Леонід Косаківський колишній мер Києва

Старости як міна уповільненої дії

Скажу дещо непопулярні речі.

В Україні масово обирають старост. Під прапором децентралізації. Цьогоріч згідно з даними сайт ЦВК такі вибори мають пройти в 526 селах. І ця епопея вже добігає кінця. 

Утім у всьому цьому є одне «але» — посада старости не передбачена ані чинною Конституцією, ані президентськими змінами до неї, які попередньо були проголосовані парламентом 31 серпня минулого року. Спроби ж її запровадити законами, як це зроблено, є неконституційними, і рано чи пізно відгукнуться проблемами в майбутньому.


Під систему самоврядування закладена міна уповільненої дії. А обрані старостами знаходяться за межами конституційного поля. 

Ясна річ, реформа самоврядування у нас перезріла. Але не можна праведну справу робити не правовими методами, керуючись міркуваннями доцільності. З історії, і нашої власної української зокрема, відомо, до чого це призводить.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: