Заява засновника Facebook Марка Цукерберга

Заява засновника Facebook Марка Цукерберга
Марк Цукерберг

Я започаткував Facebook, і в підсумку несу відповідальність за те, що відбувається на нашій платформі

У зв'язку з ситуацією, пов'язаною з Cambridge Analytica, я хочу поділитися інформацією про зміни — про кроки, які ми вже зробили і про наші подальші заходи для розв’язання цієї важливої проблеми.

Ми зобов'язані захищати ваші дані, а якщо не можемо це забезпечити, то не маємо права вам служити. Я працюю, щоб точно зрозуміти, що саме сталося, і щоби бути впевненим, що це не повториться. Добра новина — найважливіші дії для того, щоби запобігти нині рецидиву того, що сталося, ми вже зробили багато років тому. Але ми не уникли помилок, мусимо зробити більше — ми повинні посилити зусилля і зробити.

Ось хронологія подій:

У 2007 році ми запустили платформу Facebook з баченням, що має бути більше соціальних додатків. Ваш календар повинен мати змогу показати уродини ваших друзів, ваші карти повинні показувати, де живуть ваші друзі, і ваша адресна книга повинна показувати їхні знимки. Для цього ми дали людям можливість увійти в програмні додатки і поділитися інформацією, хто їхні друзі, поділитися певними відомостями про них.

У 2013 році дослідник з Кембриджського університету Алєксандр Коґан створив персоналізований додаток для вікторин. Його встановили собі близько 300 тисяч осіб, які поділилися своїми даними, а також деякими даними своїх друзів. Враховуючи те, як наша платформа працювала в той час, це означало, що Коґан мав можливість отримати доступ до десятків мільйонів даних друзів цих осіб.

У 2014 році, щоб не допустити зловживань з додатками, ми оголосили, що міняємо всю платформу, різко обмеживши доступ додатків до даних. Найголовніше — що такі додатки, як Коґановий, більше не могли просити дані про друзів особи без авторизації друзями цього додатку. Ми також вимагали від розробників, щоб вони отримали нашу згоду, перш ніж проситимуть людей про будь-які конфіденційні дані. Ці дії нині запобігають тому, щоби будь-який додаток, подібний на Коґанів, не отримав так багато даних.

У 2015 році ми дізналися від журналістів The Guardian, що Коґан поділився даними свого додатку з Cambridge Analytica. Це суперечило нашій політиці стосовно розробників у плані поширення даних без згоди людей, тому ми відразу ж заборонили на нашій платформі додаток Коґана і поставили вимогу, щоб Коґан і Cambridge Analytica офіційно підтвердили, що вони видалили всі незаконно отримані дані. Вони надали сертифікат такого підтвердження.

Минулого тижня ми дізналися від The GuardianThe New York Times і Channel 4, що Cambridge Analytica могла не видалити дані, як мусіла зробити згідно з їхнім сертифікатом підтвердження. Ми відразу заборонили їм користуватися нашими послугами. Cambridge Analytica стверджує, що вони вже видалили дані і погодились на юридичний аудит нами найнятою фірмою, щоб це підтвердити. Ми також співпрацюємо з контролюючими органами в їхніх розслідуваннях того, що сталося.

Зруйновано довіру між Коґаном, Cambridge Analytica та Facebook. Але порушилась також і довіра між Facebook і людьми, які діляться своїми даними з нами й очікують від нас, що ми ці дані захистимо. Мусимо це виправити.

Кілька важливих кроків для цього ми зробили ще кілька років тому, в 2014-му, щоби таким чином заблокувати доступ поганих áкторів до інформації людей. Але треба зробити ще дещо, і я коротко тут перелічу ці кроки:

По-перше, ми дослідимо всі додатки, які мали доступ до великих обсягів інформації ще до того, як ми в 2014 році впровадили на нашій платформі зміни, котрі різко обмежили доступ до даних, і ми проведемо повний аудит усіх додатків з підозрілою діяльністю. Ми заблокуємо на нашій платформі всіх розробників, що не погодяться на ретельну перевірку. І якщо ми знайдемо розробників, котрі зловживають персональною інформацію, ми їх заблокуємо і повідомимо всіх, що постраждали від цих додатків. Це стосується також і людей, чиїми даними зловживав Коґан.

По-друге, ми будемо обмежувати доступ розробників до даних і в подальшому, щоб запобігти іншим способам зловживань. Наприклад, ми видалятимемо доступ розробників до ваших даних, якщо ви не використовуєте програму впродовж трьох місяців. Ми обмежимо дані, які ви надаєте додаткам, коли реєструєтесь — тільки ім'я, фото з профілю та мейлову адресу. Ми будемо вимагати від розробників, щоб вони не тільки отримували дозвіл, а й підписували контракт, коли просять когось про доступ до своїх постів або інші особисті дані. І впродовж кількох днів ми повідомимо про інші зміни.

По-третє, ми хочемо переконатися, що ви знаєте, які програми отримали ваш дозвіл на доступ до ваших даних. З наступного місяця у верхній частині вашої стрічки новин всім буде видно інструменти з додатками, які ви використовували, з простою можливістю анулювати доступ цих додатків до ваших даних. У нас уже є відповідний інструмент у налаштуваннях приватності, а тепер ми поставимо цей інструмент у верхній частині вашої стрічки новин, щоби бути впевненими, що всі його бачать.

Я вірю, що крім тих заходів, які ми вже здійснили в 2014 році, наступні кроки продовжать підвищення надійності нашої платформи.

Я започаткував Facebook, і в підсумку несу відповідальність за те, що відбувається на нашій платформі. Я дуже серйозно налаштований захистити нашу спільноту. Хоча ця конкретна пов'язана з Cambridge Analytica проблема нині більше не має повторитися в нових додатках, це не змінить того, що трапилося в минулому. Ми будемо вивчати цей досвід, щоб надалі захищати нашу платформу і в перспективі зробити нашу спільноту безпечнішою для всіх.

Я хочу подякувати всім вам, хто продовжує вірити в нашу місію і роботу з розбудови цієї спільноти. Я знаю, що розв’язання всіх цих проблем займе більше часу, ніж нам би хотілося, але обіцяю вам: ми перейдем через це і довгостроковій перспективі створимо кращий сервіс.


Mark Zuckerberg
fb, 21.03.2018, Menlo Park, United States
Переклад О.Д.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: