Володимир В`ятрович Народний депутат

«Слава Україні!» - звідки походить знаменитий вигук

Вітальні гасла типові для багатьох країн і народів. Що стосується конкретно гасла «Слава Україні», то сама назва походить ще з 20-их років ХХ ст

Історики стверджують, що спершу таке привітання використовували отамани Холодного яру в антибільшовицькій боротьбі. Згодом вислів став офіційним в організації українських націоналістів і в УПА в роки Другої світової війни. А в кінці 80-их років гасло активно використовувалося під час націонал-демократичного руху, який здобув незалежність аж у 91-му.

Пізніше «Слава Україні» стало офіційним привітанням під час Помаранчевої революції, а далі на Майдані. Тепер це привітання використовують не лише офіційні особи в Україні, а й офіційні особи з інших держав, які приїжджають в Україну. Так з українцями віталися навіть польські політики, прем’єр-міністр Канади Трюдо, сенатор Маккейн. Чимало політиків вважали за честь привітатися з українцями таким привітом.

Очевидно, що за своїм походженням це гасло пов’язане з українським націоналізмом. Але український націоналізм ХХ ст, коли власне зародилося гасло, був національно-визвольним рухом, бо самі українці були поневоленим народом. Тому це гасло пов’язане з боротьбою за українську незалежність і в цьому нічого поганого немає.

Його популярність нині пов’язана з тим, що українці продовжують боротьбу за свою свободу, за свою незалежність і за територіальну цілісність. Навпаки весь світ і політики мали б підтримувати Україну і її територіальну цілісність, бо водночас це і підтримка усталених міжнародних норм.

Тому реакція ФІФА на ситуацію із хорватськими футболістами - цілком упереджений підхід і скандал навколо гасла «Слава Україні» - показав, що тези, які звучали з боку ФІФА, що спорт поза політикою, на жаль, абсолютно не відповідають дійсності. ФІФА проявило себе як організація, яка цілком відображає російські інтереси. Цей скандал був спровокований і підхоплений Росією, що загалом ставить під сумнів незалежність ФІФА, як міжнародної організації.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: