Віктор Матчук Голова департаменту регіонального розвитку центрального апарату Аграрної партії

Давайте по-ЧЕСНОму

23 липня рух «Чесно» оприлюднив список депутатів, які відповідають і не відповідають критеріям доброчесності. Загалом оцінили діяльність 449 депутатів, хоча в українському парламенті їх повинно бути 450.

Дозволю собі зауважити – тим нардепом, оцінки діяльності якого так і не провели, є автор цього матеріалу. Третього липня цього року я добровільно відмовився від депутатського мандата. Але оскільки рух «Чесно» аналізував діяльність обранців за останній рік, то хочу звернутися до ініціаторів – оцініть мене так само, як і інших 449 членів українського парламенту.

Можу трохи допомогти у цьому, самостійно проаналізувавши свою роботу за 6 критеріями «Чесно».

1. Відсутність фактів порушення прав і свобод людини. Відсутні.

2. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців. До парламенту я потрапив за списком блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» від партії «Наша Україна». У Раді жодного разу не проголосував за законопроекти, які би суперечили позиції виборців НУНС.

Крім того, на наступний день після виходу із «Нашої України» не перейшов ані до іншої фракції, ані навіть до позафракційних. Натомість здав мандат депутата, оскільки вважав таке рішення єдиноправильним і чесним перед виборцями, які голосували за список НУНС, а не за мене особисто.

3. Непричетність до корупційних дій. Не причетний. Хабарів не брав і нікому не давав. У кримінальних справах не фігурував.

До речі, щодо кримінальних справ. Після того, як в «Українській правді» була опублікована моя авторська колонка «Мафія безсмертна» про монополізацію професії оцінювача, одразу на кількох Інтернет-ресурсах із сумнівною репутацією з’явилася інформацію про нібито мою причетність до розкрадання земельних ділянок на Рівненщині. З посиланням на незрозумілі джерела у правоохоронних органах повідомлялося, що загальна сума махінацій сягає кількох сотень мільйонів доларів і щодо цього вже порушено ряд кримінальних справ.

Щоб з’ясувати, в чому справа, я направив депутатські звернення одночасно в прокуратуру, МВС та СБУ у Рівненські області. Відповідь усіх трьох структур була однаковою – жодної кримінальної справи, у якій би фігурувало моє прізвище, правоохоронними органами не порушувалося і не розслідувалося.

4. Прозорість задекларованих доходів і майна, їх відповідність способу життя. Свої доходи декларую щорічно, і не тільки за роки депутатства, а упродовж майже десяти останніх років. Приховувати мені нічого. Жодній громадській організації, яка зверталася із запитом надати декларацію, не відмовляв.

5. Особисте голосування в парламенті. За два з половиною роки роботи у Верховній Раді України завжди голосував тільки особисто. Це була принципова позиція. Жодного разу я не віддавав свою картку комусь іншому. Ба більше – як міг, так і відстоював обов’язок депутатів голосувати особисто. Двічі звертався у Генпрокуратуру з вимогою порушити кримінальну справу за фактом невиконання рішення Конституційного Суду про обов’язковість особистого голосування народних депутатів. На жаль, безрезультатно. У вересні минулого року звернувся з відкритим листом до президента Віктора Януковича – як тієї людини, яка є гарантом Конституції і має забезпечувати її виконання. Тоді я закликав Януковича – якщо він не може зупинити кнопкодавства у Раді, то нехай або сам іде у відставку, або нехай розпускає такий парламент. Як ми розуміємо, і тут це ніякого результату не дало.

6. Участь у засіданнях парламенту і у роботі комітетів (не менше 75%). Особисто обліку своїх відвідувань засідань Ради і комітету (будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики) не вів, але можу запевнити, що це не менше 90%. Засідання у парламенті і в комітеті пропускав лише із поважних причин.

Усі факти, наведені у цій публікації, можна перевірити. Готовий особисто допомогти та надати всю необхідну інформацію.

Гадаю, що після того, як «Чесно» оприлюднив свій список доброчесності, до активістів цього руху зверталося багато депутатів, не вдоволених тим, як оцінили їхню роботу і тим, що її взагалі оцінили. Я ж, навпаки, закликаю щодо іншого – оцінити мою діяльність. Тобто проаналізувати роботу справді 450 депутатів, а не 449. Як на мене, це буде і чесно, і логічно.

Віктор Матчук, народний депутат України (2010-2012 рр.)

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: