Володимир Яворівський Український письменник

До дня народження Ліни Костенко. Про велич людини

Ліна Костенко

Сьогодня Лінин День України, хоча це Вік Ліни. Тому маю моральне право оприлюднити.

Була така телепрограма 1996-го «П'ятий кут», яку вів тоді ще замаскований продажний покидьок Піховшик. Я запрошений на прямий ефір цієї програми. Був готовий до будь-яких гострих запитань. Всі провокативні каверзи я «гасив» легко і успішно. І раптом Піховшик зачитує листа Стуса. Гострого. Невідомого мені. Стус дуже, навідліг, критикує Павличка, Драча, Яворівського у конформізмі. Мені, наймолодшому дістається найбільше. Я буквально остовпів від несподіванки. Адже Василь приїздив до Одеси на моє студентське запрошення на Шевченівські дні, на Хортицю, коли я, за призначенням, мешкав у Запоріжжі...Але в мене тоді, в прямому ефірі, була лише мить. І я чесно відповів: Стус, Лук'яненко, Горині та тисячі інших героїв-мучеників за Україну були за гратами. А ми були по цей бік. Вони мали моральне право говорити про нас найгіркіші слова. Василь Стус мав на це право. 

Після пепредачі я приїхав додому, і моя дружина сказала:

-Тобі двічі телефонувала Ліна Костенко.

Я набрав її телефон.

Майже годину я слухав Ліну. Їй сподобалася моя чесна відповідь.

А згодом з'ясувалося, що це був ніби-то лист Василя синові. Я намагався побачити оригінал. Не вдалося. Зате син Дмитро швидко отримав Шевченківську премію. і посаду директора музею Тараса. Музею, який він споганив під час ремонту, поставивши в музеї царицю Катерину. Дякую вам, пані Ліно, за Вашу Великість. В усьому. І в цьому епізоді також. Хай Божа рука буде ще довго над вашою Світлою Головою!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: