Підпорядкування транспортної комісії президенту призведе до колапсу у галузі – ексміністр інфраструктури

Підпорядкування транспортної комісії президенту призведе до колапсу у галузі – ексміністр інфраструктури
Ексміністр інфраструктури Володимир Омелян

«Будь-які тарифоутворення повинні прийматися незалежними комісіями...»

Комісія з регулювання в транспортній сфері має бути незалежним органом, інакше в галузі буде колапс. Про це заявив ексміністр інфраструктури Володимир Омелян.

«В тому вигляді, як хоче створити президент Нацкомісію з регулювання тарифів на транспорті – це означатиме, що вона повністю втрачає незалежність», – сказав Омелян.

Він пояснив, що зараз функції Нацкомісії де-факто і де-юре виконує Міністерство інфраструктури. Але воно не має права самостійно затверджувати будь-які тарифи – тільки після узгодження з профільними міністерствами, державною регуляторною службою та іншими органами. В той же час, в разі якщо транспортна комісія буде підпорядкована президенту, запобіжники від ухвалення одноосібних рішень будуть втрачені. Тому, за його словами, створення ручного регулятора призведе до колапсу в галузі.

«Ми бачимо просто ситуацію, що президент України хоче самостійно визначати тарифи для УЗ. І, враховуючи інші «фахові» (в лапках) дії Офісу президента, що це може призвести до колапсу на залізничному транспорті», – сказав Омелян.

Він також наголосив: згідно з світовою практикою, регуляторний орган має бути незалежним.

«Будь-які тарифоутворення повинні прийматися незалежними комісіями, які мають формуватися за принципом головування кандидатів від виконавчої влади, законодавчої, а також від бізнесу та від профільних асоціацій. Тоді є шанс, що ми матимемо збалансовану картинку. Бо очевидно, що УЗ хоче якомога вищі тарифи – це формує їхній основний заробіток», – пояснив Омелян у ефірі телеканалу «Україна 24».

Раніше екс-голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна заявила, що законопроект, яким передбачається створення НКРТ, протирічить Конституції, оскільки президенту надаються невластиві йому повноваження.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано урядовий проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про транспорт» (№6514), який передбачає створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (НКРТ). Згідно із законопроектом НКРТ підпорядкована президенту України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: