Мер Львова Андрій Садовий: «Самопоміч» не має наміру об’єднуватись з жодною партією

Мер Львова Андрій Садовий: «Самопоміч» не має наміру об’єднуватись з жодною партією

«Якби я склав повноваження мера, місто могли пограбувати депутати-свободівці»

Андрій Садовий керує Львовом майже 10 років. Цю посаду він не проміняв навіть на крісло віце-прем’єра, яке йому пропонували після перемоги «Самопомочі» на останніх виборах: тоді партія-новачок отримала майже 11% голосів. Опоненти Садового впевнені, що «Самопоміч» не йде у владу тому, що працює на одне - щоб рано чи пізно зробити свого лідера президентом. В цьому зокрема переконаний народний депутат від «Блоку Петра Порошенко» Дмитро Добродомов, який обіцяє стати головним конкурентом львівському меру на осінніх виборах.

Сам Садовий уникає прямої відповіді на запитання про свої президентські амбіції, пафосно називаючи своїм покликанням зробити Львів «містом, в якому хочеться жити». Але тут же робить уточнення: це буде неможливим, якщо не змінити всю країну.

Мер також запевняє, що не веде жодних переговорів про об'єднання партії «Самопоміч» з іншими політичними силами на місцевих виборах. Навіть з мером Києва, лідером партії «Удар» Віталієм Кличко, який останнім часом зачастив до Львова.

В інтерв’ю «Главкому» Садовий пояснив, чим йому не подобається конституційна реформа від Президента, чому «Самопоміч» не голосувала за призначення нового голови Служби безпеки України, а також, як треба рятувати Львів від нового пивного закону, який приписують його ставлениці Ганні Гопко.

-- «Багато політиків хочуть очорнити «Самопоміч»

В інтерв’ю «Главкому» депутат Дмитро Добродомов висловив упевненність, що проект «Самопоміч» працює тільки на реалізацію ваших планів посісти посаду президента? Ви готові сьогодні підтвердити ці амбіції?

Я працюю міським головою Львова і для мене це велика честь. Коли я йшов на цю посаду у мене була амбіція – збудувати місто, в якому хочеться жити. З часом я зрозумів, що це можливо за однієї обставини - якщо ми збудуємо країну, в якій хочеться жити. Для цього я пішов в партійний процес, ми зареєстрували партію «Об’єднання Самопоміч» і активно працюємо, шукаючи людей по всій Україні.

Знайшли?

Так, мені приємно, що нам вдалося знайти класних людей, які отримали довіру на виборах до Верховної Ради. Зараз важливо мати довіру людей в містах. Тобто моя амбіція – збудувати сильну і потужну ідеологічну партію в Україні. А те, що хтось має якісь фантазії замість того, щоб займатися роботою, це його проблеми.

Що сьогодні вас об’єднує з мером Києва Віталієм Кличко? Кажуть, що столичний керманич зачастив до вас, на футбол приїздив…

Насправді, ми дуже рідко з ним бачимось. Це було, коли грала збірна України, ми разом дивились матч. Останній раз бачилися, коли проводилася нарада у президента. Все. Я перевантажений, якщо чесно, роботою, і він також. Якщо брати цей рік, ми зустрічалися двічі. Більше у нас зустрічей не було.

Чи говорили з мером про об’єднання «Самопомочі» з «Ударом» для участі в місцевих виборах?

Ми жодних розмов з жодною партією не вели.

Звідки ж тоді беруться чутки про це? Вони ходять не перший місяць.

Дуже часто це фантазії політологів чи журналістів. «Самопоміч» вибудовує свою чітку ідеологічну лінію, тому намірів об’єднуватись з іншими партіями я не бачу. Нам взагалі треба зменшувати кількість політичних партій в країні. Скільки їх сьогодні? 270 – 280? Це абсурд. Має бути п’ять, шість, ну максимум десять партій.

В одному з інтерв’ю ви казали, що до вас надходять пропозиції від різних політиків щодо формування єдиної команди напередодні місцевих виборів. Хто до вас конкретно звертався?

Це, знаєте, не те щоб пропозиції. Це люди просто «щупали», як я взагалі оцінюю таку можливість. Ми не приймали на політраді рішення йти якимось об’єднанням. Якщо ідеологія партії комусь близька і він хоче разом з нами працювати, будь ласка, нехай приєднується. Але скажу одразу, це дуже складний процес. Ми в члени партії приймаємо через довгий шлях випробувань: робота рік, два, три – ще не факт, що ти будеш членом партії.

Восени вибори. Чи будете знову балотуватися в мери? Львова чи, знову звернемось до чуток, Києва?

А що, є прийнятий новий закон про вибори? Призначена дата наступних місцевих виборів?

Це має відбутися найближчим часом…

Коли почнеться виборча кампанія, тоді будемо з вами говорити про вибори, а не сьогодні, коли у мене зранку до вечора болить голова за тисячу проблем, які потрібно вирішувати в місті. Зараз про це говорити некоректно.

Вам відомо, яка підтримка «Самопомочі» поза Львовом і Києвом, в інших містах України?

Ми маємо сильні команди в багатьох містах України.

Де саме?

В Житомирі, в Херсоні, в Миколаєві, в Харкові. Я би, чесно кажучи, навіть сказав, що в багатьох містах є більш сильніші команди за активністю роботи, ніж у Львові. Ми вже багато чого зробили, і потрібно робити ще і ще. А в інших містах в цьому плані простіше, тому що там грунт ще сирий, і можна показати хороший результат.

А ось команда Коломойського прогнозує провал «Самопомічі» на місцевих виборах. Як би ви описали ваші стосунки з Коломойським? Якщо раніше він давав вам позитивну оцінку, то сьогодні його команда відкрито заявляє, що «Самопоміч» - це «болото, яке себе не показало».

У мене нема жодних стосунків з паном Коломойським і ніколи не було. Я цього не чув, але про нас дуже багато останнім часом є думок. І дуже багато політиків хотіли б «Самопоміч» очорнити. Нехай роблять свою роботу, а ми будемо свою робити «Самопоміч» має свою дорогу, дуже складну і не просту. Але це наш шлях. Ми просто працюємо кожного дня.

Пане Андрію, очевидно, що з виходом на всеукраїнський рівень вашого політичного проекту кількість ваших опонентів стрімко. Скажіть, вам відомо, хто вів проти вас кампанію на біл-бордах? У відповідь на зовнішню рекламу радіо «24», підконтрольного вам, «Льоня слухав... і в космос полетів», «Дмитро не слухав. Тепер сидить. Поки що у Відні», хтось розміщував борди з написами «Андрій містом лева керував і мільярдером став….». Чий це троллінг?

Я не знаю, хто це робив. Головне, щоб прізвище правильно писали, коли про мене щось пишуть (усміхається). А радіо дійсно активно працює в Україні, і це є власність переважно моєї сім’ї, що дає нам можливості займатися роботою, не думаючи про додаткові доходи.

Можливо, це Коломойський, який теж став героєм цієї рекламної кампанії?

Я не володію цією інформацією.

-- «За ініціативи, не підтримані «Самопоміччю», автоматично голосує Опозиційний блок»

Чи правда, що партія «Самопоміч» досягла домовленості з президентом Петром Порошенко з приводу голосування за відставку Наливайченка в обмін на отримання контролю і призначення своїх людей в керівництво обласної прокуратури та митниці?

Це абсурд. І цей абсурд був визнаний депутатом, який написав цю смску, за що він потім вибачався. Жодних домовленостей у нас не було, і не може бути в принципі. Перед голосуванням стосовно Наливайченка, з ним була розмова фракції. І на запитання, чи буде він працювати, якщо парламент його у відставку не відправить, він сказав, що не буде. Можете собі уявити ситуацію в країні, яка знаходиться в стані війни, коли президент, який є головнокомандувачем, знаходиться в конфронтації з керівником Служби безпеки. Це розвал країни, цього допустити не можна в жодному випадку.

В той же час ваша партія не підтримала нового очільника СБУ…

Так, у нас є багато запитань до нового керівника, який був поданий на посаду паном Президентом. «Самопоміч» за нього не голосувала. Дуже цікавим є те, що за призначення, за які «Самопоміч» не голосує з тих чи інших причин, автоматично голосує Опозиційний блок. Такі реалії нашого часу.

Чому ви пішли з посади віце-президента Асоціації міст України?

Тому що на моє переконання Асоціація почала діяти не у відповідності до статуту.

Ще у грудні минулого року мали відбутися збори, де мали обирати нове керівництво Асоціації. Збори декілька разів переносилися, і коли вони відбулися, прийняли рішення не проводити повноцінного засідання, не обирати керівні органи, а продовжувати легітимність існуючих.

Тобто Вілкула?

Так, це статутом не передбачено, тому я попросив щоб прийняли рішення про складання мною обов’язків віце-президента Асоціації. Будуть нові вибори, будуть нові члени асоціації, будемо далі разом працювати, тому що Львів є членом Асоціації, і думаю буде завжди.

Після виборів в минулому році вам пропонували стати віце-прем’єр міністром. Чому ви відмовилися?

Тому що я діючий міський голова, і для мене важливою є довіра львів’ян. Якщо б я склав повноваження міського голови, то в місті почався хаос. Через депутатів від «Свободи», з якими в мене дуже складні відносини, я мав великі хвилювання, що місто могли банально пограбувати.

Справді, депутатів від цієї політсили все ще найбільше в міській раді. Чи блокуються якісь ваші ініціативи?

Майже кожну сесію вони вносять з голосу якісь ухвали, які не відповідають чинному законодавству. Я на ці ухвали накладаю вето, потім все це переходить в судовий розгляд, і так триває вже п’ять років. Це велика проблема, тому що громада міста Львова дала велику довіру цій партії на виборах в 2010 році.

Зараз у львів’ян інші настрої щодо «Свободи»?

Я думаю, що це можна буде побачити на наступних виборах. Якщо говорити про опитування, то вони показують втрату довіри до цієї партії.

-- «Ганна Гапко не ініціювала скандальний законопроект щодо пива»

Як відбувається координація між вами та парламентською фракцією «Самопомочі»?

Ми зустрічаємося на спільних сесіях стратегічного планування. Я маю постійний контакт з керівництвом фракції, час від часу обмінюємося думками. Але коли приймаються рішення, а це відбувається на фракції, люди обговорюють той чи інший законопроект, і колективним розумом приймають відповідальні рішення. Я маю велику довіру до фракції, до депутатів, я солідарний з тими рішеннями, за які вони голосують.

Як ви оцінюєте «пивну» ініціативу вашої ставлениці Анни Гопко?

Законопроект щодо пива, який викликав дискусії, не був ініційований Ганною Гопко, як зрештою ніким іншим з фракції «Самопомочі». Це фейк, яких зараз щодо «Самопомочі» в інтернеті безліч. Це була урядова ініціатива. Але якщо говорити про пиво загалом, то я би хотів, щоб ми почали рухатися в сторону здорового способу життя, тому що кількість точок продажу алкоголю в українських містах є в разів десять більше, ніж в європейських містах, що є аномалією.

Але в першу чергу від цього закону постраждає Львів, де багато приватних маленьких броварень.

Нововведення, які сьогодні вступають в силу щодо оподаткування маленьких броварень, які знаходяться в невеликих ресторанчиках, є надзвичайно шкідливі. Парламент повинен це рішення переголосувати. З іншої сторони, треба заборонити продаж алкоголю в малих архітектурних формах, тому що у нас, коли виходиш в місто, алкоголь продають в кожному другому магазині. Діти мають абсолютно безконтрольний доступ до пива…

До того ж, Ганна Гопко має один голос в парламенті. Всього один. Рішення приймається більшістю, куди входять «Народний фронт», «Блок Петра Порошенко», партія «Батьківщина», Радикальна партія. Давайте будемо в комплексі це питання розглядати. Якщо парламент проголосував і допустив помилку, то треба її виправляти. Я вважаю, що малесенькі броварні в ресторанчиках не повинні мати таку саму систему оподаткування, як великі потужні мегаструктури, які можуть просто задавити малий і середній бізнес.

«Самопоміч» декілька місяців тому втрапила в гучний скандал. Парламентські фотокори зняли SMS-листування депутата від вашої фракції Андрія Мірошника, де він планував відпочинок на Мальдівах за 234 тисячі гривень. Партії вдалось цей скандал швидко загасити. Депутат сам попрохав зняти з нього мандат. Ви якимось чином впливали на це оперативне рішення?

Це його принципове рішення. Він приїжджав до Львова, ми з ним спілкувалися, я подякував йому за справді мужній вчинок, тому що український парламентаризм не знав такої історії. Він є прекрасний сім’янин, має прекрасну дружину, дитину. Те, що він хотів з дружиною, сестрою своєї дружини поїхати на травневі свята на відпочинок, то це його приватна справа, але він не мав би це робити в робочий час в приміщенні парламенту, коли йде голосування. Він зрозумів, що це його помилка і показав іншим депутатам, яку треба мати гідність. Я йому за це дякую.

А ось нардепу від «Самопомочі» Івану Мірошниченку тепер приписують вплив на Державну продовольчо-зернову корпорацію України. Чи не вважаєте ви, що факти використання мандату у комерційних цілях можуть знищити перспективи проекту «Самопоміч»?

Якщо ви маєте такі факти, то я прошу їх оприлюднити, подати звернення до Генеральної прокуратури, до СБУ, до МВС. Дуже важливо робити все публічно. Ми часто живемо чутками. Коли є одна крива думка, і одразу починають кричати про це на всю Україну, це є неправильно. Іван – депутат, він вчиться працювати депутатом, він має поняття в аграрній сфері. І я б дуже просив, якщо ви маєте такі факти, робіть їх максимально публічними.

Ваша оцінка змін до Конституції, озвучених Президентом в частині децентралізації? Віце-спікер Оксана Сироїд, виходець з «Самопомочі, наприклад, дуже критикувала законопроект. В інтерв’ю «Главкому» вона казала, що в ньому даються всі підстави для формування авторитарної системи. Що думаєте ви?

Я солідарний з думкою Оксани Сироїд. Вона – прекрасний юрист, має розуміння Конституції. Тиждень тому у мене відбулася розмова спільно з Оксаною Сироїд і Олегом Березюком в Адміністрації Президента.

Про що говорили?

Ми спілкувалися з президентом, з головою Верховної Ради, з паном Філатовим (заступник глави АП, - «Главком»). Ще раз публічно озвучили наші зауваження стосовно змін до Конституції. Президент нас уважно вислухав, дав свої коментарі. Я вважаю, що треба бути максимально обережними, коли мова йде про Конституцію. І дуже часто, коли пропонується щось зробити на користь місцевого самоврядування, це може бути великою бідою.

Як ви оцінюєте те, що президент зможе розпускати органи місцевого самоврядування?

Я озвучив пану президенту, як це буде відбуватись, коли той чи інший губернатор буде викликати мера маленького містечка і давити на нього, щоб він був в чіткій субординації і вертикалі влади. А якщо він не погодиться, буде погрожувати розпуском місцевої ради. Ми пройшли через складні кроки правління Януковича, і я би дуже не хотів, щоб люди, які працюють в команді БПП, допускали також ці помили.

Я переконаний що здоровий глузд переможе, і Конституція буде прикладом демократичності. Будь-які зміни до Конституції повинні проходити дуже серйозне фахове обговорення. Ми висловили президенту наші зауваження, і думаю, він має відреагувати.

-- «Якщо «кредитний» закон неправильний, нащо його готували?»

А що скажете про скандальний закон «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті»? 10 членів «Самопомочі» натиснули кнопку «за».

Наскільки я розумію, цей закон ініціював «Народний фронт», і голосувався він з подачі БПП. Тому це треба їх питати, чому цей закон був підготовлений в такій редакції, чому він так раптово ставився на голосування. Є ще одне велике запитання, що це за третє читання?! Як правило, закон проходить перше і друге читання, потім або підписується президентом, або ветується. Якщо цей закон неправильний, нащо його готували?

Ви знаєте, що Генеральна прокуратура підготувала подання про зняття недоторканності з Семена Семенченко. Чи не зашкодить це іміджу партії?

Якщо Генпрокуратура має якісь факти, то їх треба робити максимально публічними. Я за максимальну відкритість.

В кінці грудня минулого року ваш будинок у Львові обстріляли невідомі. Це вже другий напад на вашу оселю. Наприкінці липня минулого року будинок обстріляли з гранатомета, а злочин досі не розкрито. Ви можете припустити, кому це вигідно?

Це питання до СБУ, Генпрокуратури і міліції, які вже більше року займаються цим розслідуванням. Те, що до цього дня не знайдені люди, які це зробили, для мене не є добре. Я би хотів, щоб фахове розслідування мало нову фазу і винуватці були знайдені.

На вашу думку, стріляли, щоб вбити чи спеціально обирали час, коли вас не було вдома? Чи може це бути попередженням?

Очевидно, що цілі, які ми перед собою ставимо, не подобаються людям, які мають велику силу влади в нашій державі.

Напередодні Євро-2012 місце влада вела мову про велике майбутнє нового львівського стадіону, але минулого року вже озвучувалось думка про доцільність його демонтажу через збитковість.

Стадіон прекрасно працює, приймає дуже багато футбольних матчів, концертів, конференцій. Розмови про якийсь демонтаж, знову озвучила якась несповна розуму людина, і потім багато медіа почали це переповідати. Такої думки ніколи не було і не буде. Стадіони будуються на 50 років. Цей стадіон відпрацював ледве два з половиною і показує себе дуже якісно.

У травні представники донецького «Шахтаря» заявили, що більше не хочуть грати у Львові. Пізніше керівництво «гірників» прийняло рішення все ж таки не змінювати місце домашніх матчів. Чи проводили ви переговори з Ахметовим з приводу того, щоб «Шахтар» залишився?

Жодних перемовин я не проводив. Звичайно, після того останнього матчу можуть бути емоції. Колись виграєш, колись програєш, по-різному вболівальники реагують. Львівські вболівальники достатньо прямі і відкриті. Але «Шахтар» завжди має підтримку при хорошій грі. Для нас важливо, що на львівському стадіоні грають кращі команди світу. Грає «Шахтар», грає збірна України.

Яка ситуація з аеропортом? Львів став першим містом, де запровадили «відкрите небо». Ви відчули якісь позитивні наслідки від цього?

Ну, «відкрите небо» для одного міста - це такий експеримент, треба робити «відкрите небо» для всієї країни. Я сподіваюсь, Міністерство транспорту спільно з урядом знайдуть розв’язання цієї проблеми, щоб у нас не було монополії одної авіакомпанії, а щоб ми отримували якомога більший потік гостей, до Львова, зокрема.

Тривалий час ви були лідером Україні за популярності серед місцевих керівників. Але після призначення Михайла Саакашвілі головою Одеської облдержадміністрації, вся увага тепер прикута до нього. Що думаєте про такого конкурента?

Я маю велику пошану до пана президента Саакашвіллі. Завжди йому радий і готовий підставити плече. У мене з ним дуже хороші відносини. Те, що влітку Одеса має велику увагу - закономірне явище. Я сам, можливо, спробую цього літа поїхати в Одесу на декілька днів: мої хлопці та дружина ще ніколи не були в Одесі.

Головне фото: vgolos.com.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: