Богдан Яременко Народний депутат України

В Сполучених Штатах друзів України набагато більше, ніж комусь здавалося

Майдан закордонних справ зміг нарешті розібратися, що ж відбулось в Сенаті і Палаті представників Конгресу США з законопроектом «Про підтримку свободи України».

11 грудня 2014 року Сенат та Палата Представників США переважною більшістю голосів проголосували за дві ідентичні резолюції (S. 2828 та H.R. 5859) із загальною назвою «Акт підтримки свободи України 2014». Враховуючи процедурні нюанси, має відбутися повторне голосування у Сенаті з тим, щоб законопроект було направлено на підпис Президентові США (після чого закон вступає в дію).

Конгрес США показав наявність політичної волі щодо протидії агресивній поведінці Росії, а також підтримки прагненню до свободи та незалежності України. Це стало результатом активної роботи української громади Америки та, не в останню чергу, української дипломатії у Вашингтоні.

На превеликий жаль із проекту Закону було вилучено положення щодо надання нашій державі «статусу найбільш важливого союзника поза НАТО». Втім, Законом визначається такі засади політики США щодо України:

«Політикою США є подальша допомога уряду України у відновленні суверенітету та територіальної цілісності, стримування уряду РФ від подальшої дестабілізації та захоплення України та інших незалежних країн у Центральній та Східній Європі, на Кавказі та у Центральній Азії. Така політика впроваджуватиметься, серед інших заходів, економічними санкціями, дипломатією, підтримкою українського народу, забезпеченням військовими можливостями уряду України, що розширить спроможність уряду до свого захисту та відновлення суверенітету та територіальної цілісності в умовах неправомірних дій уряду РФ».

Законопроект передбачає посилення санкцій проти Росії, зокрема, стосовно компаній «Рособоронекспорт» та «Газпром», а також з питань експорту озброєнь та товарів подвійного призначення, та у галузі видобутку нафти, банківських трансакцій та ін.

Допомога у військовій сфері сягатиме 350 млн.дол. у 2015-2017 рр. та передбачатиме постачання в Україну військових товарів та послуг, тренування ЗСУ з метою протидії наступальному озброєнню, відновленню суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи надання протитанкових та бронебійних засобів, зброї та амуніції, протиартилерійські радарні системи, системи управління вогнем, безпілотні системи спостереження, а також засоби зв’язку та ін.

США надаватимуть сприяння у переорієнтації підприємств українського оборонно-промислового комплексу з постачання до Росії товарів військового та подвійного призначення на альтернативні ринки.

50 млн.дол. у 2016-1018 рр. спрямовуватимуться на проекти енергетичної безпеки як тимчасового (перезимувати 2014 рік), так і стратегічного характеру.

На підтримку розвитку демократії та громадянського суспільства в Україні та Росії планується витратити по 20 млн.дол. у 2016 році, на додаток до 10 млн.дол. на функціонування «Голосу Америки» та «Радіо Свобода».

Довідково: Резолюцію S. 2828 було внесено на розгляд Сенату демократом Робертом Менендезом у співавторстві з 7 демократами та 8 республіканцями.

Резолюцію H.R. 5859 було внесено на розгляд Палати Представників республіканцем Джимом Герлахом у співавторстві з представницею демократів Марсі Каптур. При цьому, Марсі Каптур з метою прискорення прийняття законопроекту та уникнення розбіжностей з законопроектом, затвердженим Сенатом США, зняла з розгляду свою резолюцію H.R. 5782 від 2.12.14 р.

Оскільки процедурою передбачено, що законопроекти, що торкаються бюджетних питань спочатку мають бути проголосовані в Палаті Представників, а потім у Сенаті, то у випадку із «Актом підтримки свободи України 2014» потребується повторне голосування у Сенаті. Адже Сенат проголосував за цей законопроект раніше за Палату Представників. Після «технічного» (наявність політичної волі в Сенаті США не викликає запитань) переголосування законопроекту буде передано на підписПрезиденту США. Глава Білого Дому може накласти вето на законопроект, але кількість відданих за нього голосів у Конгресі дають підстави говорити про можливе подолання вето президента.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: