Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

Як виграти війну на виснаження

Маємо накопичити запаси набоїв для наступальних дій
фото: ЗСУ

Санкції проти Росії ще не запрацювали на повну потужність

Ще раз для нерозумних політиків.

Йде війна. І це війна на виснаження. Її виграє той, хто зможе довше протриматись. Станом на зараз, ключові санкції проти РФ ще не запрацювали. Кремль досить успішно випетляв зі всіх санкційних ударів станом на зараз, і переорієнтовує свої енергоресурси на Азію.

В той же час, у нас практично рознесли нашу економіку, яка і до цього не сильно показувала результат. Мільйони біженців, зруйнована логістика, знищені і закриті бізнеси. Можливо хтось у владі вирішив, що Захід візьме нас на утримання, то одна проста цифра швидко може вгамувати такі думки – 280 млрд євро витратили європейські уряди на пом’якшення наслідків енергетичної кризи. А реальна криза почнеться в жовтні і листопаді. Тоді як, передбачені в червні 9 млрд євро допомоги для України досі не зайшли.

Станом на зараз у нас немає військової потужності викинути окупантів із зайнятих територій. Тому наша стратегія – це їх «жест доброї волі». А цей жест настане тільки тоді, коли ми успішно пройдемо зиму, а вони ні. На цьому фоні наші пріоритети мають бути наступними:

  1. Формування резервів для проходження опалювального сезону;
  2. Направляти максимум коштів на підготовку до опалювального сезону (відновлення вікон і криш, там де це можливо, створення системи компенсації для тих, хто приймає біженців);
  3. Максимально стимулювати можливий бізнес, не з ціллю залучення податків, а саме з метою зняти соціальне навантаження на державу. Хоча податки і так будуть платитись з бізнесу, який працює.

Що є проявом нерозумності в цій ситуації:

Перше. Підвищувати податки для бізнесу! Насправді, ці податки вже підвищились через високий курс долара. Але навіть за цих умов, я всюди зустрічаю «10% на ЗСУ». Від перукарні до лотка з чохлами для мобільних. Тобто бізнес добровільно сплачує додаткові кошти, і як доводять фонди Притули та Повернись живим – це значно ефективніше, чим бюджет Марченка-Гетьманцева.

Друге. Будувати нові мости, нові дороги, нові парки і сквери і тп. Жодних, жодних передумов, що весною Путін знову не піде на Київ, Чернігів, Суми – немає! Навпаки, стратегічно, йому вигідніше буде піти в наступ сюди, пожертвувавши Херсонською і Запорізькою областями, чим тримати там довгу лінію фронту. Це ж стосується всіх інших міст, які «не відчувають війни». Кошти благоустрою слід спрямувати на допомогу біженцям, або підтримку місцевого бізнесу.

Третє. Боротися з мафами, гратись в екологію, робити перевірки бізнесу тощо. Маф – це мінімум 2 робочих місця, а з огляду на оборот товару – це ще й доходи десятків підприємств. Я особисто дуже проти мафів, але не в час війни. Може людина заробляти так – хай заробляє! Все інше – після перемоги.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: