«Газпром» планує побудувати гігантський газохімічний завод

«Газпром» планує побудувати гігантський газохімічний завод

Вартість нового комплексу може скласти близько $20 млрд

Російський «Газпром» планує побудувати великий газопереробний завод, об'єднаний з газохімічним виробництвом, вартістю 20 мільярдів доларів.

Про це повідомляють «Ведомости» з посиланням на власні джерела.

За даними видання, партнером російського монополіста за проектом є компанія «Русгаздобыча», що раніше належала Аркадію Ротенбергу.

Проект знаходиться на опрацюванні, ним на замовлення компанії «Русгаздобыча» займається великий підрядник «Газпрому», науково-дослідний інститут «Петон», повідомило одне із джерел.

У разі реалізації проекту він може стати другим за розміром витрат серед всіх інвестпроектів «Газпрому» після газопроводу «Сила Сибіру» (55 млрд доларів).

Відзначається, що комплекс планують будувати під Санкт-Петербургом. На ньому буде проводитися очищення газу від домішок.

Одержуваний метан буде поставлятися для зрідження на «Балтик СПГ», який також планують побудувати поряд з Усть-Лугою.

При цьому для СПГ-заводу потужністю 10 млн тонн буде досить 14-15 млрд кубометрів газу на рік.

Решту газу передбачається поставляти на експорт по газопроводу «Північний потік-2».

Цінні фракції, виділені з газу, планують використовувати для виробництва етилену і поліетилену для подальшого продажу в Європу.

Раніше повідомлялося, що «Газпром» програв судову тяганину з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі, за рішенням якого він повинен виплатити українській компанії 2,56 млрд дол. Також суд зобов'язав російську компанію постачати до 5 млрд куб. м газу на рік у 2018-2019 роках за цінами, що відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання й транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи й викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня). Після того, як «газову» кризу було успішно подолано, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання щодо транзитних поставок газу.

20 квітня «Газпром» направив до Стокгольмського арбітражу документи для розторгнення контрактів на постачання та транзит газу з «Нафтогазом».

НАК «Нафтогаз України» претендуватиме на компенсацію від «Газпрому» в розмірі до 15 млрд доларів у разі, якщо тарифи на транзит газу по території України будуть переглянуті.

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: