Хвіст махає Януковичем?

Роздуми Президента

Роздуми Президента про запровадження 100% мажоритарної системи виборів, скоріше за все, можуть означати дві речі: або глава держави брехун, або ж повний невіглас, який взагалі не знає, чим займаються його підлеглі.

Поясню. Під час свого чотиригодинного спілкування з народом у п’ятницю Віктор Федорович не виключив, що в Україні можуть запровадити 100% мажоритарку на парламентських виборах. «Моя позиція: має бути, як мінімум, 50% мажоритарників, 50% – за пропорційними списками. Але якщо буде відпрацьована пропозиція повністю мажоритарної системи, я також не буду заперечувати. Якщо буде досягнуто консенсус в робочій групі і в парламенті. Чи 50 на 50, чи повністю мажоритарна система дасть можливість підняти рівень відповідальності депутатів перед виборцями і підвищить ефективність роботи парламенту», - заявив Янукович.

Виглядає так, що Президент не знає, що там напрацює його робоча група на чолі з Міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Мовляв, там ще ідуть якійсь дискусії щодо мажоритарки, але гарант Конституції сприйняв би і таку систему. Можливо, більшість глядачів в цьому нічого дивного і не помітили, проте «Главком» давно відслідковує ситуацію в Робочій групі, а тому слова Януковича стали для нас одкровенням.

Адже на цій самій робочій групі дискутують все, що завгодно, тільки не виборчу систему. Як заявляли «Главкому» члени групи і від опозиції, і від провладних сил, виборча система стала для них табу. І наклав його ніхто інший, як сам Віктор Янукович.

«Членів Робочої групи поставили перед фактом, що є політична позиція Президента проводити парламентські вибори за змішаною системою. Віктор Янукович сам це озвучив на першому засіданні групи. Тобто, нам сказали, що це навіть обговорювати не треба», - розповів нещодавно «Главкому» заступник глави ЦВК, член групи Лавриновича Андрій Магера.

Майже дослівно повторив його слова й відомий депутат-юрист Юрій Ключковський.

«Про виборчу систему навіть мови не іде. Нам чітко дали зрозуміти – вже є політичне рішення про змішану систему виборів – половина депутатів обиратиметься в мажоритарних округах, а половина – за партійними списками. Тому на робочій групі питання виборчої системи навіть не обговорювалося», - говорить ще один член робочої групи. Ну добре, хай ці люди не дуже близькі нинішній владі. Але те саме нам сказав і Володимир Пилипенко, депутат з «групи Портнова», якого ледь не щодня можна зустріти на Банковій - «дійсно, щодо змішаної системи виборів рішення є, це ми не дискутуємо».

Як бачимо, сам Президент дав команду напрацьовувати закон на основі змішаної системи, і це питання не піднімається. Більше того, навіть з офіційної позиції Мін’юсту випливає, що закон пишеться на змішаній системі виборів.

«На останньому засіданні робочої групи дискутувалися питання щодо того, яким чином уникнути дисбалансу для проведення передвиборчої агітації як для кандидатів по загальнонаціональному округу, так і в одномандатних», - йдеться в повідомленні Мінюсту від 18 лютого.

А сам Лавринович 22 лютого зустрівся з Януковичем й ще раз всі ці нюанси йому пояснив.

Звідки в цій схемі взялася 100% мажоритарка, яку нібито так полум’яно дискутують у Лавриновича експерти, й ночами не сплять, а хочуть запропонувати її Януковичу – загадка. Принаймні, самі члени робочої групи про це анічогісінько не знають.

Можливо, Янукович і хотів би переконати когось, що міфічні вирішують долю майбутніх виборів, і махають Президентом, як той хвіст собакою у легендарному американському фільмі. І від думки якогось Ключковського, Магери чи ще когось взагалі щось зараз залежить. Проте в Україні мало знайдеться людей, які повірять, що Президент сам не диктує робочій групі, який закон написати.

Очевидно, Віктор Федорович відверто злукавив, коли завів мову про 100% мажоритарку. Він точно знає, що цю тему «група Лавриновича» не піднімає. Ці слова вирвалися у нього або як недолугий експромт, щоб полякати політиків, або в нього зріє реальний план послати все подалі й дійсно проштовхнути 100% мажоритарку, прикрившись якимись експертами. Соціологічні опитування вже зараз показують, щоб за пропорційкою партії влади скоро мало що світитиме. Зараз же він зробив перший постріл, так би мовити, прозондував грунт.

І ще одна деталь. Мало хто згадує, але в передвиборчій програмі «Україна для людей» Янукович обіцяв систему виборів з відкритими списками. Ні змішана, ні чисто мажоритарна цій обіцянці не відповідає, хоча кого то вже зараз турбує...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: