Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Шанувальник Гітлера. Як Путін копіює фюрера

Російський диктатор постійно повторює за найбільшим злочинцем ХХ століття
фото з відкритих джерел

Промови на Валдайському форумі у 2022 році та в Райхстазі у 1939-му дивовжно схожі

«Представники київського режиму публічно відмовилися від виконання Мінських домовленостей. Вони публічно заявили, що жоден пункт їх не влаштовує... Для нас це означало, що ми маємо щось робити. Ми мали щось робити з Донбасом – люди вісім років під обстрілами живуть, і обстріли тривають досі. Ми мали щось вирішити: визнати їхню незалежність. Але визнати їхню незалежність і просто кинути не можна – вони самі не виживуть».

«Влада над світом – це те, що Захід поставив на кін у своїй небезпечній, кривавій та брудній грі. Ця гра заперечує суверенітет країн та народів, їхню самобутність та унікальність, не ставить ні у що інтереси інших держав».

(З виступу Владіміра Путіна на Валдайському форумі 27 жовтня 2022 року).

***

«У розмові з польськими державними діячами я обговорював ідеї, з якими ви знайомі з мого останнього виступу в Райхстазі... Я, природно, сформулював нарешті німецькі пропозиції. Немає на світі нічого більш скромного та лояльного за ці пропозиції... Ці пропозиції були відкинуті... Польща обрушила нападки на вільне місто Данциг. Більше того, Польща не була готова залагодити проблему коридору розумним способом, з рівноправним ставленням до обох сторін, і вона не думала про дотримання своїх зобов'язань щодо національних меншин... Я зробив ще одне, останнє зусилля, щоб прийняти пропозицію про посередництво з боку британського уряду... Два дні поспіль я сидів зі своїм урядом і чекав, чи вважатиме можливим уряд Польщі послати повноважного представника або визнає це недоцільним. Вчора ввечері вони не надіслали повноважного представника, а натомість поінформували нас через польського посла, що все ще роздумують».

«Коли державні діячі на Заході заявляють, що це йде в розріз з їхніми інтересами, я можу тільки шкодувати про такі заяви. Це не може ні на мить збентежити мене у виконанні моїх обов'язків».

«Я призначений вирішити проблему Данцига, вирішити проблему коридору і забезпечити зміну у відносинах між Німеччиною та Польщею, яка повинна гарантувати мирне співіснування».

(З промови Адольфа Гітлера в Райхстазі 1 вересня 1939 року).

«В 1939 році західні країни скинули маску й оголосили Німеччині війну. Вони оголосили нам війну, незважаючи на всі спроби відвернути її. Звичайно, з питанням про Польщу можна було б домовитися. Але вони цього не хотіли».

(З промови Адольфа Гітлера з нагоди роковин приходу націонал-соціалістів до влади 30 січня 1939 року).

Можна б цитувати й далі, але й наведених цитат досить. Як то кажуть, знайдіть десять відмінностей. Не знайдете.

Путін добре володіє німецькою. В Інституті КГБ і згодом, під час роботи в структурі зовнішньої розвідки КГБ у Дрездені, він, мабуть, уважно читав Гітлера в оригіналі, можливо, навіть щось конспектував. Бо надто багато збігів.

Краще б він був уважним читачем Гете, але шанувальнику Гете президентське крісло в Росії не світить. Інша справа Гітлер.

Читайте також: Муссоліні чи Гітлер? Путін переплюнув обох
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: