Леонід Косаківський колишній мер Києва

Перший серйозний снігопад для Кличка

Потепління й кліматичні зміни дещо розслабили київських комунальників

Перший серйозний снігопад за останні два роки виявив недостатню готовність міських служб до роботи в екстремальних зараз, але звичних раніше зимових умовах. Потепління й кліматичні зміни дещо розслабили київських комунальників. Так, спрацювали краще, ніж в часи Черновецького, коли чекали, поки сніг сам розтане, і Попова. Але гірше, ніж мали би, беручи до уваги бадьорі рапорти про готовність до роботи в зимових умовах і достатність для цього потрібних ресурсів. Будемо відвертими, нас врятували небесна канцелярія і припинення снігових опадів, а в 2013 році, коли столиця пережила сніговий колапс, снігу випало значно більше і снігопад тривав довше.

Отже, по пунктах.

1. Наявної спеціальної техніки для боротьби зі снігом виявилося мало. Тому, як свідчить інформація заступника глави КМДА (київського міського голову ми так і не побачили і не почули), с ситуацією вдалося впоратися лише протягом двох днів. 1-ша доба пішла на забезпечення руху основними автомагістралями столиці, і лише на ранок наступного дня були розчищені інші дороги. На очищення пішохідних зон основні зусилля були спрямовані вже 9 січня. Хоча це все мало відбуватися паралельно. Міжквартальні проїзди та двори звільняли від снігу повільно й погано. Тут тракторів бракувало катастрофічно.

2. Не залучили своєчасно додаткові сили (людей і техніку), як це зазвичай завжди робилося в таких ситуаціях, від підприємств та організацій, військових частин, розквартированих в Києві.

3. Кепські попрацювали з балансоутримувачами. Свої території вони практично не прибирали. Виписані 145 протоколів нікого не злякали, і киян, які вимушені були місити ногами снігову кашу, цей факт не тішить.

4. Снігоприбирання як такого не було, усе звелося до відкидання снігу на узбіччя доріг та тротуарів, посипання сіллю та роботи лопатами двірниками (їм, цим безвідмовним роботягам, якраз щира подяка, вони робили, що могли, але з шашками на танки не попреш). Снігоприбиральних машин як таких, самоскидів на вулицях видно не було. Старожили пам’ятають як раніше скрізь масово працювали так звані машини «золоті ручки», які згрібали та завантажували сніг в самоскиди, які вишиковувалися в черги, для вивозу з київських вулиць.

Порушення технології і алгоритму дій, прописаних в Правилах благоустрою міста Києва. були тотальні. Тут уже треба розібратися, або виконуйте Правила…, проголосовані Київрадою, чи міняйте їх, не займайтесь самодіяльністю та окозамилюванням.

Цей документ передбачає, що зимове утримання доріг включає в себе виконання робіт, що поділяються на три групи: снігоочищення, видалення снігу та скол криги, ліквідація ожеледі та боротьба зі слизькістю, і визначає покроково, як це все має відбуватися. В реальності в місті працює спрощений варіант з виконання лише окремих технологічний операцій, і то з їх порушенням, а не всього їх комплексу. І тому маємо те що маємо.

З цього всього мають бути зроблені висновки, і не потрібно знову сподіватися на нехай, що якось знову минеться. Погода ще може піднести нам сюрпризи.

Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: