Тарас Чорновіл Журналіст, політичний діяч

Чому в резолюцію ПАРЄ не включили прямої фрази про військовополонених

Те, що в резолюцію ПАРЄ не включили прямої фрази про наших військовополонених, – це, звісно, прикро й обурливо

Але ж і бояться європейці хоча б опосередковано визнати, що на європейському континенті йде реальна війна! Адже, якщо визнаєте, що є військовополонені, то мусите визнавати, що є війна й хтось таки її веде та виступає в ролі агресора.

Тому з повноцінним формулюванням текст резолюції не проходив ні в комітеті, ні в залі. Але знайшли певний компроміс, який за правовими викрутасами таки проводить важливе для нас визначення. Зроблено посилання на гуманітарні конвенції, в тому числі на Женевську.

Для неспокушеного читача такий текст не несе якогось смислового навантаження. Але резолюції зазвичай ухвалюють не для пропагандивного застосування (хоча й для нього теж), а для створення правового прецеденту та констатації певних правових реалій. А коли мова йде про Женевську конвенцію, то це автоматично історія з полоненими, окупованими територіями тощо.

Тому для основної мети така поправка (її вніс Гончаренко) цілком достатня. Хоча осад від половинчастості європейських політиків таки залишився. А нашій делегації маємо подякувати, що навіть при такому спротиві вони добиваються свого. 

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: