Аналітики закликали депутатів не підтримувати проєкт про економічний паспорт: це призведе до збільшення дефіциту бюджету

Аналітики закликали депутатів не підтримувати проєкт про економічний паспорт: це призведе до збільшення дефіциту бюджету
Рішення про створення фонду – це щорічне нарощування боргу зараз задля отримання політичних дивідендів сьогодні

«Ця пропозиція несе цілу низку цілком реальних економічних загроз»

Аналітичні центри та експерти закликали народних депутатів не підтримувати законопроєкт №6394 про запровадження економічного паспорту українця: він несе численні загрози для економіки країни, адже може призвести до росту державного боргу та зменшення низки виплат. Про це йдеться у зверненні Центру економічної стратегії, опублікованому на офіційному сайті.

«Згідно з пакетом законопроєктів, поданих президентом, Фонд пропонується створити за рахунок надходжень від ренти на видобуток корисних копалин. Проте, попри зовнішню політичну та соціальну привабливість, ця пропозиція несе цілу низку цілком реальних економічних загроз», – попереджають аналітики.

Левова частина ренти на користування надрами йде на фінансування суспільно важливих видатків: освіти, охорони здоров’я, допомоги малозабезпеченим родинам, а також видатків Пенсійного фонду України. І перенаправити її на інші цілі означає зменшити фінансовий ресурс, доступний для покриття цих потреб, підкреслюють економісти.

«Причому мова йде про зменшення ресурсів для фінансування соціальних потреб сьогодні - з тим, щоб віддати ці кошти молоді через 18 років. Не враховуючи, яким буде наш добробут через 18 років на момент відповідних виплат», – наголошується у зверненні.

За попередніми оцінками експертів, бюджетні витрати у формі внесків у Фонд можуть у 2030 р. скласти близько 1% ВВП на рік. Це приблизно третина бюджетного дефіциту, який вважається безпечним (близько 3% ВВП), приблизно одна десята витрат Пенсійного фонду, або третина витрат на оборону сьогодні.

«Другий шлях – збільшити бюджетний дефіцит: проєкти законів не передбачають інвестування накопичених грошей у жодні інвестиційні інструменти, окрім облігацій внутрішньої державної позики. Тобто Фонд, по суті, одразу повертатиме кошти до бюджету», - пояснюють аналітики.

Це, у свою чергу, означає збільшення державного боргу країни, обслуговування якого лягатиме на плечі кожного наступного уряду, причому обсяг цих зобов’язань постійно зростатиме. Фактично закон просто зобов’яже майбутні уряди та майбутніх платників податків виплачувати з бюджету допомогу молоді. А поки цей час не настане - керуючі фондом отримуватимуть комісійні виплати.

«Рішення про створення фонду – це щорічне нарощування боргу зараз задля отримання політичних дивідендів (популізму) сьогодні. Такі ідеї зручні тим, що електоральні бонуси від них можна отримати вже зараз, а реалізовувати їх доведеться наступникам у владі з усіма відповідними політичними та економічним наслідками», – резюмують економісти.

Нагадаємо, на початку грудня президент вніс до парламенту проєкти щодо запровадження «економічного паспорта українця». Ініціатива передбачає відкриття для дітей, народжених з 1 січня 2019 року, рахунків на яких накопичуватимуться кошти від рентних платежів.

У свою чергу аналітик Сергій Фурса назвав цю ініціативу чистим популізмом та маніпуляцією, яка призведе до нарощування боргів державного бюджету і скінчиться дуже погано для економіки України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: