Максим Саваневський Експерт з онлайн-комунікацій

Втручання Росії у вибори в США: на Цукерберга можуть очікувати серйозні проблеми

Марк Цукерберг

Фейсбуку формально загрожує величезний штраф, який може призвести до банкрутства компанії

Ну шо, нарешті нашому Маркусі припекло по серйозному, і виглядає на те, що він може відгребти по повній програмі за все, що відбувалось у ФБ протягом останніх кількох років. В т.ч. й по Україні.

Якщо коротко – що сталось:
  • The New York Times і The Guardian довго займались розслідуванням теми втручання у вибори президента США та Brexit через маніпуляції інформацією у Facebook
  • Зрозуміло, що під приціл потрапила в першу чергу Cambridge Analytica (CA), компанія, яка прославилась тим, що «зробила Трампа президентом» завдяки мікротаргетингу меседжів дуже дрібним аудиторіям
  • З’ясувалось, що CА зібрала особисту інформацію понад 50 мільйонів користувачів Facebook без їх дозволу. Це кожен 4-й виборець США.
  • Збирали дані через російсько-американського академіку, доцента Санкт-Петербурзького університету Олександра Когана, який розробив додаток «this is your digital life», який збирав дані про людей нібито з академічною метою, а насправді вони потім потрапили до CА.
  • Додатком скористалось трохи більше 200к користувачів, але вони не просто дали дані про себе (пости, які вони лайкали, базові дані профілю і т.д.), а й давали доступ до аналогічної інфи своїх друзів. Друзі, звісно, про це не знали.
  • Олександр Коган, як зясувалось, працював паралельно на СА та російський уряд, від якого офіційно отримував гранти )
  • Весь цей час (а мова йде про 3 роки), Фейсбуку було відомо, що Коган збирав інфу, і про те, що Коган передав інформацію СА, але ФБ нічого не зробив для того (формально попросив лише видалити дані, але її не видалили, звісно), щоб убезпечити своїх користувачів від використання інформації про них в політичних цілях.
  • Під час розслідування в Британії та США представники СА та Фейсбук стверджували, що не використовували цих даних. 
  • Але тут на сцені несподівано з’являється один з ключових працівників СА (фактично, архітектор їх системи мікротаргетування та збору даних про користувачів) – Крістофер Уайлі, який розповів всю правду. І про те, як збирались дані, і як вони потім використовувались в різних кампаніях, і про російський Лукойл. Ну і найцікавіше, що в хлопця виявились всі документи, які це підтверджують.
  • В США та Британії це зчинило неабиякий галас і шкандаль. Прокурори кількох штатів вже заявили про те, що відкривають провадження проти керівництва Фейсбука та особисто Цукерберга, ну і СА, звісно.
  • Фейсбуку формально загрожує величезний штраф, який може призвести до банкрутства компанії (за кожен випадок неавторизованого використання даних користувача – $20к. А таких випадків 50 млн)
Общім все лише починається. Будьте на зв'язку )

Тут можна більше почитати по темі: https://www.theguardian.com/news/2018/mar/17/data-war-whistleblower-christopher-wylie-faceook-nix-bannon-trump
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: