Сергій Гармаш Журналіст

Чому Росія скотилася до нацизму

Путіна не дарма порівнюють з Гітлером
фото з відкритих джерел

Як Україні убезпечити себе після перемоги

Днями, Україна відзначила чергові роковини звільнення від німецько-фашистських загарбників. У своєму традиційному зверненні президент України Володимир Зеленський провів чимало аналогій між тим, як українці боролися з гітлерівцями у роки Другої світової – і як борються тепер з рашистськими загарбниками.

Як вийшло так, що наші народи, які тоді були пліч-о-пліч проти нацизму, виявилися зараз ворогами?

Думаю, причина скочування сучасної Росії практично до нацизму криється в самій формі російської держави. Це – імперія. Причому повалена імперія після поразки СРСР у «холодній війні», яка закінчилася 1991-го розпадом Союзу.

Народ Росії довгий час відчував себе скривдженим після фактичного програшу у війні.

Російська влада скористалася цією образою – і привела Росію до того, чим вона стала сьогодні.

Неймовірно пощастило нам, українцям, що ми вийшли зі складу радянської російської імперії – колишнього Радянського Союзу. Залишся ми там, швидше за все, нічим би не відрізнялися від сьогоднішніх росіян.

Сама форма російської держави передбачає відсутність у неї демократії та всіх демократичних свобод, включаючи свободу слова, свободу совісті, верховенство права тощо.

І Росія завжди буде такою, поки там збережеться імперська ідеологія.

Якщо ми хочемо справді убезпечити себе від Росії, яка понад 300 років зазіхає на державність України, то нам потрібно думати не лише про те, як перемогти РФ на своїй землі, а й про те, як реформувати її в принципі. Як звільнити народи, які вона колонізувала? Як позбавити її імперського статусу?

Тільки це уможливить демократію в Росії.

Тільки це уможливить спокійне її існування поруч із демократичною Україною.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: