Люстрація на митниці. Феномен Гаврилюка

Люстрація на митниці. Феномен Гаврилюка

Одеський митний пост «Бонд» в центрі скандалів вже більше року. Тим не менш, його керівника вирішили підвищити на посаді?

Одеський митний пост «Бонд» в центрі скандалів вже більше року. Тим не менш, його керівника Олександра Гаврилюка вирішили підвищити на посаді

Одеську митницю останніми часами добряче трусить, а заодно і інші зачіпає. Громадськість гуде від чергового можливого призначення людини, яка очолювала один з митних постів в Одесі, на одну з ключових посад на Херсонській митниці. Новинні сайти повідомляли про протести митних брокерів, які звернулись до керівництва Фіскальної служби через можливе підвищення митника з прізвищем Гаврилюк.

Широкому загалу цей співробітник Фіскальної служби не відомий. Але митні брокери пов’язують саме Олександра Гаврилюка з багатьма скандалами на кількох митних пунктах в Одеській області. Приватні підприємці та представники митно-брокерських компаній вже двічі виходили на акцію протесту під стіни Державної фіскальної служби в Києві.

Рішення про можливе переведення Гаврилюка викликано тим, що в Одесі досі триває великий кадровий перетрус. Фактично вже півроку голова Одеської ОДА Міхеїл Сакаашвілі оточує себе «правильними» людьми, і що не менш важливо, надійними і перевіреними, які необхідні колишньому президенту Грузії, що б показати швидкий результат. Найбільш гучним було та залишається призначення Юлії Марушевської начальником Одеської митниці. Поставивши таку людину, Саакашвілі автоматично отримав доступ до прийняття рішень на митниці в потужній прикордонній області. Марушевська – молода, амбітна, але без досвіду роботи в митній сфері. І тільки завдяки роботі всієї команди – що визнавала не раз Марушевська – новій начальниці вдається справлятися з проблемами та контрабандою.

Насправді за Юлією стоїть не просто команда - подейкують, що Саакашвілі й сам проводить чистки на Одеській митниці. Звичайно, не своїми руками, але створює такі умови, що митники самі переходять на роботу в інші регіони.

Так, буквально недавно ЗМІ поширили інформацію, що група митників з Іллічівського порту на чолі з керівником одного з митних постів Олександром Гаврилюком терміново переводяться на роботу в Київську обласну митницю. Мовляв, забирає їх сам керівник Державної фіскальної служби Роман Насіров, але злі язики кажуть, що ця інформація не повністю відповідає дійсності. Так, Насірову треба мати своїх людей на Київській митниці, але не лише на Київській…

Суспільний резонанс дещо підкоригував ці плани. Тепер «незамінний» Гаврилюк мітить на Херсонську митницю?

Якимось дивним чином Олександру Гаврилюку тривалий час вдавалось зберігати свою посаду в Одеській області, яку вій займав ще за часів Януковича, аж до цього року. Правда, прихід нової влади не дуже його налякав: митний пост в Іллічівську і далі потрапляє в скандали. Далеко йти не треба: буквально на першій же сторінці на будь-якому пошуковому ресурсі знайдеться кілька цікавих справ, які би мали викликати більш глибокий інтерес у правоохоронців. Але цього не стається: ні гучних звільнень, ні скандальних справ...

Відділ митного оформлення №2 митного поста «Іллічівськ» стояв на території, власником якої було ТОВ «Бонд». Цю назву ви запам’ятаєте, бо скандальних вантажів через «Бонд» пройшло дуже багато. Вперше гучно про контрабанду та відділ митного оформлення заговорили в кінці серпня 2014 року. Тоді на території «Бонду» було затримано вантажний автомобіль з контрабандою буквально на виїзді з території ТОВ: в декларації було заявлено, що це одяг з Туреччини. А насправді ж там був товар набагато престижніших марок, ніж лейбли турецької легкої промисловості, та і товару було на 4 тони більше, ніж вказано. Вантаж був навіть вже розмитнений і машина з ним направлялася на «7 кілометр» - відомий в Одесі ринок. Як говорили джерела, перед відправкою на митний пост навіть приїздив керівник Південної митниці. Але все-таки це не допомогло – співробітники обласного УВС та управління з боротьби з організованою злочинністю вантаж зупинили.

Заступник начальника митного поста - начальник відділу митного оформлення №1 митного поста «Іллічівськ» Гаврилюк Олександр Олександрович працював на своїй посаді ще з 2010 року. Гаврилюк успішно оминув люстрацію.

В декларації за 2014 року зазначив, що за весь рік заробив 79 тисяч 368 гривень. Машин немає, родичі незазначені. Володіє Олександр Олександрович лише невеликою ділянкою землі на Одещині, на якій навіть житло не зазначене.

-- Чим відомий скандальний митний пост «Бонд», керівника якого переводять на Херсонщину?

Декілька місяців було тихо. Аж тут новий скандал: в середині квітня 2015 року якимось фантастичним чином під час чергової перевірки на території ТОВ «Бонд» було виявлено два підозрілих контейнера, але от халепа – їх власника знайти не вдалося. Під час більш детальних пошуків власник все-таки знайшовся. Скільки він перевозив вантажів через пригодовані митні пости – а серед них був і «Бонд», - нікому невідомо.

Черговий великий скандал з контрабандою стався вже у вересні: знову під виглядом турецького дешевого ширпотребу ввозився одяг відомих світових брендів. Джерела стверджують, що вантаж лише одного контейнера був оцінений в 25 тисяч доларів. Міліція навіть повідомляла про те, були виявлені злочинні зв’язки між керівництво ТОВ «Бонд» та співробітниками митного посту «Іллічівськ». Повірити в те, що жоден керівник чи заступник митного посту, не знав про ці оборудки, важко.

Насправді це лише вершина айсбергу. Тому дуже дивно, що цього одіозного начальника просто переводять (навіть з підвищенням?) на Херсонську митницю.

Нагадаємо, глава департаменту Мін'юсту з питань люстрації Тетяна Козаченко в інтерв'ю «Главкому» визнала, що Державна фіскальна служба найзавзятіше протидіє виконанню закону «Про очищення влади». Чиновник нагадала, що 4 листопада голова ДФС Роман Насиров звітував, що за підсумками додаткової люстраційної перевірки Мін'юсту Державна фіскальна служба звільнила 88 осіб. Однак, вона підкреслила, що «не все тут правда».

«Весь час спотворюється інформація. В оприлюдненому на сайті Мін'юсту звіті робочої групи відзначено 76 прізвищ, які підпадають під заборони займати посади. Більшість з них - 66 осіб - повинні були бути звільнені протягом 10 днів з моменту вступу закону в силу. Тобто вони вже рік незаконно перебувають на своїх посадах. А коли їх звільняють за законом, орган перевірки, який їх звільняє, до Міністерства юстиції направляє відомості про особу для внесення її до Єдиного державного реєстру осіб, до яких застосовані заборони. А ДФС нам прислала тільки 33 пакети документів (у тому числі, накази про звільнення). Так, Людмилу Демченко вони звільнили. Але маркером є і Василь Андрухів, який очолює Дніпропетровську ДФС. Його залишили», - повідомила вона.

«Закон «Про очищення влади» не дозволяє вирішити проблему якості нових призначень. Він не означає, що сюди не можна нове сміття занести. Але він означає, що хоча б старе не може повернутися», - підсумувала Козаченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: