Олександр Палій Політолог

Чому я категорично проти 12-річної освіти

Я категорично проти 12-річної освіти, яку пропонують включити до освітньої реформи.

Чому?

  1. Тому що всі основні наукові відкриття люди роблять, як правило, до 35 років. Чим більше робочого часу в людини до цієї дати, тим більше в неї шансів стати професіоналом. Необхідно знайти баланс між належним рівнем підготовки і якомога швидшим включенням людини в професійну діяльність. Найбільших успіхів добиваються ті студенти, хто найраніше почав працювати, навіть під час навчання.
  2. Тому що для нашої країни 12-річна освіта означатиме стрімке поглиблення демографічної катастрофи. Якщо жінка закінчує навчання в університеті на рік пізніше, це неодмінно позначиться на народжуваності в гірший бік, а в нас уже і так один з найнижчих рівнів народжуваності у світі. Якщо комусь довге навчання жінок і допомагає, то це Індії чи Нігерії.
  3. Тому що зайвий рік навчання – це зайві мільярди народних грошей на сотні тисяч вчителів і на турботи, чим би їх зайняти в добу, коли більшість знань можна дістати за пару кліків в інтернеті.
  4. Тому що жодних аргументів «за» прихильники 12-річної освіти показати не можуть, крім того, що говорять про «європейський досвід» у той момент, коли в Європі колосальна проблема з інфантильністю і непрацездатністю молодого покоління, яке закінчує навчання вже не зовсім молодим.

Піти на 12-річне навчання можна було б лише в одному випадку – назвати дитсадочок у 4-5 років першим класом, як це є в Італії, Португалії та багатьох інших європейських країнах.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: