«Нафтогаз» хоче відсудити ще $15 млрд у «Газпрому»

«Нафтогаз» хоче відсудити ще $15 млрд у «Газпрому»

«Нафтогаз» буде вимагати більше грошей від російського «Газпрому» у разі перегляду тарифів

Якщо тарифи на транзит газу по території України будуть переглянуті, то «Нафтогаз» претендуватиме на компенсацію від «Газпрому» в розмірі до 15 млрд доларів. Про це повідомляє видання «Українські новини».

Зазначається, що ця інформація міститься в листі голови правління НАК Нафтогаз України Андрія Коболєва на адресу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Навіть в разі незгоди на перегляд тарифу з боку Газпрому право на перегляд дає можливість у порядку арбітражного провадження звернутися за компенсацією від Газпрому через сплату російською компанією у 2018-2019 роках чинного тарифу, який у повному обсязі покриває всі витрати, пов'язані з транзитом газу.

Крім того, в разі відсутності транзиту після 2019 року перегляд тарифу дозволяє вимагати за це компенсацію - зокрема, вимагати від іншої сторони контракту компенсацію витрат, пов'язаних з економічним знецінюванням вкладеного капіталу, тобто втраченої вартості транзитних активів. За оцінкою компанії, право на перегляд тарифу в цілому може дозволити компанії отримати додаткову компенсацію в розмірі до 15 млрд доларів», - йдеться в листі.

Коболєв відмітив, що спір за тарифною ставкою також може стати істотним економічним стимулом для Газпрому продовжувати транзит і після 2019 року.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

1 березня «Укртрансгаз» заявив про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС.

2 березня компанія «Нафтогаз Україна» звернулася з проханням до українців прикрутити тиск у котлах через дії російського «Газпрому».

Також 2 березня в Україні закрили школи і вузи через витівки «Газпрому».

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: