Друга серія виборів буде в лютому (ДОКУМЕНТ)

Друга серія виборів буде в лютому (ДОКУМЕНТ)

Оприлюднено план, за яким влада буде вирішувати проблему п’яти скандальних округів

Партія влади внесла на розгляд парламенту законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України». Цей документ необхідний для того, аби вирішити проблему повторних виборів народних депутатів України в п’яти одномандатних виборчих округах.

Нагадаємо, 28 жовтня 2012 року відбулося голосування на чергових виборах народних депутатів України. Але підрахунок голосів наштовхнувся на ряд проблем в окремих округах. В підсумку Центвиборчком відмовився встановлювати результати в 94-му, 132, 194, 197, та 223 округах. Ці округи суттєво зіпсували репутацію влади, яка гарантувала, що проведе чесні і прозорі вибори. Скандал в Первомайську (132 округ), де у опозиціонера Корнацького на очах усієї країни відібрали перемогу з допомогою «Беркуту», чудеса в Обухові (95 округ), де одіозна регіонала Засуха просто відсудила перемогу у опозиціонера Романюка, та 10-денний підрахунок голосів в столичному 223-му окрузі, де кандидат Пилипишин наполегливо «вигризав» собі перемогу у свободівця Левченка стали фінальною не надто привабливою ілюстрацією всієї виборчої кампанії.

5 листопада 2012 року Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради України зі зверненням щодо неможливості встановити справжнє волевиявлення виборців в перелічених округах.

Наступного ж дня Верховна Рада України прийняла постанову, якою рекомендувала Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори народних депутатів в цих округах. На що Центвиборчком зазначив, що Закон України «Про вибори народних депутатів України» не визначає механізму розв'язання такої проблемної ситуації.

Не довго думаючи, провладна Партія регіонів вже внесла потрібний законопроект. Його автор «регіонал» Олександр Козуб пропонує провести не переголосування, як розраховували деякі з опозиціонерів, у яких брутально забрали перемогу, а перевибори. Це рішення кардинально змінює розклади на проблемних округах. Адже, якщо закон буде затверджено, то на цих вказаних п’яти округах зможуть балотуватись всі бажаючі, а не лише ті, хто вже брав участь в виборах.

Такий хід зіграє на руку владі. Адже у випадку переголосування кандидат від опозиції, гарантовано б підтвердив попередній результат і набрав би більшість. Перевибори плутають карти всім. І дають шанс обратись кандидатам, які тепер також можуть висунутись в окрузі. До того ж на руку владі буде грати й велика кількість бажаючих обратись в цих п’яти округах.

Повторні вибори пройдуть в Україні згідно з законопроектом вже в лютому. Документ зазначає, що повторні вибори в одномандатному окрузі призначаються не пізніш як через тридцять днів від дня рішення про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів депутатів у цьому. А відбудуться вони в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування Центральною виборчою комісією рішення про їх призначення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: