Нацрада позапланово перевірить телеканал «112 Україна» за розпалювання ворожнечі

Нацрада позапланово перевірить телеканал «112 Україна» за розпалювання ворожнечі
Нацрада ухвалила сьогодні рішення про перевірку телеканалу

Підставою для перевірки стали зафіксовані під час моніторингу висловлювання ведучого і гостей програми «Хто кому Рабінович»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» через висловлювання в ефірі, що містять ознаки розпалювання ворожнечі, популяризації органів держави-агресора та поширення необ’єктивної інформації. Про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

«21 лютого Національна рада на засіданні ухвалила рішення призначити позапланову виїзну перевірку супутниковому телеканалу «112 Україна» – ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ», м. Київ.

«Підставою для перевірки стали зафіксовані під час моніторингу висловлювання ведучого і гостей у студії, що свідчать про ознаки порушення тих норм законодавства, які забороняють пропагувати чи розпалювати національну, расову чи релігійну ворожнечу та ненависть, популяризувати чи пропагувати органи держави-агресора та їхні окремі дії, поширювати необ’єктивну інформацію», - йдеться у повідомленні.

Як уточнили в Нацраді, 30 грудня 2018 року в ефірі телеканалу транслювалася передача «Хто кому Рабінович» (з повтором 13.01.2019), у якій ведучий Вадим Рабінович, зокрема,  висловлювався: «Скажите пожалуйста, это ничего, что сегодня спокойно с фашистскими флагами те, которые… ну, просто, молодежь не соображающая, и подстрекатели ходят по городу Киеву. Это нормально? Это ничего, что во многих военных подразделениях нашей страны татуировки, свастики. Это как? Соотносится с нашим завтрашним днем?».

У передачі LIVE 27 січня (повтори 28.01.2019 о 02:11 та 03.02.2019 о 10:01, ведучий Павло Кужеєв), гостем якої був лідер партії «Опозіційна платформа – За життя» Рабінович, звучали його слова: «Хотите Украину, которая своими героями видит вот этих вот последователей фашизма, – выбирайте фашизм! Но скажите чесно: нам нравятся эти фашисты… Нам навязывают эту искусственную какую-то идеологию «бандерштата», а також інші висловлювання, в яких вбачається порушення норм чинного законодавства.

16 лютого гостем передачі  «Велике інтерв’ю» (повтор 17.02.2019 о 16:20, ведучий Кужеєв) був екс-прем’єр-міністр України Микола Азаров, який назвав події Революції гідності державним переворотом, а також заперечив наявність на Донбасі регулярних частин російської армії. «Но основа конфликта, запомните, – это государственный переворот. Не было бы государственного переворота, состоялись бы досрочные выборы – был бы Крым в Украине, и был бы Донбасс в Украине, был бы мир, согласие и стабильность», «Это ясно показало националистический неонацистский характер пришедшей власти», – звучали в ефірі твердження Азарова.

Крім того, як нагадали у регуляторі, 15 грудня 2018 року в ефірі телеканалу із вуст ведучого прозвучала інформація, яка була дубльована і текстом на екрані, про те, що у Вінниці 20 молодиків увірвалися до кафедрального собору після служби та вигнали звідти священиків. Інформація про захоплення собору згодом була спростована на сайтах Stopfake.org і Depo.ua. Однак у своєму телеефірі ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» не спростувало інформацію, яка має ознаки поширення необ’єктивної інформації.

Таким чином, Національна рада вбачає у поширених на телеканалі «112 Україна» програмах ознаки порушення абзаців четвертого і дев'ятого частини другої статті 6, пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію».

Регулятор також звернеться до регіональних компаній «Аріадна ТВ», «Лідер ТВ», «Партнер ТВ», «ТВ Вибір» і «Новий формат ТВ», що мовлять з аналогічною до «112 Україна» програмною концепцією, з проханням надати записи їхніх ефірів для аналізу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: