Віктор Трегубов Журналіст

Кремль фатально прорахувався у розумінні українців

У кожної людини своя реакція на небезпеку
фото: ЗСУ

Українці, білоруси та росіяни відрізняються один від одного на рівні психології

Психологи виділяють чотири типи реакції на гострий стрес. Себто, чотири способи, якими ми діємо, коли нас щось дуже шокувало чи вкурвило. І не тільки ми, а й усі тваринки.

Спочатку виділили бійку та втечу. Потім здогадалися, що є ще завмирання. Потім додали останній варіант, але лише для високосоціальних істот – підлабузництво. Англійською це все на F – fight, flight, freeze, fawn.

Уявімо, що хтось пнув собаку. Собака, в залежності від того, що за собака, може відгризти йому лице (бійка), втікти (втеча), тупо забитись в угол (завмирання), чи вирішити, що то великий вожак, він так домінує, і піджати хвіст.

Уявімо, що хтось дав вам по морді. Ви теж можете дати йому по морді, втекти, зависнути в спробі зрозуміти, що то було, чи почати говорити «не бийте, дяденька, я вам приємне зроблю!».

Так ось, такі реакції, на моє переконання, можуть бути не лише в істот, але й у спільнот та колективів. У кожній організованій масі людей є своя основна стратегія виживання. Звісно, хтось окремо може діяти відповідно до особистих реакцій, але є таке слово – «прийнято».

Тут ми підходимо до того, в чому джерело постійних непорозумінь (саме так) між українцями та росіянами.

Справа в тому, що у росіян роки історичного досвіду виковали перевагу реакції підлабузництва, та в меншій мірі замирання. Просто тих, хто мав «бійку» вбивали, а тіх, хто «втечу» – викидали з країни. Тому реакція ватніка (основна) – підлабузництво, а реакція російського ліберала – завмирання, внутрішня еміграція, «главное самому остаться человеком».

У білорусів, наприклад, основна «замирання», підлабузництво та втеча вторинні, а от бійка мозком взагалі не сприймається.

У українців – і це теж так історично склалося – в приорітеті бійка. Ті, хто обирав інші варіанти – або гинули, або випадали з української самоідентифікації.

Тому коли Кремль по нам фігачить ракетами – там щиро сподіваються, що ми оберемо підлабузництво. Приповземо і будемо просити помилувати. Бо в них саме так і прийнято.

Але в нас навпаки. Це не означає, що ми безстрашні, це означає, що якщо нас налякати, ми переходимо до більш агресивної поведінки.

Тому українці волали білорусам «протестуйте жорсткіше», а вони не чули. Бо в них прийнято інакше.

Тому російські ліберали щиро вірять, що втягнути голову в плечі або інше місце – це правильна стратегія, а до наших зауважень ставляться як до маячні.

Просто різні типи реакції на стрес. А згори – вже обгортка з багатослівних осмислень.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: