Георгій Коваленко Протоірей ПЦУ

Про наш гімн. Частина друга

Попередня жвава дискусія щодо гімну для мене має такі підсумки.

Попередня жвава дискусія щодо гімну для мене має такі підсумки.

1. Категорично проти змінювати слова гімну зараз, самовільно. Гімн - пісня єднання, співати його слід всім разом однаково, а не кому як бажано.

2. Питання до змісту є не лише у мене, але у багатьох. Тому в майбутньому, коли будуть вирішені більш актуальні питання державотворення - до цієї теми будуть повертатися. Бо як бачу, моя думка - лише крапля в океані співзвучних.

3. Вважаю, що треба популяризувати духовний гімн «Боже Великий, Єдиний…», щоби він був ширше знаний в народі, зі словами. Наприклад, починати якісь заходи державним гімном, а завершувати молитвою «Боже Великий…»

4. Століттями Українська держава - це була наша національна ідея. Звідси - зміст вірша Чубинського, який став національним гімном, звідси гасло «Здобудь Українську державу або згинь у боротьбі за неї!».З 24 серпня 1991 року Українська держава - є. З усіма недоліками та проблемами, але вона є, вона здобута.Тому щоб не втратити свою державність маємо розбудовувавати цю Українську державу. Бо у пошуках ідеальної Української держави можемо розсваритися так, що згубимо Україну. Про це нам нагадує і гетьман Мазепа у своїй думі, яку наводив раніше. Отже, в нашій віковій національній ідеї «боротьба за Українську державу» повинен бути новий, відповідний сучасності ключовий акцент: розбудова держави. Не звичне сподівання на світле майбутнє, а творення можливого ліпшого вже зараз. Бо, зрештою, Українська держава - не мета життя українського народу, а засіб, інструмент для побудови його кращого життя.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: