Скандал із передачею Росії Тумгоєва отримав продовження

Скандал із передачею Росії Тумгоєва отримав продовження
Тимур Тумгоєв

Генеральна прокуратура відмовилась карати Єніна через скандал із Тумгоєвим

Виявилося, що Генеральна прокуратура не здійснила обіцяних заходів випливу на заступника генерального прокурора Євгена Єніна, який дозволив екстрадицію до Росії бійця батальйону ім. Шейха Мансура Тимура Тумгоєва, що воював на боці України в операції Об’єднаних сил у секторі «М». Раніше про заходи щодо Єніна повідомляли активісти, посилаючись на розмову із генпрокурором Луценком.

Про відсутність покарання для Єніна сповістила сама ГПУ, відповідаючи на запит народного депутата Мустафи Найєма.

«Ми відправили запит на ім'я генерального прокурора з проханням вказати, відсторонений пан Енин з посади. Днями надійшла відповідь: Євген Єнін з посади не відсторонений, дисциплінарного провадження стосовно немає», - написав у Facebook парламентарій.

«Цілком допускаю, що Тимур Тумгоев таки брав участь у бойових діях на території Сирії і навіть був терористом. Але в чому проблема відбування покарання в Україні? І якщо вже він так потрібен Росії, чому його не обміняли на кого-то з наших?», - відзначив Найєм.

Коментуючи пост Найєма у Facebook, генпрокурор Луценко, відреагував так:

«Депутатів обирають для того, щоб вони в разі потреби змінювали закон. А не вимагали в ФБ його не виконувати».

Відповідь генпрокурора на запит депутатаВідповідь генпрокурора на запит депутата

Зазначимо, 20 вересня командир 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрій Гергерт за наслідками розмови із генеральним прокурор Юрієм Луценком повідомив, що Генеральна інспекція Генеральної прокуратура проведе розслідування щодо кримінальних правопорушень з боку ГПУ, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ, які призвели до екстрадиції до РФ Тимура Тумгоєва. За його словами, на час розслідування заступник генпрокурора Євген Єнін мав бути відсторонений від займаної посади.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Тимур Тумгоєв з високим ступенем вірогідності є учасником терористичної організації ІДІЛ.

Також в ГПУ розповіли, в якому випадку вимагатимуть його повернення в Україну.

Зазначимо, що голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Росія визнана країною-агресором та окупантом, тому Україна не повинна виконувати свої договори в сфері обміну засудженими.

20 вересня до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ та можливої наявності в діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування.

За даними ЗМІ, громадянин РФ Тимур Тумгоєв, якого було передано російській стороні компетентними органами України, станом на початок жовтня перебував у важкому стані в карцері, йому відбили нирки та селезінку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: