Отар Довженко Журналіст

Відповідати за коментарі на сайтах має Партія регіонів

Голова Харківської обладміністрації Михайло Добкін запропонував обласній раді звернутися до Віктора Януковича з проханням надати інтернет-виданням статус ЗМІ. Така ініціатива дозволить карати їх за коментарі й викликана резонансним вбивством харківського судді. Тоді на сайтах деяких видань серед коментарів користувачів почали з’являтись різкі висловлювання на адресу суддів та влади.

Для нашої влади така ініціатива є виправданою, оскільки вона завжди намагається контролювати все, що можна контролювати. Суспільство такої потреби не має; медіаринок також. З погляду професії, медійної спільноти - це тема неоднозначна. Якщо говорити про надання інтернет-виданню статусу ЗМІ, то частина редакторів, медіаменеджерів і журналістів уже давно виступає з такою ініціативою. Це означало б підвищення відповідальності (не лише перед законом) і розширення можливостей. Одначе, як мені видається, більшість онлайн-видань комфортно й захищено почуваються без статусу ЗМІ.

Такі дії є спробою отримати ще один інструмент впливу на ЗМІ, який можна буде застосовувати за потреби. Таких інструментів у влади й без того є безліч – податкова, пожежна інспекція, національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі й багато інших. Але, позаяк інтернет-видання в Україні дотепер не вважалися ЗМІ, на них влада дотепер тиснути не могла – хіба що вилучати сервери, але більшість редакцій не дурні й тримають сервери в потаємному місці, бажано за кордоном. Тому запровадження покарання за коментарі – якщо йдеться саме про це - стало б першим легальним засобом тиску на видання, які дотепер були недосяжними.

Думаю, мотиви цієї ініціативи приблизно ті самі, що і закону про наклеп – ось і паралель. У багатьох цивілізованих країнах є кримінальна відповідальність за наклеп, і в багатьох цивілізованих країнах інтернет-видання вважаються ЗМІ та несуть відповідальність за свої публікації. Але це цивілізовані країни, там немає Партії регіонів при владі.

Я не вірю у відволікання уваги ЗМІ від важливіших проблем в такий спосіб. Ця влада (а особливо Добкін) не настільки розумна та просунута, щоб спланувати інформаційну спецоперацію з відвертання уваги.

Контроль коментарів - це внутрішня потреба самих інтернет-видань (та онлайн-представництв друкованих видань, телеканалів, радіостанцій, будь-яких динамічно наповнюваних сайтів, де є коментарі). Проблема в тому, що більшість видань не мають для цього людських ресурсів, а мізерні доходи та збитковість більшості медіапідприємств не дозволяють тримати у штаті достатню кількість модераторів.

Причиною ж мізерних доходів і збитковості медіа є нездоровий медіаринок, який, у свою чергу, є частиною нездорової економіки. До процесу формування та збереження якої доклалась передусім Партія регіонів. Тож відповідати за погані коментарі на сайтах повинна саме вона. Думаю, можна обійтись без кримінальної відповідальності, достатньо буде електорального покарання.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: