Олександр Кочетков Аналітик, політтехнолог

Перші квіточки «могилізації»

Путін оголосив часткову мобілізацію 21 вересня
фото з відкритих джерел

Зараз ми спостерігаємо, скільки росіян підтримують війну в реалі, а не з дивана

Війна недоімперії проти України йде, як відомо, за планом, причому заходить все глибше. Гарного плану мало не буває, і Кремль затіяв «могилізацію». У своєму стилі затіяв – з обманом, компанійщиною та розподілом громадян на сорти.

У РФ на посади військкомів, які й раніше вважалися синекурою, зазвичай просочується приблатнене передпенсійне армійське начальство середнього рівня, яке працювати не вміє і не хоче. Тому дієздатність мобілізаційної системи така сама, як ефективність ППО крейсера «Москва».

І тому з'явилося достатньо свідчень.

Зокрема, з'ясувалося, що у більшості військкоматів немає точних списків призовників – народ змінює місце проживання, ігнорує повістки та інше. Тому при оголошенні мобілізації повістки стали слати будь-кому – багатодітним батькам, білоквиткам, небіжчикам, людям, які виїхали з країни і так далі – з наміром розбиратися з тими, хто з'явився вже по ходу.

Але ж з військкомів питають за кількість покликаних, а не за дрібниці типу військової спеціальності у рекрутованого. А військкомам ще й заробити треба, звільняючи від мобілізації багатих. Тому в армію недоімперії зараз гребуть усіх, хто потрапив під руку і не спроможний відкупитися. Є випадки, коли потрібну за рознарядкою військово-облікову спеціальність призовнику, який не служив, присвоюють відразу у військкоматі. І навряд чи такі випадки поодинокі.

Тобто бардак, замішаний на головотяпстві, корупції та свавіллі, твориться епічний і тотальний.

Першою хвилею мобілізованих, яких довезуть до України за кілька тижнів, поповнять чисельний склад частин, які зазнали критичних втрат. І негайно повернуть ці частини на фронт, бо Кремлю необхідно терміново продемонструвати щось на зразок перелому у війні. Інакше лідери ШОС на чолі з Китаєм та Індією не просто дипломатично запізнюватимуться, вони почнуть відкрито посилати кремлівського фюрерка слідом за його кораблем. Дійшло вже до того, що і лояльна Монголія вустами колишнього президента пропонує бурятам, калмикам і якутам, що мобілізуються, ховатися в монгольських степах.

Загалом, перелом назріває, тільки не на користь недоімперії.

Невчені і погано екіпіровані на зиму вояки, які потрапили під Херсон чи на Донбас, негайно на власній шкурі дізнаються, чому системи залпового вогню вважаються другими за руйнівною силою після ядерної зброї.

І оскільки призовники – ще менш стримані, ніж контрактники, то вони почнуть знімати, говорити і писати про пекло, в яке потрапили через забаганки Кремля, своїм рідним та близьким. Які становлять практично всю країну, адже мобілізація при заявленій масовості зачепить кожну російську родину у вигляді покликаних близьких та далеких родичів, друзів та добрих знайомих.

Отоді й побачимо, наскільки росіяни підтримують війну в реалі, а не з дивана.

Але все це поки що квіточки. Ягідки будуть потім. Величезні, як і наші херсонські кавуни. Адже кавун теж ягода.

І принагідно, щоб читачів повторно не відволікати.

Наше ППО збило вже з десяток «Шахидів 136», поставлених недоімперії Іраном. І це очікуваний процес: у тактико-технічних характеристиках цих безпілотників немає нічого такого, що б завадило нашим зенітникам розібратися з новими цілями і почати їх знищувати. Тож на ситуацію на фронті ця недоімперська вундервафля особливо не вплине. І «вбивця хаймарсів» із цього безпілотника такий самий, як бандана з хіджабу.

А ось те, що посла Ірану, представника країни, яка бреше, що не продає зброї Росії, рішуче виперли з України – це добре. Гарно, я сказав би. До речі, якщо Ізраїль не хоче допомагати нам зброєю, то може, він якось розбереться з іранським авіазаводом? Адже крилаті шахіди можуть полетіти і на Єрусалим.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: