Стало відомо скільки осіб мають довести рівень володіння українською цього року

Стало відомо скільки осіб мають довести рівень володіння українською цього року
Вже працюючим посадовцям іспит складати не треба
Ілюстраційне фото

Центри для здачі іспитів будуть мінімум у кожному обласному центрі, а сертифікат на володіння державною мовою буде діяти безстроково

Іспит на знання української мови цьогоріч з липня мають скласти 100 – 150 тисяч осіб.

Про це заявила глава Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська, передає Інтерфакс-Україна.

З 16 липня 2021 року набуває чинності норма про те, що претендент на державну посаду має підтвердити рівень володіння українською мовою.

За словами Демської, центри для здачі іспитів будуть мінімум у кожному обласному центрі, а сертифікат на володіння державною мовою буде діяти безстроково.

Демська заявила, що складати іспит повинні ті, хто буде претендувати на державні посади в майбутньому. Ті, хто вже перебуває на державній службі, не будуть складати іспит.

«Всі, хто сьогодні вже працюють і не йдуть на конкурс, і не претендують на будь-яку посаду, а вже на ній знаходяться, – вони не будуть складати іспит. Іспит будуть здавати тільки ті, хто хоче отримати сертифікат з перспективою, якщо буде обиратися на конкурс», – пояснила вона.

Нагадаємо, 16 липня 2019 року, набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Документом передбачено, що українська мова є обов’язковою у всіх сферах публічного життя.

Кілька днів тому Петро Порошенко, заявив, що «Слуги народу» підготували чергову атаку на закон про мову. І різні угрупування всередині фракції змагаються між собою, як би завдати дошкульнішого удару по позиціях української мови у сфері послуг.

З 16 січня по 11 лютого 2021 року до Уповноваженого із захисту державної мови щодо захисту прав на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою, надання консультацій та додаткової інформації звернулося 605 громадян з різних куточків України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: