Юрій Шевчук Філолог

Хатія Деканоїдзе чи Маша Єфросиніна

В Івано-Франківську аваківська реформаторка Хатія Деканоїдзе вирішила представити «нову» поліцію місцевому населенню російською мовою.

В Івано-Франківську аваківська реформаторка Хатія Деканоїдзе вирішила представити «нову» поліцію місцевому населенню російською мовою. Якийсь пан, український громадянин, голосно запротестував, вимагаючи від державного службовця того, що панна Хатія клялася робити, як присягала при вступі на хлібну посаду дотримуватися і охороняти Конституцію України. А в Конституції тій є стаття про державний статус української мови. Київська преса загалом цей інцидент зіґнорувала - не розпалювати ж міжнаціональну ворожнечу між ватниками і «вишиватниками». Тим часом невсипні і всюдисущі кремлівські тролі подали свою інтеропретацію події, що закружляла на ФБ. Мовляв, хворого на всю голову «вишиватника», що так ганебно зіпсував параду панні Деканоїдзе, присутні на церемонії станіславівці не тільки не підтримали, але знайшовся якийсь «патріот-інтернаціоналіст» у формі ЗСБ, що вдарив його. Так йому «вишиватнику» мовляв і треба.

Для мене цей інцидент говорить про знову ж таки одне й те саме, про те, як дехто хоче змусити українців розуміти людську ГІДНІСТЬ. Гідність людини, або є або нема. Вічним комформістам, безребетним пристосуванцям вочевить імпонує ідея «вмикати» гідність, коли це для них вчасно і до речі і «вимикати» її, щоб нічого собі не попсувати, коли це загрожує наслідками. Люди, які так мислять, не мають гідности. Вони не поважають ні себе, ні инших. Це вічні виживанці. Якщо новоспечена «патріотка» з Грузії панна Деканоїдзе не потрафить навчитися ЧИТАТИ, навіть не розмовляти, а лише читати українською, то хай вчиться і не пхається на люди. Щоб їй стало зрозуміліше, як вона звучить в івано-франківській ситації і ким вигляає для людей з почуттям гідности, можна їй пояснити, наприклад таке: «Бачите, ласкава панно, у вас прізвище для українського язика геть не надається до вимови. Тому давайте ми будемо називати вас ну, скажімо, Маша Єфросініна. Зрештою немає ж різниці, головне, що ви українська патріотка, а ми це робитимемо, бо нам так зручніше». Думаю, що пані Хатя чи Хатія́ Деканоініїдзе одразу погоодиться стати Єфросініною. Адже це ж її і таких лукавців, як вона, лицемірна логіка.

Сподіваюся, що серед українців завжди знаходитиметься неконформіст, який протестуватиме і робитиме українофобам - аваковим, мастафамайомам, деканоїдзам, лошкіним, ґонтарєвим гостро некомфортне суспільне оточення. Гідність категорія абсолютна, а не відносна. Вона або є, - скрізь, всюди і за всіх обставин, або її немає. Людина, що її не має, не зрозуміє про що це я тут тлумачу.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: