Грузинська православна церква підтримає автокефалію для України

Грузинська православна церква підтримає автокефалію для України
Грузинська православна церква не брала участі в дискусії про надання автокефалії Українській православній церкві

Своє рішення Грузинська церква ухвалить після опублікування постанови Вселенського патріарха

Грузинська православна церква має намір підтримати створення автокефальної помісної Православної церкви України. Про це повідомляє Грузия Online.

Після закінчення синоду архієпископ Цілканської та Душетської єпархії Зосим зазначив, що церква поки що утрималася від ухвалення офіційного рішення щодо створення автокефальної церкви в Україні до публікації постанови Вселенського патріарха.

Проте, за його словами, церква збирається підтримати автокефалію.

«У січні буде опубліковано постанову Вселенського патріарха та наше рішення буде ухвалене після цього. Зараз ми утрималися. Грузинська церква підтримає автокефалію Української православної церкви», — зазначив архієпископ Цілканської та Душетської єпархії Зосім.

Петро Порошенко дійшов згоди зі Вселенським патріархом Варфоломієм щодо єдиної помісної церкви та звернувся до Верховної Ради за підтримкою ідеї створення єдиної автокефальної церкви в Україні. УПЦ КП та УАПЦ передали Порошенку звернення до Константинопольського патріарха щодо автокефальної церкви в Україні. Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента.

11 жовтня Вселенський патріархат скасував анафему щодо патріарха УПЦ КП Філарета і визнав анексію Київської митрополії Москвою незаконною. Крім того, Вселенський патріархат підтвердив надання автокефалії Українській церкві.

Церква, що отримає Томос після об'єднавчого Собору, називатиметься «Православна Церква в Україні». Україна та Вселенський патріархат уклали важливу міжнародно-правову двосторонню угоду про співпрацю в рамках процесу надання Томосу про автокефалію.

15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія (УПЦ КП).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: