В інтернеті виявили нове відео «Бука», з якого, можливо, збили «Боїнг» над Донбасом

В інтернеті виявили нове відео «Бука», з якого, можливо, збили «Боїнг» над Донбасом

Журналісти та експерти, що розслідували катастрофу «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» над Донбасом 2014 року, виявили в інтернеті відеозапис «Бука», з якого, можливо, збили лайнер. На записі, зробленому автомобільним відеореєстратором і оприлюдненому лише 3 травня цього року, видно тягач «Вольво», що перевозить зенітно-ракетну установку «Бук». На цьому ж тягачі цей же «Бук» зображений і на фотографіях і відео інших очевидців, раніше опублікованих в інтернеті.

Про появу нового відеозапису з «Буком» написав, зокрема, Еліот Гіґґінз, засновник групи Bellingcat, що присвятила катастрофі «Боїнга» низку детальних розслідувань.

Людина, що опублікувала відео, стверджує, що воно було зроблено в Макіївці неподалік Донецька 17 липня 2014 року – в день збиття рейсу MH17. Волонтерам, які займаються OSINT-розвідкою (пошуком і підтвердженням інформації по відкритих джерелах в інтернеті), вдалося підтвердити місце зйомки і за тінями від дерев визначити її приблизний час – близько 11-ї години ранку.

Дату зйомки – 17 липня – однозначно підтвердити за опублікованими кадрами неможливо. Непрямим підтвердженням стали видні в кадрі ціни на бензин на автозаправці, повз яку їде авто з реєстратором – в інтернеті зберігся архів цін на бензин цієї мережі заправок за 18 липня того року, і вони збігаються.

Крім того, зауважують коментатори, напрямок руху тягача з «Буком» (із Донецька в напрямку до Тореза і Сніжного) і той факт, що на кадрах на установці присутні всі чотири ракети, свідчать: відео, найімовірніше, було зняте безпосередньо в день трагедії, лише за кілька годин до того, як «Бук» зробив постріл по літаку.

Також на відео видно й автомобілі супроводу – такі самі, разом із якими «Бук» на цьому ж тягачі раніше бачили і зняли інші очевидці.

У Bellingcat, ґрунтуючись на результатах своїх розслідувань, стверджують, що «Боїнг-777» був збитий ракетою, випущеною з російської установки «Бук» зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська. Активісти стверджують, що колона «Буків» була перекинута з цього міста на південь Росії, в Ростовську область неподалік кордонів із Україною, влітку 2014 року. Потім одна з установок була переправлена в Україну, на територію, захоплену сепаратистами. Недавнє нове розслідування Bellingcat дозволило встановити її бортовий номер – 332.

У доповіді Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів про катастрофу «Боїнга» прямо визнається лише той факт, що «Боїнг» був збитий ракетою, випущеною з установки «Бук» із території, підконтрольної сепаратистам. У доповіді немає згадок про те, кому належала ракетна установка. Російська влада і Міністерство оборони Росії відкидають усі звинувачення у причетності до збиття «Боїнга», що забрало життя 298 людей, і висувають зустрічні версії, зокрема про те, ніби літак був збитий українським штурмовиком або «Буком» української армії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: