?»

Методологія

Дослідження проводилось у 6 найбільших за кількістю населення країнах ЄС: Великобританії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Франції (це більше половини мешканців ЄС — майже 360 млн. осіб із загальної кількості в понад 500 млн.). Усі питання були або повністю відкритими, або містили варіант відкритої відповіді. Опитування проводилось методом Інтернет онлайн-омнібусу з 29 травня по 4 червня 2015 року. В опитуванні взяли участь 5 594 особи віком від 16 до 54 років. Дослідження дозволяє зрозуміти, які саме суспільні групи європейських країн мають ті чи інші уявлення щодо України за наступними категоріями: стать, регіон країни, вік, матеріальний стан, зайнятість, кількість членів сім‘ї респондента, наявність дітей в сім’ї.

Джерело: Інститут світової політики

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: