Починається доба синів Януковича, Азарова, Пшонки…

Вчора Партія регіонів висунула Володимира Рибака на пост спікера Верховної Ради сьомого скликання.

Вчора Партія регіонів висунула Володимира Рибака на пост спікера Верховної Ради сьомого скликання. Йому відводиться роль почесного спікера. Це статусна позиція і він має бути таким собі «патріархом». Стилістика Рибака як спікера ще формуватиметься. Вона чимось нагадуватиме керівництво Плюща за виключенням жартів і гумору притаманного Івану Степановичу. Володимир Рибак буде спокійним, дещо флегматичним.

Проте, буде одна серйозна проблема, якщо віце-спікером оберуть Калетніка, то перші тижні пленарних засідань будуть не простими для нової президії, оскільки і людина від опозиції нова буде. Всі три керівника Верховної Ради не матимуть досвіду роботи в президії. Тут можуть бути і процедурні ляпи на які будуть звертати увагу представники опозиції. Рибаку і його заступникам доведеться вчити регламент і доведеться звикати до непростої роботи в ручному режимі.

Достатньо часто Рибака як спікера буде підміняти його перший заступник.

Висування Рибака було компромісним рішенням для самої Партії регіонів. Потрібна була фігура поважна, яка у жодній з груп у самій Партії регіонів не викликала б роздратування чи якогось критичного ставлення. Рибак фігура консенсусна, яка всіх влаштовує. Але враховується, що на цю посаду потрібно було висунути людину свою, від Партії регіонів і до того ж донецького.

Чому не висували Лавриновича? Тут питання в кадровому пасьянсі. Судячи з усього для нього знайшли іншу досить важливу посаду, яка буде ключовою через два роки. Це посада керівника Центральної виборчої комісії. У президента вирішили, що в ЦВК Лавринович буде більш корисний і більш потрібним ніж у якості спікера Верховної Ради.

Може складатися враження, що парламенту тепер відводитиметься не надто значна роль, оскільки Рибак не є фігурою, яка буде грати самостійну політичну гру. Він скоріше буде провідником рішень президента і рідної партії. Таке враження, що парламент не дуже важливий і можна поставити будь-кого на місце спікера може складатися. Але насправді так не буде. Керувати нинішньою Верховною Радою буде дуже непросто. Це одна проблема з якою зіткнеться Рибак і Партія регіонів. Друга проблема, це відсутність сталої, стабільної більшості. Це ускладнить роботу Рибака як спікера і йому доведеться попотіти. Навіть, якщо будуть ставитися в Адміністрації президента зі зневагою до Верховної Ради, її не можна буде ігнорувати. Але інструментів надійного контролю над Верховною Радою у Партії регіонів поки що не вистачає. В цьому сенсі, це не просто прояв того, що будь-яка людина може керувати Радою. Тут намагання зберегти Раду під власним контролем. Можливо, Рибак буде фігурою скоріше технічною, але регіоналам доведеться шукати і формувати механізми результативних голосувань і контролю за діяльністю Ради. Не думаю, що це буде формальна посада. Почесна – так, але не формальна.

Чому обирають спікера, якому за 60 років? Тут справа не в віці, а в статусності. Але через певний час нас можуть очікувати зміни у владі. Вони пов’язані зі зміною поколінь, які відбуваються в Партії регіонів і у владних колах в цілому. Якщо Віктор Янукович залишиться керівником держави після 2015 року, можливо ще до президентських виборів або пізніше можуть початися суттєві зміни пов’язані з оновленням поколінь. Непомітно, але починається доба синів. Зростає вплив не тільки синів Януковича. З’являються нові зірки. У Азарова син став депутатом. Він буде достатньо помітною і впливовою фігурою. Мало пишуть і говорять про сина генерального прокурора, але в середовищі українського бізнесу знають, що це дуже впливова фігура.

Якщо Рибака затвердять спікером, а Азарова прем’єром то зрозуміло, що вони дійсно поважного віку, але за їх спинами є спадкоємці. Вони просто прийдуть трошки пізніше, але їх вплив вже зараз досить великий.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: