Зміна тарифів та нові умови у банках. Що чекає на українців із 1 червня

Зміна тарифів та нові умови у банках. Що чекає на українців із 1 червня
Тарифи на воду та електрику на час дії воєнного стану залишаться незмінними
фото з відкритих джерел

Зростання цін на тепло не повинно вплинути на тарифи для населення, а виплачувати пенсії обіцяють без затримок

Від 1 червня 2022 року українців чекає низка змін, зокрема йдеться про нові тарифи на тепло, скасування кредитних канікул у банках та зміни щодо виплат військовослужбовцям.

Тарифи на комуналку

Від 1 червня 2022 року компанія «Нафтогаз Трейдинг» планує підвищити ціни на газ. Це підвищення – у межах трирічних договорів і стосується підприємств теплової комунальної енергетики. Ціна виросте у понад 3 рази – до 29,392 тис. грн/тис. куб. м (з ПДВ). Проте на тарифах для населення це не повинно позначитися.

Тарифи на електроенергію для населення залишаться без змін, оскільки було вирішено їх «заморозити» на період дії воєнного стану. Тобто вони залишаться такими: 1,44 грн/кВт·год при розмірі споживання до 250 кВт·год та 1,68 грн/кВт·год – при розмірі споживання понад 250 кВт·год.

Тарифи ж на воду будуть встановлюватися місцевими водоканалами. Однак вони будуть затверджуватися НКРЕКУ. Про якісь зміни у тарифах на водопостачання відомостей не було.

Нові умови кредитування у банках

В Україні з 1 червня скасовується дія кредитних канікул, які оголосили банки з початку воєнного стану. У банках діятимуть нові умови кредитування, пільг та відсоткових ставок. Попри повернення зобов’язань щодо кредитів, кредитні організації все ж не штрафують людей та компанії за несвоєчасність платежів.

Ощадбанк

Кредитні канікули за картковими рахунками у банку будуть продовжені. Однак діятимуть оновлені умови:

  • відсоткова ставка – у розмірі 50% від визначеної у договорі;
  • обов'язковий платіж за тілом кредиту – 2% від суми використаних коштів (замість визначеного в договорі комплексного банківського обслуговування – 5%).

З 1 червня скасовуються кредитні канікули для бізнесу. Діятимуть звичайні умови кредитів, з якими можна ознайомитись на сайті.

Приватбанк

З 1 червня кредитні канікули вже не діятимуть, однак певні пільги для клієнтів все ж залишають. Зокрема, для них пропонують вдвічі знижену відсоткову ставку.

Якщо клієнт вчасно вноситиме обов'язковий щомісячний платіж у розмірі 5% від суми заборгованості, то для нього будуть доступні пільгові умови зі ставкою 1,7%. Якщо ж платежі будуть прострочені, то відсотки нараховуватимуться за стандартними ставками 3,4% (для карток Універсальна Голд) та 3,5% (для карток Універсальна). Такі пільгові умови триватимуть ще три місяці – до серпня.

Крім того, особливі умови обслуговування залишаються для військовослужбовців та осіб, які постраждали внаслідок військової агресії Росії. Кредитні канікули для мобілізованих громадян тривають із 01.03.2022 до закінчення воєнного стану у країні, і передбачають такі умови:

  • скасування обов’язкових щомісячних платежів;
  • встановлення відсоткової ставки за користування кредитом – 0%;
  • можливість користування повним кредитним лімітом, наданим до 24.02.2022.

Monobank

У Monobank пільги з самого початку були іншими і фінустанова продовжувала стягувати комісії і відсотки, хоч і за зниженими ставками. Однак за не внесення обов’язкового платежу штрафи не нараховували. Після 1 червня кредитні канікули остаточно завершаться, однак, як і в попередньому банку, діятимуть пільги.

Так, з 1 червня до закінчення воєнного стану діятиме знижена ставка за всіма кредитними продуктами банку у розмірі 1,6% на місяць.

ПУМБ

Банк оголосив про кредитні канікули до 1 червня. Однак щомісячні платежі не скасовували, а просто зменшили. Як розповіли у пресслужбі банку, протягом дії кредитних канікул обов’язкові платежі будуть складатися лише з відсотків та щомісячної комісії за кредитом. А погашення платежів по тілу кредиту відтерміновується та сплачується протягом періоду, на який буде подовжено строк дії кредитного договору. У банку кажуть, що поки програма кредитних канікул триває, і її скасовувати не будуть. Якщо банк вирішить припинити дію канікул, про це повідомлять окремо.

Закриття послуг від Київстар

Від 1 червня компанія Київстар закриває три популярні пакети послуг. Зокрема, йдеться про «4G 10000 МБ», «Бонусні 1000» та «Бонусні 3000 МБ». Про це оператор додатково повідомить всіх клієнтів за допомогою смс-повідомлень.

Зміни для українських біженців в ЄС

З 1 червня низка країн Євросоюзу вирішили змінити правила проїзду українських біженців та скасувати безкоштовний проїзд. Йдеться, зокрема, про Польщу, Болгарію, Чехію, Швейцарію та Німеччину. Попри скасування безкоштовного проїзду, його вартість для біженців все ж буде зниженою. У Німеччині придбати квиток на всі види громадського транспорту та у регіональних поїздах можна буде за 9 євро, а у Чехії – 7 євро.

У Польщі від 1 червня 2022 року українці зможуть безкоштовно їздити лише на деяких маршрутах. Зокрема, з польських міст Дорогуськ, Хелм, Грубешів, Люблін, Загуж, Перемишль, Ряшів, Ярослав.

Виплати для військових

Міністерство оборони України вже в червні виплатить військовослужбовцям близько 64,5 млрд грн – ця сума майже дорівнює виплатам за весь минулий рік. Зростання виплат пов'язане зі збільшенням кількості захисників України та із введенням додаткового грошового забезпечення військових.

Як повідомляє «НВ», грошові виплати для військових складаються з двох частин після вторгнення РФ: щомісячне грошове забезпечення (зарплата) та додаткова грошова винагорода.

Додаткова грошова винагорода залежить від того, чи беруть військові участь у бойових діях, тому для тих, хто безпосередньо не залучений до ведення бойових дій вона складає 30 тисяч грн на місяць, а для тих, хто бере участь у боях – 100 тисяч грн на місяць.

Додаткову винагороду не виплачують строковикам, оскільки навіть весняний призов на строкову військову службу в Україні скасували. Разом з цим військовослужбовці строкової служби не можуть бути звільнені у запас допоки терміни демобілізації не встановлені.

Додаткова грошова винагорода вираховується по днях, тому розміри виплати за підсумками місяця будуть різниться залежно від бойових завдань, виконаних військовим.

Члени родини військовослужбовця, який мав право на виплату винагороди та загинув при виконанні бойового завдання, можуть отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 15 млн грн.

Кабмін у травні ухвалив рішення, яке розширює пільги та гарантії для сімей тероборони та добровольців. Урядовці внесли зміни до постанови про соцзахист членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

У результаті змін добровольці Сил територіальної оборони ЗСУ, члени добровольчих формувань територіальних громад матимуть можливість отримати грошові виплати, які дають у разі поранення та інвалідності через військову агресію РФ проти України, а у разі загибелі – члени їхніх родин отримають одноразову грошову допомогу.

Пенсії

У перший місяць літа не зміниться алгоритм нарахування та отримання коштів. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна запевняє, що в Україні профінансовано 100% субсидій, пенсій, виплат на період воєнного стану. Тобто не варто очікувати на затримки у виплаті пенсій у червні 2022 року. Підвищувати пенсійні виплати на початку літа не будуть.

У червні працюючі пенсіонери отримають підвищені, починаючи з квітня, розміри пенсії. Станеться це після перерахунку відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». На рахунки працюючих пенсіонерів в уповноважених банках та у виплатних відомостях «Укрпошти» разом із підвищеною пенсією за червень включається доплата до раніше виплачених пенсій за квітень і травень.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: