Тільки прийняття «антиколомойського закону» дасть Україні порятунок під час кризи – інвестаналітик

Тільки прийняття «антиколомойського закону» дасть Україні порятунок під час кризи – інвестаналітик
Без «антиколомойського закону» Україну чекає дефолт, - експерт

МВФ зараз в умовах світової фінансової кризи єдине джерело фінансування, боргового фінансування, залучення ресурсів для України, - Фурса

Якщо Верховна Рада не ухвалить «антиколомойського закону» - це найімовірніше стане причиною дефолту України, адже МВФ назвав це однією з ключових умов продовження співпраці. Про це заявив інвестаналітик Сергій Фурса.

«З великою долею імовірності стане причиною дефолту в Україні (неприйняття закону про банки – ред.), бо це насправді зараз критично важлива умова співпраці з МВФ. МВФ зараз в умовах світової фінансової кризи єдине джерело фінансування, боргового фінансування, залучення ресурсів для України», - сказав Фурса.

Він наголосив, що інших джерел для залучення фінансування зараз немає, оскільки весь світ увійшов в рецесію та фінансову кризу.

«Якщо рік тому ми казали, що у нас є співпраця з МВФ, ми навіть не отримували транші, але завдяки наявності цієї співпраці ми виходили до ринкових інвесторів, розміщали ОВДП, розміщували зовнішній борг, вони нам давали ці гроші. Бо була нормальна економічна ситуація. Був оптимізм. Зараз світ ввійшов у рецесію, у світову фінансову кризу. І всіх цих ринкових інвесторів немає, вони втікають з таких країн, що розвиваються, аж гай гуде», - пояснив Фурса.

За його словами, в України залишаються зараз тільки офіційні кредитори, такі як Європейський Союз, Світовий банк, фінансування від яких залежить від наявності у нашої країни програми співпраці з МВФ, а продовження співпраці з МВФ прив’язано до ухвалення «антиколомойського закону».

 «Фінансування від Світового банку прив'язане до наявності програми МВФ. Гроші від Європейського Союзу також прив'язані до програми МВФ. І власне програма МВФ зараз прив'язана до антиколомойського закону, бо ніхто з офіційних кредиторів не хоче давати гроші Україні, якщо Україна їх потім віддає якомусь дядечку», - сказав Фурса.

Нагадаємо, раніше директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва заявила про значний прогрес в переговорах про нову програму розширеного фінансування (EFF) для України. Вона також зазначила, що раніше обумовлене фінансування на суму $ 5,5 млрд може бути збільшене за умови ухвалення Україною законодавства щодо вдосконалення структури регулювання в банківському секторі, а також щодо земельної реформи.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: