СМС від Чечетова - це не прохання Клюєва

Партія регіонів зіткнулася з проблемою нестачі голосів для прийняття рішень у Верховній Раді не сьогодні.

Партія регіонів зіткнулася з проблемою нестачі голосів для прийняття рішень у Верховній Раді не сьогодні. Ще до нового року проявилася ця проблема при голосування за позбавлення депутатських повноважень двох депутатів, які перейшли в уряді. Вчора ця проблема просто підтвердилась. Також дається в знаки проблема відсутності стійкої надійної більшості у влади, до того ж вона посилена святковою ситуацією. Частина депутатів регіоналів відсутня, думаю, що не всі змогли дістатися Києва, можливо хтось і не дуже поспішав. Головна причина нестачі голосів саме в цьому.

Якщо подивитися, то за статистикою голосування не було 25 депутатів регіоналів: 18 не голосували, 7 – відсутні. Думаю, ті 18 що не голосували - теж відсутні. Якщо б були ці голоси чи хоча б частина цих голосів, то все було б гаразд. Спрацювали дві головні проблеми. Перша - святкова ситуація, фізична відсутність частини депутатів. Друге, як раніше, так і зараз, вірогідно, що й далі така ситуація буде, є проблема дисциплінованості. Частина депутатів Партії регіонів як і раніше ігнорує засідання Верховної Ради. Думаю, що опозиція не буде дозволяти масовим чином голосувати чужими картками. Ось і виникає такий прецедент. Якщо згадати визначення революційної ситуації, то можна сказати, що в парламенті складається майже революційна ситуація. Як раніше парламентська більшість працювати вже не може, а опозиція не хоче спокійно на це дивитися. Опозиція не хоче жити по старому.

Для регіоналів з цієї ситуації вихід єдиний. Вони мають зробити два кроки, перший – забезпечити голосування один раз на пленарний тиждень. А друге – це забезпечити фізичну присутність своїх депутатів в цей день. В іншому випадку ці проблеми будуть повторюватись. А імовірність того, що такі проблеми будуть продовжуватися в майбутньому досить велика. Звички – це така річ, від якої важко відмовлятися.

Вже подейкують, нібито не було Андрія Клюєва, який зазвичай займається цими питаннями, тому виникли такі проблеми. Я припускаю, що хто б там не розсилав СМС, чи то Михайло Чечетов, чи Олександр Єфремов, але одна річ СМС, а інша – наполегливе прохання від Клюєва. Я думаю у випадку Клюєва ставлення було б зовсім інше. Тож, по ключовим питанням голоси будуть збирати, а от по буденних питаннях можуть бути проблеми. Зараз хоч комуністи проголосували, а по деяких соціально-економічних проектах комуністи голосувати навряд чи будуть. Тому, треба буде або вербувати нових тушок, що може призвести до нового збурення у Верховній Раді і блокування її роботи. Або треба буде домовлятися про режим вільного голосування: щоб по не політичних законопроектах могли дати свої голоси деякі опозиційні депутати не виходячи зі своєї фракції. Такий варіант не виключений. В будь-якому випадку, без посилення дисципліни у фракції Партії регіонів проблеми у них будуть й надалі.

Звичайно, що через це владі доведеться торгуватися, йти на поступки опозиції. Це вже відбувається. Те, що влада пішла на виконання вимог опозиції, щоб їх питання були включені до порядку денного, зокрема про декриміналізацію тому свідчення. В цьому нічого особливо страшного для влади, оскільки голосів в опозиції все одно не вистачить, але опозиція відчуває, що вони можуть шантажувати провладну більшість. І Партія регіонів хоче хоча б забезпечення спокійного голосування по деяких питаннях. Вона буде змушена йти на певні поступки опозиції, процедурні або по порядку денному. Домовленості з опозиціонерами час від часу будуть відбуватися.

Якщо опозиція зможе домогтися персонального голосування, то Партії регіонів буде ще складніше. Поодинокі випадки голосування чужими картками відбуваються. Це додає хоча б декілька голосів провладній більшості. Якщо ж буде нова система голосування і треба буде персонально голосувати, то це тільки посилить проблему результативності голосувань для Партії регіонів. Перехід на цю систему будуть затягувати, відтерміновувати або взагалі скажуть, що неможливо це зробити. Але навіть за умов нинішньої системи голосування, регіоналам доведеться займатися підвищенням рівня дисциплінованості своїх депутатів. Є депутати, які традиційно ігнорують засідання Ради, але в такій ситуації хочеш-не-хочеш доведеться відвідувати засідання. Це буде маленькою перемогою опозиції.

Додам, що вчора з’явилося дуже систематичне рішення Європейського суду з прав людини по справі судді Верховного суду України, що його позбавили посади не законно. Там однією з підстав незаконності рішення є не правочинне голосування у Верховній Раді, коли голосували чужими картками. Це дуже показовий прецедент. Звичайно, він не буде поширюватись на всі рішення, бо мова йдеться про права людини, але щодо кадрових питань вага персонального голосування значно зростає.

Добитися персонального голосування – це не єдина і не головна мета, але на першому етапі роботи нової Верховної Ради, безперечно одне з головних завдань опозиції. Вини таким чином демонструють своїм виборцям, що виконують власні забовязання і вони вимагають виконання норм Конституції про персональне голосування від своїх політичних візаві. Це дуже важливо, це працює на імідж опозиції і додає їм балів в очах виборців. Тому, можна казати, що поки це відносна перемога опозиції, але це такий рубіж, який на сьогодні опозиція у Верховній Раді утримує.

Нагадаємо, вчора у Верховній Раді не знайшлося 226 голосів для звільнення з посади голови Національного банку України Сергія Арбузова та дострокового припинення повноважень деяких депутатів.

Фото Дмитрия Ларина, «Украинская Правда»

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: