Підсумки-2018. Забудовники теж плачуть

нерухомість
Підсумки-2018. Забудовники теж плачуть

Українці надають перевагу дешевому житлу: вартість 80 % куплених у 2018 році квартир не перевищувала $50 тисяч

Темпи падіння цін на житло в Україні протягом 2018 року уповільнилися. Така тенденція збережеться і в наступному році. Вибори та погашення зовнішніх боргів державою будуть стримувати пожвавлення на ринку, переконують експерти з нерухомості.

«Главком» поцікавився, скільки коштував квадратний метр у столиці, і що буде з цінами на житло у 2019-му.

Яке житло купують українці

У країні активно ведеться будівництво. Експерти пояснюють це тим, що нерухомість – сфера, де можна зберегти свій капітал, а за нагоди і примножити його, тому охочі вкладати гроші у будівництво не втрачають ентузіазму.

Обсяги будівництва в Україні за січень-жовтень 2018 року у грошовому еквіваленті зросли на 6,4% порівняно з аналогічним періодом 2017 року, повідомляє портал 100realty.ua. Якщо ж врахувати інфляцію, то насправді мова йде про скорочення робіт. Лідерами за обсягами виконання будівельних робіт є місто Київ (22,7 млрд грн), Одеська (11,8 млрд грн) і Дніпропетровська (10 млрд грн) області.

За даними Держстату, за дев’ять місяців 2018 року всього по Україні було прийнято в експлуатацію житла 5,2 млн кв. м. З них 616 тис. кв. м припадає на Київ (на 40,8% менше ніж за відповідний період минулого року) і 976 тис. кв. м на Київську область (на 16,1% менше ніж у 2017-му). У лідерах також Львівська (595 тис. кв. м), Одеська (426 тис. кв. м), Закарпатська (286 тис. кв. м), Харківська (285 тис. кв. м) та Івано-Франківська (258 тис. кв. м) області.

У столиці на продаж виставлено більш ніж 400 об’єктів, і ще близько 300 житлових об’єктів у передмісті Києва: це на 20% більше, ніж у 2017-му, повідомляє голова Комітету з інформаційних технологій, сервісів та аналітики Асоціації фахівців з нерухомості (АФНУ) Едуард Бразас.

Новобудови Києва (інфографіка: novostroyki.lun.ua)Новобудови Києва (інфографіка: novostroyki.lun.ua)

За даними Мін’юсту, за перші три квартали 2018-го кількість транзакцій на ринку нерухомості зросла на 12% у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Всього протягом року відбулось 330 тис. угод на ринку.

Попит є, але клієнти все частіше надають перевагу дешевому житлу.

«Наприклад, якщо в минулому році у Києві близько 70% транзакцій відбувалися в сегменті житла вартістю до $ 50 тис., то цьогоріч вже до 80% попиту зосереджено в цьому сегменті, водночас в цей сегмент почали потрапляти ще й трикімнатні квартири. Що цікаво, на цей попит є пропозиції», – констатує представник Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас.

Скільки коштує квадратний метр

Протягом 2018-го ціни на нерухомість знижувались. Але якщо в минулому році темп падіння цін був на рівні 0,7% в місяць, то за підсумками 2018 року середній відсоток падіння цін склав 0,12% у місяць.

Традиційно у серпні-вересні попит на житло активізується, а через це ростуть і ціни. Цьогоріч  ціни на недорогу нерухомість також зростали у пікові періоди до 25%. У сегменті оренди житла зберігаються такі ж тенденції: зростання попиту і цін стабільно спостерігається у серпні-вересні, решта часу –  затишшя.

Натомість вартість торговельної та офісної нерухомості поступово росте, стверджують ріелтори. І це їх тішить.

Загалом у новобудовах Києва середня вартість квадратного метра – $840, проте можна знайти і дешевші пропозиції: ціни стартують від рекордно низьких для столиці $570.

 Інфографіка: Асоціація фахівців з нерухомості України Інфографіка: Асоціація фахівців з нерухомості України

Коли і як купувати житло

Найкраще купувати нове житло тоді, коли курс долара відносно гривні починає рости, а забудовники ще не встигли скорегувати ціни, і вони певний час залишаються прив’язаними до старого курсу. Якщо плануєте придбати житло, Едуард Бразас радить купувати одразу, як виставляють на продаж об’єкт, який зацікавить.

Щоб не втрапити у халепу, придбавши житло у незаконно зведеній будівлі, юрист Анастасія Бідах в коментарі «Главкому» радить перевіряти не тільки документи на будівництво, право власності на землю (для чого є багато відкритих реєстрів), а й уточнювати також цільове призначення землі, на якій відбувається будівництво.

Юрист впевнена: можливість повернути вкладені у житло кошти можливо, і таких випадків досить багато. «Немає однакових для всіх факторів, які б впливали на успіх справи у суді. Але багато залежить від того, який договір із забудовником ви уклали. Важливий пункт: яку відповідальність несе забудовник за невиконання своїх зобов’язань», – пояснює Бідах.

Воєнний стан в Україні (фото: Уніан)Воєнний стан в Україні (фото: Уніан)

Воєнний стан і ринок нерухомості

Побоювання, що воєнний стан різко вплине на ринок нерухомості, себе не виправдали.  

У тих регіонах, де ввели особливий стан, у перші дні спостерігалось хвилювання: люди відмовлялись від угод, хтось просив повернути завдаток, визнає президент АФНУ Юрій Піта. Проте він зазначає, що такі випадки були поодинокими і в цілому ситуація спокійна.

Крім того, зміни на ринку нерухомості не відбуваються раптово. «Щоб відбулись різкі зміни, в країні повинно відбутися щось справді надзвичайне», – пояснює Бразас.

Ринок нерухомості у новому році фото: rbc.uaРинок нерухомості у новому році буде залежати від виборів (фото: rbc.ua)

Що очікувати у 2019-му?

Вибори та необхідність виплачувати великі суми боргів за зовнішніми позиками будуть мати негативний вплив на ринок: інвестори будуть менш охоче вкладати кошти у комерційну нерухомість, вважає Юрій Піта.

Пікові виплати зовнішніх позик, а також політика Нацбанку щодо стримування інфляції може вилитись в нестачу валюти в країні і у зростання ставок кредитів у комерційних банках. Тому підстав очікувати пожвавлення активності покупців експерти не бачать. Тож приводів для росту цін поки немає. Найбільша активність на ринку прогнозується в економ-сегменті, але очікується зменшення пропозицій в економ-сегменті вторинного житла. Що стосується первинного ринку, то темпи запуску нових об’єктів зменшаться порівняно з 2018-м.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: