Коли відбудуться довибори у Раду: роз’яснення спікера

Коли відбудуться довибори у Раду: роз’яснення спікера
Верховна Рада залишатиметься без двох мажоритарників до кінця дії воєнного стану, закон не дозволяє проводити вибори під час війни
фото: Вікіпедія

Під час війни жодних виборів на території України не буде

Український парламент залишився без двох мажоритарників – але заміну їм виборці не зможуть обрати. Про це у інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Стефанчук нагадав, що Вадим Новинський склав повноваження народного депутата, а інший мажоритарник, Дмитро Лубінець, був призначений уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Згідно із законом, замість депутатів, що пройшли до парламенту через одномандатні округи, мають бути оголошені дострокові вибори – але ця норма діє лише у мирний час.

«У зв'язку з тим, що в Україні діє воєнний стан, згідно з відповідним законом, ми не можемо проводити вибори в цей період, тому зараз ця посада залишатиметься вакантною», – наголосив спікер Верховної Ради.

Тож, пояснив Руслан Стефанчук, до завершення дії воєнного стану ці два депутатські мандати залишатимуться вакантними: «Ми поки що будемо працювати в тому форматі, який є у Верховній Раді, – це 420 народних депутатів».

Нагадаємо, що Рада достроково припинила повноваження нардепа Новинського 8 липня. Рішення підтримали 295 парламентарів.

Вадим Новинський заявив, що йде з політики, 6 липня. Натомість він буде займатися питаннями церкви. Нардеп, який був членом забороненого в Україні «Опозиційного блоку», заявив, що у нових драматичних обставинах, що виникли після окупації Маріуполя, він буде більш ефективним не в політиці, а в гуманітарній, громадській та виробничо-економічній діяльності.

Дмитра Лубінця Верховна Рада призначила уповноваженим з прав людини ще 1 липня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: