Мінагрополітики анонсувало зміну методів визначення якості пшениці

Мінагрополітики анонсувало зміну методів визначення якості пшениці

Озима пшениця

Нині діючий стандарт на пшеницю було затверджено наказом від 31 березня 2010 року

Кількість класів та методи визначення якості пшениці в Україні буде переглянуто у новому стандарті.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні технічного комітету «Зернові культури та продукти їх переробки», яке відбувалося в рамках щорічної міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів» в Одесі, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Зміни до національного стандарту на пшеницю переважно будуть стосуватися оновлення методів визначення показників якості на основі міжнародних стандартів, коригування кількості класів та окремих показників пшениці», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час засідання комітету обговорювались пропозиції від учасників ринку щодо оновлення діючого стандарту на пшеницю, які будуть враховані у першій редакції оновленого стандарту.

Окрім змін, які стосуються показників якості пшениці та кількості класів, було приділено увагу можливості введення відсоткового показника наявності в зерні пшениці клопа-черепашки. Адже, за словами науковців, на сьогодні вже зафіксована вдала практика застосування українських сортів пшениці, стійких до цього шкідника.

Нині діючий стандарт на пшеницю ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» було затверджено наказом від 31 березня 2010 року №108 Держспоживстандарту України.

У встановлені держстандарту враховуються такі ознаки: визначення класу, клейковина, сміттєві, мінеральні та зернові домішки, ураження, наявність паразитів та ін.

М'яку пшеницю поділяють на 6 класів (1-3 класи - група А, 4-5 класи - група Б і 6 клас). Тверду пшеницю залежно від показників якості поділяють на 5 класів. Така класифікація передбачає розподіл пшениці на так звану «хлібопекарську» та високобілкову. Якість клейковини впливає на класність пшениці - для сортів твердої пшениці масова частка білка у перерахунку на суху речовину має становити від 10% до 14% (чим вищий клас, тим більший відсоток). Вологість для усіх класів твердої пшениці має складати не більш як 14,5%. Сміттєві домішки у цілій масі зерна для пшениці 1 та 2 класу не мають перевищувати 5%; 8% - 3 класу; 10% - 4 класу, якщо ж 15% - 5 клас за показниками якості.

Одна з хвороб пшениці - сажка, для 1-4 класів масова частка має становити не більше 5%, для 5 класу допускається 10% домішок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: