Юрій Луканов Журналіст

Чому відставка міністра оборони США Джеймса Меттіса викликає тривогу

Дональд Трамп і Джеймс Меттіс

Сам факт звільнення Меттіса з посади ще не означає негативу для України. Не поспішаймо з висновками і чекаємо наступного призначення.

Відставка міністра оборони США Джеймса Меттіса викликає у мене певну тривогу. Відставка пов'язана з рішенням Дональда Трампа вивести американські війська з Сирії. Це рішення було ухвалено Трампом самостійно, без врахування думки міністра оборони. Він, очевидно, був проти виведення військ із Сирії. До речі, подобається комусь це рішення чи ні, але Трамп ухвалював його самостійно, це свідчить про те, що балачки про його не самостійність є міфом. 

Звісно, рішення про виведення військ ще потребує свого осмислення. Але щодо кадрової політики. Меттіс є антиросійським яструбом. Слід припускати, що Трамп призначить на це місце якесь ягня. Це було б дуже прикро. Але давайте не поспішати. 

Згадаймо. Коли Трамп звільнив у перший же місяць свого перебування при владі радника з нацбезпеки Майкла Флінна за те, що той брехав, ніби не вів переговори з тодішнім послом Росії в США Сергеєм Кисляком про зняття санкцій з РФ. На його місце він призначив Герберта МакМастера, який публічно називав Росію ворогом США номер один. Коли через якийсь час він звільнив МакМастера, то призначив на його посаду яструба з яструбів Джона Болтона. Зокрема, він був відомий тим, що будучи в адміністрації президента Буша молодшого, він палко підтримував ідею вступу України до НАТО. 
Коли було звільнено поміркованого Рекса Тілерсона з посади голови Держдепу, то на його місце він призначив радикального антиросійського яструба Майка Помпео.

Отож, сам факт звільнення Меттіса з посади ще не означає негативу для України. Треба дочекатися, з якими поглядами чиновника Трамп призначить замість нього. Якщо ягня,то це свідчитиме про можливу поступову зміну політики, зокрема, щодо України. А якщо ні,то політика залишиться попередньою. 
У Трампа був вибір. Він міг призначити у свою адміністрацію людей від Генрі Кісінджера, який носився з ідеєю мовчазного визнання Криму російським в обмін на виведення російських військ з Донбасу. Трамп навіть зустрічався з Кісінджером у Білому домі. Вони провели брифінг. Трамп у притаманній йому манері наговорив Кісінджеру компліментів, але далі цього справа не пішла. І у його адміністрації працюють антиросійські яструби. 

Отож, не поспішаймо з висновками і чекаємо наступного призначення.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: