Сергій Сабов: Якщо я дійду до дня виборів, перемога у Василькові буде за опозицією

Сергій Сабов: Якщо я дійду до дня виборів, перемога у Василькові буде за опозицією

Вибори мера в Василькові. Єдиний кандидат від опозиції впевнений: влада веде нечесну гру

Васильків Київської області вже півроку є одним з епіцентрів найзапеклішої боротьби влади та опозиції. На парламентських виборах 2012 року тут зійшлись регіоналка Тетяна Засуха та опозиціонер Віктор Романюк. Перемога останнього була анульована за допомогою зусиль впливової конкурентки та судів. Врешті, 94 округ увійшов до переліку тих, де мають проводитись перевибори. А Віктор Романюк був змушений виїхати з країни через порушені проти нього карні справи.

Тепер Васильків виявився приводом для нового протистояння. Спочатку більшість у Верховній Раді блокувала призначення позачергових виборів голови міста. В решті-решт під тиском опозиції вибори призначили на 2 червня. Але потім виборчком відмовився реєструвати єдиного опозиційного кандидата, представника партії «Удар» Сергія Сабова. Мовляв, від «кличківців» один кандидат – Ольга Змаєва - вже зареєструвався. Ситуація з «клонуванням» була вирішена в останню мить перед закінченням реєстрації . Сабова таки пустили на вибори. Але в тому, що йому вдасться спокійно дочекатися дня голосування, він й сам сильно сумнівається.

Про технології Партії регіонів, зрадників в «Ударі» та роль майора Миколи Мельниченка і Тетяни Засухи на виборах мера Василькова Сабов розповів в інтерв’ю «Главкому».

Пане Сергію, розкажіть детально, як так сталося, що «Удар» у Василькові отримав клона?

Ситуація з початку виходила досить складна. В місцевому осередку партії «Удар» відбулись певні зміни: деяка частина наших партійців почала домовлятися з владою про речі, несумісні з позицією Віталія Кличка та його партії. Це питання було винесене на обговорення спочатку обласним керівництвом партії, а потім вже радою партії. Було сказано, що три члени «Удару» порушують статут партії, пішли на відверту співпрацю з васильківською владою і голосують в унісон з нею. Перед нами стояло багато питань: розподілення земель, питань по майну, питання про призначення секретаря ради. І ці люди довели своїми діями, що вони домовились з владою. Керівництво партії прийняло рішення, що їхні дії не відповідають нормам статуту, і вони 18 лютого цього року були виключені з партії.

В цю трійку увійшла Ольга Змаєва, що подала документи на реєстрацію начебто від «Удару». А хто ще?

Ще Ольга Тягун, яка на той час очолювала міську організацію партії, і Мирослав Корбецький. Вони є депутатами міської ради, заходили від «Удару» і продемонстрували у цих голосуваннях відкриту підтримку влади.

А деякі ЗМІ навпаки писали, що Кличко ні за що «пачками» звільняє своїх людей…

Коли ми позбавили їх членства партії, вони почали писати скарги, що вони нічого того не робили. Але є факти, вони були зафіксовані представниками нашої обласної організації, є журналістські матеріали, відеозаписи.

І коли їх виключили, до речі, 18 лютого виконуючим обов’язки керівника міської організації партії був призначений Андрій Куватов. Ті троє були виключені згідно чинного законодавства, згідно статуту партії. Обласна організація прийняла рішення про проведення зборів в міській організації, які відбулись 24 квітня. І на цих зборах Андрія Куватова було обрано головою організації. Після цього ми оформили всі необхідні документи щодо зміни керівництва партійного осередку і повідомили про ці зміни управління юстиції.

Як так сталося, що 5 травня виборча комісія у Василькові відмовилась реєструвати на позачергових виборах вашу кандидатуру?

Ми зробили все, що потрібно. Я особисто декілька разів ходив до начальника управління, до заступника начальника управління. Мені говорили: ми не можемо прийняти у вас документи, бо в нас є спеціальна людина, яка цим займається. Я питав: де ж та людина? Мені відповідали: пішла в податкову, поїхала до Києва або ще щось. Пакет документів мені не вдавалося віддати протягом кількох днів. І ми вирішили, що потрібно надіслати цей пакет документів до управління юстиції рекомендованим листом. Так і зробили.

29 квітня відбулись збори, на яких партійна організація висунула мене кандидатом на посаду міського голови. Також відповідним чином були оформлені документи. На цьому партійному зібранні були навіть присутні голова і два члени ТВК, було дві відеокамери, які вели запис, були присутні спостерігачі. Тобто збори були проведені абсолютно легітимно. Приходили люди, питали, чи можуть вони взяти участь, ми їм говорили: проходьте, будь ласка, збори відкриті.

Але після того, як ми підготували необхідний пакет документів про висування мене кандидатом на вибори, надали ТВК його 2 травня, мені відмовили у реєстрації.

З мотивацією, що один кандидат від «Удару» вже є?

На засіданні комісії сказали, що, на жаль, в єдиному державному реєстрі головою партії є Тягун. Фактично головою вона не є – після того, як її виключили з членів партії, вона автоматично втратила і свої повноваження.

Але всю надану вами документацію виборчком проігнорував?

Абсолютно!

Я був здивований. Ми надали документальне підтвердження легітимності діяльності Куватова. Та члени комісії навіть не захотіли ознайомитись з цим пакетом документів. Вони відмовились у зв’язку з тим, що в реєстру значиться Тягун. Мовляв, Тягун – голова партії, а у вас документи підписав нелегітимний Куватов. Хоча ми і повідомляли міністерство юстиції. Наш статут дозволяв такі зміни, тому все це можна розцінити як втручання у діяльність партії, що не відповідає букві закону. Це безпосередньо має значення для ТВК, яка повинна приймати рішення згідно виборчого законодавства. А вони порушують мої конституційні права, права виборців, які голосували за партію «Удар». Проте на членів комісії такі звинувачення не подіяли.

Голова комісії сказав, що ми ще будемо розбиратися, бо є ж ще одне подання від Тягун, від «Удару», яка теж подала всі документи і пропонує іншого кандидата. Куватов як голова ставив печатку тільки на мої документи – це достовірно. Але, можливо, під час свого головування Ольга Тягун або пропечатала собі на майбутнє кілька аркушів, або просто зробила копію печатки. Це припущення, але подані нею документи є фальшивими. Я про це на комісії одразу і сказав. Ці документи є кримінальним злочином, по них ще буде розбиратись і прокуратура, і міліція.

Після всього цього стало зрозуміло, що це лише технологічний прийом: клонування партії і подання від неї іншого кандидата для того, щоб мене збити. Мені відмовили, їй теж відмовили – сказали, що документи оформлені неналежним чином. Але мета була досягнута.

Що робив «Удар» для вашого поновлення у якості кандидата? Адже виборчком все-таки пішов на поступки і зареєстрував вас.

В ЗМІ виник скандал з цього приводу. В нас відбувся суд, який зробив деякі зауваження: мовляв, що ж ви позиваєтесь, якщо ви ще не виконали «побажання» комісії, надайте ще два документи, і вас зареєструють. Ми зробили інше подання, надали другий пакет документів. Був тиск на управління юстиції, бо журналісти питали: чому такі затримки? Бо на цьому полі – по юстиції, я маю на увазі - проблеми виникали не тільки у партії «Удар», а й у інших політичних сил.

Я для себе зробив висновок, що тільки через те, що піднявся такий скандал, влада зрозуміла, що це може привести до якихось зривів. Бо, якщо єдиний кандидат від опозиції не буде зареєстрований, навіщо, взагалі, проводити вибори? Як це так: Об’єднана опозиція тих виборів досягала через блокування Верховної Ради, а кандидата немає? І мене зареєстрували.

У нас є інформація, що «Удар» вже планував проводити акції протесту на ваш захист…

У нас є підтримка громадян міста, підтримка громадських організацій. Васильків останнім часом дуже відрізняється від інших міст. В 2010 році там було дуже багато проблем з реєстрацією, в роботі виборчкому, були фальшування. В 2012 році тут, взагалі, казна-що відбувалося. Народ бачить, що знову, щось не те відбувається. І було багато закликів щодо проведення демонстрацій. Тим паче, з юридичної точки зору ми праві.

Ви сказали, що проблеми у зв’язку з мерськими виборами виникли не тільки у «Удару», а й у інших політичних сил. У кого саме?

Були проблеми у «Батьківщини», яка більше двох місяців намагається внести зміни щодо того, що у них відбулись перевибори голови. Але на даний час їх теж не зареєстрували. Проблема була у партії Олега Ляшка, який теж хотів зареєструвати свій осередок. Тут теж нічого не вийшло. З проблемами зіткнулись і інші партії.

Комісією було відмовлено у реєстрації кандидатом на виборах мера і екс-голові Василькова Валерію Поповичу. Більш того, 13 травня його не пустили на засідання Київського окружного суду, де він оскаржує цю відмову.

Щодо випадку в суді – я нічого не знаю.

Але надходила інформація, що Попович намагається подати скаргу на мою реєстрацію. Але це не відповідає дійсності.

Провокацій зараз дуже багато буде. Бо в цей процес втрутився ж майор Микола Мельниченко (Мельниченко є довіреною особою Поповича – «Главком»). І процес може бути дуже цікавим. Бо є третя сила. Це не партія. Це гравці на цьому виборчому процесі, мета яких просто зірвати вибори. Зробити так, щоб вибори у Василькові, взагалі, не відбулися.

Тобто Мельниченко працює на зрив виборів у Василькові?

Моя точка зору: він працює для того, щоб просто нагадати про себе і пропіаритись, бо, я так розумію, він має намір йти кандидатом по 94-му округу на виборах у Верховну Раду, які найближчим часом все-таки мають відбутися.

Ви заговорили про провокації. Які провокації, окрім скарги, про яку ви сказали, вже відбулися?

Мене попереджують про те що на мене будуть подані позови в суд. Тобто машина працює над тим, щоб все-таки зняти мене з виборів. Бо якщо я дійду до дня голосування, перемога буде на боці опозиції, я в цьому впевнений.

Чи виконує зараз якусь функцію кандидатка від Партії регіонів по 94-му округу на парламентських виборах Тетяна Засуха?

Інформацією, чи є причетна якось до останніх подій в Василькові пані Засуха, я не володію. Не знаю, чи втручається, чи ні вона в цей процес. Але пані Тетяна належить до Партії регіонів. А роль Партії регіонів на цих виборах зрозуміла. Вони висунули свого кандидата, який має певний досвід, керує районом і має намір очолити місто. Думаю, що Засуха, як член Партії регіонів, була б зовсім не проти того, щоб представник її партії очолив місто.

З вами працює команда конкурента Засухи по округу – опозиціонера Віктора Романюка, який через порушення кількох карних справ мусив виїхати за кордон?

Скажімо так: не команда, а деякі люди, які працювали з Віктором Романюком, зараз тісно працюють з моєю командою.

В підтримуєте якийсь зв'язок з Віктором? Він ділиться з вами планами на майбутнє – щодо повернення в Україну та участі у перевиборах на окрузі, наприклад?

Так, підтримую. Я його підтримував як єдиного кандидата, бо це була установка партії. Зараз ми періодично обмінюємося з ним інформацією, листами. Він особисто привітав мене з реєстрацією, звернувся до громадян з проханням підтримати мене як єдиного опозиційного кандидата.

Звичайно, він збирається повертатися. Знаходячись в Італії, він все одно готується до виборів. Опозиція вже вирішила, що Романюк у нас залишиться єдиним кандидатом – була заява. Там є певні питання по судах, але Віктор налаштований взяти участь у виборах.

Той факт, що більшість у Верховній Раді не підтримувала призначення позачергових виборів місцевого голови Василькова, а також інцидент з відмовою вам у реєстрації свідчать про те, що Партія регіонів реально боїться втратити Васильків? Ви проводили якісь заміри щодо того, який рейтинг маєте?

На сьогоднішній день протестний электорат у місті складає десь близько 70%. Партія регіонів розуміє, що перемогти у Василькові у чесній боротьбі у них жодного шансу немає. Тому що мер Сергій Іващенко (5 листопада 2012 року мер Василькова Сергій Іващенко після звинувачення в отриманні хабара склав повноваження – «Главком») зробив все, щоб рейтинг Партії регіонів впав якомога нижче. Ви подивіться, що він зробив у Василькові за роки свого правління, особливо за останні два. Так, центральну вулицю трошки підрихтували, але достатньо зробити два кроки вправо чи вліво – все... Соціальна сфера, взагалі, занепала.

Я поважаю кандидата від Партії регіонів Володимира Сабадаша, він фахівець, відверта людина, у нього харизма є, сприймаю його, як порядного опонента, з яким можна змагатись. Але на цьому тлі, який сформувала попередня влада, будь-яка людина, досвідчена, не має надто великих шансів. Партія регіонів розуміє, що йому дуже важко буде перемогти. Тому вони і не хотіли проводити вибори у місті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: