Валентин Кім Психолог

Ментальний стан армії РФ. Аналіз психолога

Ось так в російській армії борються з сучасними технологіями
фото з відкритих джерел

Росіянам набагато простіше заборонити, чим контролювати. Контроль теж вимагає ресурсу, вправності, навичок

Це фото зроблено біля одного з військових російських аеродромів в окупованому Криму. Очевидно невдовзі після чергової «бавовни». Керівництво військової частини намагаючись знизити ризики обстрілів через інформаційну недбалість власних солдат повідбирало у них смартфони та цвяхами поприбивало їх до стенду, на якому розмістило агітаційний плакат про необхідність користуватися лише кнопковими телефонами (бо в них немає функції визначення геолокації). У патріотичному припадку виконавці наказу захопились настільки, що серед «страчених» смартфонів опинилася і кнопкова Nokia, і навіть пара ноутбуків.

Мені здається, що це фото дуже чітко характеризує навіть не психологічний стан російських військових керівників, а взагалі ментальну картину Росії:

  • Набагато простіше заборонити, чим навчити. Навчання потребує навичок. А це ресурс, яким жорстко орієнтовані російські структури влади не володіють.
  • А ще навчання потребує довіри. Ти маєш навчити людину чомусь, а потім довірити їй самостійно керувати тим чи іншим пристроєм чи процесом. І від його вправності залежить не тільки його життя, але і твоє. З довірою в російському суспільстві традиційно ніяк, тому і навчати сенсу немає.
  • Набагато простіше заборонити, чим контролювати. Контроль теж вимагає ресурсу, вправності, навичок. Контроль має бути ефективним. Але ефективність та Росія – це взагалі слова антоніми.
  • Власність підлеглих нічим насправді не захищена. Ніхто не буде розбиратися робив ти щось небезпечне чи ні. Твою власність просто відберуть і знищать, якщо тільки буде наказ. Хоча можуть і без наказу, просто за бажанням того, хто вищий за тебе по службі.
  • Сліпе судочинство – традиційна російська риса. Інколи під гарячу руку попадає і те, що відповідає критеріям безпеки (кнопковий телефон) і те, що взагалі не відноситься до категорії телефонів (знищені ноутбуки). Ця нездатність діяти в рамках наказу (навіть не в рамках закону) спостерігається не лише по відношенню до речей. Так саме формується і ставлення до людей. Мережа youtube наповнена відео, на яких російські поліцейські «пакують» в автозаки не тільки учасників несанкціонованих мітингів, але і випадкових перехожих, і прихильників режиму, і навіть фсбшників у цивільному одязі.
  • Знищення класового ворогу, геноцид чи переселення цілих народів і знищення електронних пристроїв – це елементи однієї системи. Не важливо кого чи що треба знищити. Якщо буде наданий наказ – система впорається і знищить.
  • І найголовніше – символічне. Російська військова бюрократія знищує прояви технологічних досягнень та обирає відсталість. Смартфон став символом прогресу. Росія обирає регрес та деградацію.

Ну що ж, ю ар велкам, нешановні росіяни. Потяг «росія-минуле» відправляється. Смартфони знищено. Наступний рівень комунікації сигнальні прапорці та димові сигнали.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: