На час війни: Нацбанк хоче заборонити стягнення прострочених боргів з військових

На час війни: Нацбанк хоче заборонити стягнення прострочених боргів з військових
У Нацбанку хочуть таким чином підтримати українських військових
фото з відкритих джерел

Заборона на стягнення протермінованих боргів поширюватиметься як на військовослужбовців, так і на членів їхніх родин

Національний банк звернувся до профільного комітету Верховної Ради з пропозицією тимчасово заборонити банкам, небанківським установам та колекторам стягувати з військових прострочені борги.

Як повідомила пресслужба Нацбанку, для цього потрібно внести зміни до закону «Про споживче кредитування». А саме, НБУ пропонує тимчасово, на період дії воєнного стану та упродовж шести місяців після його припинення, заборонити стягувати прострочену заборгованість з військовослужбовців.

Йдеться, зокрема, про військових Збройних Сил України та інших утворених військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку, які проходять військову службу на території України, а також українців, які виконують військовий обов'язок за межами України.

Крім того, запропоновані зміни стосуються військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби та членів їхніх сімей; військовозобов'язаних та резервістів, призваних на навчальні та спеціальні збори; членів добровольчих формувань територіальних громад під час участі у підготовці формувань та виконання завдань територіальної оборони України.

Заборона на стягнення протермінованих боргів поширюватиметься як на військовослужбовців, так і на членів їхніх родин, близьких осіб та представників тощо. Забороняється, зокрема, телефонувати та надсилати повідомлення.

У разі порушення застосовуватимуться передбачені «колекторським законом» заходи, а саме – штраф від 50-100 тис. грн, або ж виключення з Реєстру колекторських компаній, тобто фактична заборона вести колекторську діяльність.

Нагадаємо, що на черговому засіданні Кабміну було ухвалено рішення, що передбачає поширення пільг і гарантій на добровольців, тих, хто отримав поранення чи інвалідність через агресію РФ та членів сімей загиблих захисників і захисниць України.

Нагадаємо, що учасники бойових дій та їхні діти отримають пільги на навчання. Державну цільову підтримку надаватиме заклад освіти, до якого студента зараховано.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: