Геннадій Москаль Ексголова Закараптської ОДА

За даними МВС, всі українські чиновники чесні

5 грудня міжнародна організація Transparency International оприлюднила щорічний індекс сприйняття корупції. В рейтингу складеному компанією цього річ Україна зайняла 144 місце. Загалом було оцінено 176 країн. Оцінювання проводилося за стобальною шкалою, Україна отримала 26 балів. Менший бал відповідає більшому рівню корупції. Крім України 26 балів отримали Сирія, Папуа-Нова Гвінея, Конго, Еритрея. Transparency International називає показник менший 30 балів «ганьбою для нації». Варто відзначити, що минулого року показник України був кращий і складав 27.5 бали.

Рейтинг корупції від Transparency International - справді є національною трагедією України. Ми опинилися поряд з Папуа-Нова Гвінея. Хочу поїхати туди і подивитися, порівняти що там з корупцією порівняно з Україною. Ми європейці і мали б йти в Європу, але чомусь опиняємося за показникам корупції серед африканських країн.

Вся вина за це покладається на вище керівництво нашої держави. Що зробив створений комітет по боротьбі з корупцією? Та нічого! Туди ніхто не входить з комітету Верховної Ради з боротьби з корупцією та організованою злочинністю, хоча це законодавчий комітет, який прописаний в законі про засади боротьби з організованою злочинністю. При Тимошенко і Ющенко СБУ, зовнішня розвідка, військова розвідка, прикордонна служба підпорядковувались президенту, а МВС, митниця, податкова - прем’єру. Був якийсь баланс, який унеможливлював розвиток корупції. Сьогодні такого немає, більше того, на посадах всі з Партії регіонів і донецького регіону. Рівень службових злочинів впав на 30% від рівня минулого року, хабарі беруть, але їх викриття катастрофічно впало. Формування правоохоронних органів по земляцькому принципу привело до кругової поруки. Не виникає жодних корупційних скандалів і це в тотально корумпованій країні. Ще трохи ми до Сомалі в цьому рейтингу спустимося.

План дій ЄС щодо лібералізації візового режиму пропонував нам створити незалежне антикорупційне бюро. Закон є, але за нього ніхто не проголосував. Хіба можна вважати, що лише біометричні паспорти відкриють шлях у Європу? Ніхто не відкриє дорогу тотально корумпованій країні. Корупціонери сьогодні захищені законом, а громадяни ні.

Боротьби з корупцією не відбувається навіть на законодавчому рівні, через блокування законопроектів більшістю в комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією в Верховній Раді. Якщо якийсь антикорупційний законопроект включається в порядок денний, то рука Чечетова не піднімається. Повинна бути політична воля вищого керівництва держави. Корупція не є тим, що не можна побороти. В Англії успішно діє антикорупційний закон з 1897 року. Корупція – це кримінальний злочин, а не адміністративний, як у нас. Всі кримінальні кодекси в усіх країнах світу починаються з розділу «корупційні злочини», а у нас «зрада Батьківщини». Вже немає чого зраджувати, вже все давно зрадили.

З моменту дії закону про запобігання і протидії корупції в Україні немає жодного протоколу, де б хтось взяв подарунок вартістю більше половини мінімальної заробітної плати. Виходить, що, за даними МВС, всі чиновники чесні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: