Віктор Матчук Голова департаменту регіонального розвитку центрального апарату Аграрної партії

Революція для ОСББ відкладається

Верховна Рада сьогодні уже втретє зняла з порядку денного законопроект 8474, яким вносяться революційні зміни для роботи об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Верховна Рада сьогодні уже втретє зняла з порядку денного законопроект 8474, яким вносяться революційні зміни для роботи об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Здавалось би, із цим законопроектом погодилися уже всі. І уряд, і опозиція, і громадські організації, і самі мешканці ОСББ. Документ вже настільки відпрацьований, у ньому настільки враховані всі пропозиції, що під час розгляду проголосувати за нього мали б одностайно усі народні депутати.

Найбільш революційним у документі є рішення про передачу землі під багатоквартирними будинками у власність мешканців, а прибудинкової території – у їхнє постійне користування. Таким чином, законопроект фактично прирівнює у правах мешканців багатоквартирних будинків з тими людьми, які живуть у приватних будинках.

Документ пропонує вирішення ще декількох дуже важливих проблем. Він, зокрема, прирівнює тарифи на комунальні послуги для ОСББ до тарифів для населення. Крім того, об’єднання співвласників перестають бути об’єктами для оподаткування. Тобто ОСББ визнаються такими, що не займаються прибутковою господарською діяльність, а займаються виключно самозабезпеченням членів свого об’єднання.

Знімається проблема затвердження тарифів для ОСББ. У законопроекті визнається, що в об’єднаннях співвласників взагалі немає ніяких тарифів, є тільки внески членів. Відтак відпадає необхідність затверджувати ці тарифи на виконкомах чи проходити якісь інші процедури для цього.

Вирішена також проблема передачі будинків на баланс ОСББ у випадку створення об’єднання. Законопроект вводить імперативну норму про те, що балансоутримування припиняється з моменту створення ОСББ, після чого будинок автоматично передається в управління самому об’єднанню.

Крім того, документ дозволяє мешканцям ОСББ отримувати пільги і субсидії. Йдеться про те, що знята проблема отримання пільг і субсидій для тих людей, які на них мають право, але у випадку отримання послуг через ОСББ просто не мали можливості для цього.

Законопроект 8474 для розгляду його у другому читанні кілька разів проходив через профільний комітет з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики. Тричі його після цього ставили у порядок денний засідань Верховної Ради. І тричі, під надуманими приводами, без голосування, знімали із розгляду.

Навіть представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, які теж нібито погоджуються із законопроектом, не можуть пояснити, що за карма висить над цим документом.

Можна тільки здогадатися, що розширення прав мешканців ОСББ не влаштовує забудовників, чиє лобі представлене у вищих ешелонах влади. Одним з найбільш дражливих питань для них є земельне. Людям просто не хочуть передавати у власність ту землю, на яких стоять їхні багатоквартирні будинки.

У чому криється небезпека для тих, хто зриває голосування у парламенті? Відповідь на це питання очевидна: у випадку знесення будинку право власності на земельну ділянку, на якому він стояв, залишається у мешканців. Саме вони, а не органи місцевого самоврядування, будуть вирішувати подальшу долю цієї землі.

Бо ж нерідко бувають випадки, коли будинок визнаний аварійним, його зносять і на місці старого зводять новий. У такому разі новий законопроект зобов’язує домовлятися зі всіма мешканцями старого будинку, без них жодне рішення не може бути прийнято. А мешканці зможуть поставити вимогу на отримання квартири у будинку, зведеному на їхній землі. Ось що не влаштовує противників законопроекту.

Є і ще один важливий момент, з яким вони, очевидно, не можуть змиритися. Йдеться про те, що законопроект позбавляє будинки балансоутримувача і передає їх в управління самому об’єднанню. Це не вигідно передусім компаніям, на балансі яких перебувають будинки існуючі і ті, що зводяться. Сьогодні інститут балансоутримування дозволяє їм викручувати людям руки при прийнятті рішень щодо того, як, у кого і по якій ціні замовляти комунальні послуги. Новий законопроект такий важіль вибиває з їхніх рук.

Отже, ми зіштовхуємося із ситуацією, коли в Україні є сили, яким начхати на уряд (який є автором законопроекту), на профільний парламентський комітет (більшість членів якого схвалили законопроект), на громадські організації, які брали активну участь у підготовці документу. Ці сили настільки впливові, що можуть тупо блокувати навіть внесення законопроекту для голосування.

Тепер у мешканців усіх 14 тисяч об'єднань співвласників залишається останній і єдиний шанс – протестувати під Верховною Радою до того часу, поки закон не буде прийнятий. Організувати таку акцію можуть, наприклад, громадські організації, які представляють інтереси ОСББ.

Маємо зрозуміти реалії – ця влада веде себе як паршивий віл, щодо якого діє лише один принцип: скільки б'єш – стільки і їдеш.

Віктор Матчук, народний депутат, партійна група «Наша Україна»

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: