Дмитро Горєвой Релігієзнавець

Там сидять одні ідіоти? Чому Московська церква не дотримується власних документів

Митрополит Онуфрій та УПЦ МП так і не змогли назвати війну на Донбасі війною

Відразу після початку бойових дій УПЦ (МП) мала зібратись як мінімум на Архиєрейський Собор та вирішити, який характер конфлікту є у державі.

Як УПЦ (МП) не дотримується власних документів

Прочитав інтерв'ю з митрополитом Сімеоном. Звернув увагу на цікаву деталь - владика каже, що в УПЦ (МП) не було зібрань, архиєрейських соборів, тільки Синоди.

«Скільки я просив зібратись, мені відповідали: «А для чого?».

УПЦ (МП) кажуть, що не можуть надати оцінку російській збройній агресії, оскільки держава цього не зробила. По-перше, це не так, адже є Постанова Парламенту про визнання Росії країною-агресором. А по-друге, в незалежності від позиції держави церква сама повинна була визначити власне ставлення до конфлікту. Це передбачено їхньою соціальною концепцією.

«За нинішньої системи міжнародних відносин часом буває важко відрізнити агресивну війну від оборонної. Грань між першою і другою особливо тонка у випадках, коли одна чи декілька держав або світова спільнота розпочинають воєнні дії, мотивуючи їх необхідністю захисту народу, який є жертвою агресії (див. XV. 1). У зв'язку з цим питання про підтримку або осуд Церквою воєнних дій потребує окремого розгляду кожного разу, коли такі розпочинаються або виникає небезпека їх початку» (розд. VIII, п. 3, абз. 11).

Тобто відразу після початку бойових дій УПЦ (МП) мала зібратись як мінімум на Архиєрейський Собор та вирішити, який характер конфлікту є у державі. Але таких зібрань не було? Чому? Владика дав відповідь, яку йому сказали «А навіщо?».

Я бачу два варіанти: або в митрополії УПЦ (МП) сидять ідіоти, які не знають власних документів, або свідомо не збирають таке засідання. Бо треба буде або визнати Росію агресором, що вони зробити не зможуть. Або на 5 році війни сказати, що в країні громадянська війна. А це якось не комільфо, як для інституції, що претендує на назву «Українська...»

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: