Юрій Кармазін: Я маю моральне право балотуватися де завгодно

Юрій Кармазін: Я маю моральне право балотуватися де завгодно

Парламентський «кілер» про свої подальші плани

Юрій Кармазін – це справжній Бабай українського парламенту. Насправді, його немає в Раді, але тепер ним можна лякати депутатів. На відміну від уявного героя, результати діяльності колишнього депутата є більш відчутними та реалістичними. Саме завдяки Кармазіну Верховну Раду вже залишили мажоритарники Павло Балога, Олександр Домбровський і ось-ось Ігор Марков. Позбавлений Центвиборчкомом можливості балотуватись на парламентських виборах, голова Партії захисників вітчизни вирішив помститись і довести, що вибори масово фальшувались. Судова система, як не дивно, виступила на боці Кармазіна.

Кармазіну приписують роль «карателя» від влади: маючи загрозу в його обличчі, мажоритарники, мовляв, будуть поводити себе обережніше і голосувати так, як треба. Сам екс-депутат від цього, звісно, відхрещується. Він не може пробачити опозиції, яка не взяла його до списку, і тепер звинувачує її у співпраці з владою та обіцяє, що шоу «Без мандату» матиме продовження.

Юрію Анатолійовичу, за вашими позовами суд позбавив мандатів трьох депутатів: Павла Балогу, Олександра Домбровського, Ігоря Маркова. Хто наступний?

На перший план мають ставитися не прізвища і округи, а питання бездіяльності ЦВК і невиконання цим органом своїх функцій.

До ЦВК давайте повернемося згодом. Ви говорили, що будете оскаржувати перемогу тих мажоритарників, які балотувались в Одеській, Київській, Донецькій та Дніпропетровській областях. Це так?

Я готую документи не тільки по тих областях, які ви назвали. Ще – по Харківській, Вінницькій, Кіровоградській, Херсонській областях. Там кругом відбулися фальсифікації. Вони робилися по всій країні, як по мажоритарці, так і по загальнодержавному округу. Просто на загальнодержавному рівні ці речі важче доводити.

І все ж хто саме може втратити мандат?

Я обов’язково повідомлю, коли зроблю документи. Але зараз не можу назвати прізвищ, щоб не нашкодити справі. Якщо я зараз назву дані по чоловіку, який, наприклад, дав людям до виборів 250 гривень, пообіцяв, що буде давати їх і після виборів, але не виконав обіцянку, і люди обурилися тим, що продали голос за пів ціни, це зашкодить. Але це підкуп, це речі, за які треба людину позбавляти депутатства. Я не назву жодного прізвища.

Але вже відомі деякі прізвища. Вам залишилось або підтвердити, або спростувати. Отже, Лев Миримський (Крим, округ 2), Віталій Чудновський (Київська область, округ 90), Віктор Тимошенко (Черкаська область, округ 198), Дмитро Святаш (Харківська область, округ 170), Олексій Азаров (Донецька область, округ 47), Сергій Гриневецький (Одеська область, округ 134), Олександр Пресман (Одеська область, округ 139), Микола Левченко (Донецька область, округ 44), Вадим Колесніченко (Севастополь, округ 225) та Олег Царьов (Дніпропетровська область, округ 40). Хто з них реально є у вашому списку?

Інформація щодо декого з названих вами дійсно перевірялася. Але підстави, чому хтось не може бути депутатом, кругом різні, як і різні способи фальшування виборів. Я не хочу ні спростовувати, ні підтверджувати прізвищ, які ви назвали. Скажу лише, що деякі з них притягнуті просто за вуха, деякі – чисто з політичною метою. Але у мене претензії лише до того, хто незаконно потрапив в парламент.

Очевидно, що цими масштабними «розслідуваннями» ви займаєтесь не самі. Хто допомагає?

Це дійсно серйозні об’єми. Ми створили таку умовну групу під назвою «Справедливість». Туди входить багато людей, які мають досвід роботи в правоохоронних органах, досвід виборів, були в минулому депутатами міських, селищних, обласних рад і навіть народними депутатами України. Це достатнє широке коло. Але вже допустимість доказів, тактику, стратегію будую я.

І все-таки – хто ці люди? Назвіть хоча б колишніх народних депутатів.

Я не буду називати прізвищ і тут. Бо ми потім не захистимо результат.

Ви також озвучили бажання звільнити нинішніх членів ЦВК, які, до речі, впевнені, що позбавлення Маркова мандата є порушенням закону. Чим вони вам не догодили?

ЦВК осоромилась. ЦВК стала органом, який робив дуже не благі справи.

Ви маєте на увазі, що ЦВК не встановила результати по п’яти округах?

Перелік цих не благих справ виборчої кампанії 2012 року починається з того, що ЦВК не допустила до виборів понад 450 людей. Просто селективно вони відібрали цих людей.

Ви також потрапили в цей список. Саме образа за це є мотивом вашої «Справедливості»?

Просто були дуже цікаві причини «відмов». Одні не вказали громадську діяльність, інші – щось не так написали в документах, як це собі бачать в ЦВК. При чому, ЦВК свої вимоги застосовував вибірково. Одним він писав листи, мовляв, ви зробили таку-то посилочку, будь ласка, зробіть правку. Люди приходили і виправляли – це передбачено законом. Іншим – нічого не писали (мені не приходив такий лист), а просто знімали з реєстрації. Та в моєму випадку, взагалі, анекдотична ситуація: судді 5 годин сиділи в нарадчій кімнаті для того, щоб відповісти на дуже просте питання. Але це ж по кожній області вибиралися люди, які могли скласти конкуренцію, які могли пройти.

Наприклад?

Микола Сірий – адвокат Юлії Тимошенко, який мав намір балотуватися по Києву (Микола Сірий хотів балотуватися по 222 округу в Солом’янському районі, на якому врешті, конкуруючи із кандидатом від влади Максимом Луцьким та представником від «Удару» Реною Назаровою, перемогу виборов Дмитро Андрієвський – «Главком»). Він – провідний фахівець Інституту держави і права Академії Наук України. Ну ви повірите в те, що він погано читає закон про вибори і не може скласти правильно якийсь документ? Я – ні.

Ще приклад. Було відмовлено в реєстрації Олександру Жиру (мав намір балотуватись по 35 округу на Дніпропетровщині, де переміг представник Партії регіонів Андрій Шипко – «Главком»). Він відомий політик, був не один рік представлений в Верховній Раді, був головою комісії по Гонгадзе. Приводи – ефемерні. Так само на Миколаївщині була «зарублена» Світлана Друзюк (хотіла балотуватися по 127 округу, де також переміг регіонал Володимир Наконечний – «Главком»). Вона відома своїми соціалістичними поглядами, мала підтримку багатьох громадських організацій. Але ЦВК, прочищаючи дорогу для представників влади, виконала це замовлення.

Моя присутність в парламенті теж серйозно заважала, в тому числі, заважала і ЦВК, – дерибанити гроші. Коли приймали закон про встановлення відео-спостереження. А це коштувало українському народу 960 мільйонів гривень! Цього б вистачило для ремонту шкіл. Я показував, що цей закон приймається лише для того, щоб зробити видимість, димову завісу на виборах. По-перше, там чітко було видно, що частину грошей відмиють. По-друге, не було механізму спостереження за підрахунком голосів. Головний не стільки процес голосування, скільки процес підрахунку. Я розумів, що граюся з вогнем. Мене попереджали, що знайдуться способи, як мене не допустити до виборів.

Хто саме попереджав? Назвіть прізвища.

Мене попереджали нинішні депутати від влади. Я тільки не думав, що їм вдасться домовитися з так званими лідерами так званої опозиції.

Який механізм звільнення членів ЦВК ви бачите?

Отим, що ЦВК не зареєструвала стільки людей, вона вже зробила небезпечний прецедент, коли люди вимушені були звертатись до Європейського суду з прав людини. Але справа в тому, що ЦВК в той же час допускала до виборів тих людей, яких допустити не мала права. Наприклад, допустили Володимира Сацюка, який отримав погони генерала ФСБ, став радником голови ФСБ Російської федерації та в’їжджав в Україну з російським паспортом (завдяки заяві кандидатки в депутати по тому ж округу Ганни Федорченко Сацюк врешті був знятий з реєстрації в ЦВК – «Главком»). Тут – в діях посадовців, які допустили до участі у виборах громадян іноземних держав, - є склад кримінального злочину. Чомусь в ЦВК не виникло проблем з трактуванням балотування відомого олігарха Вадима Новинського. Пройшов в депутати, лише один рік маючи громадянство України.

Справою Вадима Новинського ваша «Справедливість» вже займається?

Я не назву жодного прізвища. Це я сказав для прикладу того, як ЦВК не пішов в Конституційний суд за тлумаченням терміну проживання, а просто зареєстрував. І виникає питання: на кого працює ЦВК? Чи виконує вона закони Конституції? Якби виконувала, очевидно, навіть, якби перевага була б в один голос по кожному з тих п’яти округів, вона виконала б функції окружної комісії і зареєструвала результат. І не робила б вигляд, що нічого не відбувається. Якщо в Харкові, у всіх районах міста одночасно вимкнули світло, чого не було з моменту встановлення незалежності України, то у іншого складу ЦВК виникли б питання. Орган в нинішньому складі не може існувати далі. Там, безумовно, є порядні люди. Але за колегіальність доленосних для країни рішень мають відповідати всі.

Все-таки, що конкретно ви будете робити, щоб домогтись звільнення членів ЦВК?

Ми зараз аргументуємо свою позицію з огляду на закон і будемо ставити її перед президентом Януковичем. Як він до цього поставиться – це вже його справа. Але президент сьогодні – Янукович, тому я можу звертатись тільки до нього, бо за Конституцією він ініціює питання про відповідальність членів ЦВК перед Верховною Радою.

Але це тільки про позбавлення посад. Ще одне питання – про відповідальність членів ЦВК – ми також будемо ставити. І я не виключаю, що будуть порушені кримінальні провадження. Від імені громадськості я хочу показати, що цей орган є бездіяльним, і він неналежним чином реагував на дотримання законодавства під час виборів, і він неналежним чином і зараз себе поводять.

На вашу думку, як мали б бути встановлені результати по п’яти округах?

Результати мали б бути встановлені на користь закону. В законі, ніде, немає вказівки, що може вжити таку формулу, як «неможливо встановити результат». Я дивуюся тим, хто називає себе опозиційними лідерами, які без бою віддали свої місця. Тому що ці місця переважно були визнані за опозицією.

У нас зараз тільки галас піднімають: не можна через суди позбавляти депутатського мандату. Але ж мандати через суди і добувалися! По Вінниці, наприклад, додумалися до того, що примусили окружну виборчу комісію перерахувати голоси в упаковках, цілісність яких була порушена. Тобто там хтось «попрацював» з бюлетенями. Але рішеннями судів примусили це зробити. Внаслідок цього Домбровський отримав перевагу над Солейко. І чомусь всі забули про те, що і Турчинов, і Яценюк назвали цю людину злодієм – це було навіть в офіційній газеті «Батьківщина». Але раптом опозиція змінила на 180 градусів свій вектор. Чому? Це питання не має відповіді. Має виникати інше питання? За скільки був змінений цей вектор? Мене дивує явна несправедливість і упередженість. Бо позбавляти мандата через суди того, хто сфальсифікував вибори, виходить, не можна. Беруть вибірково з Конституції 81 статтю, де прописано, коли депутат може бути достроково позбавлений повноважень. І забувають, що до неї є 80 статей, і після неї ще 80 статей. Де передбачена і законність, і прозорість виборів, і право народу визначати.

До або після судового рішення ви спілкувались зі своїми «жертвами»: з Балогою, Домбровським чи Марковим?

Ні до, ні після я з ними не спілкувався.

Верховна Рада призначила на 15 грудня перевибори по проблемних округах. Ви будете намагатися потрапити по одному з них в парламент…

Так, я розглядаю можливість балотування по якомусь з округів.

По якому саме. Ось після Маркова звільняється 133 округ в Одесі. Підете по ньому? Свого часу ви вже вигравали вибори в цьому місті.

Я двічі обирався як мажоритарний депутат по Одесі, двічі – по списку політичних партій. Але я скажу тільки, що розглядаю можливість повернення до парламенту. Через який округ це буде зроблено – зараз повідомити не можу. Але з усіма регіонами, де будуть проводитись вибори, я добре обізнаний. Я працював на всю Україну – не на конкретне місто чи село, тому кругом маю моральне право балотуватися. Бо не балотувався – мене не допустили.

Що думаєте з приводу законопроекту, який обіцяють зареєструвати регіонали. Він передбачатиме, що мандатів можна буде лишати тільки рішенням Верховної Ради?

Ця «антикармазинська істерія» є і в лавах регіоналів, і в лавах позафракційних, і у декого з тих, хто називає себе опозицією. Вони бояться, що прийдеться відповідати за фальсифікації. Бо п’ять років зберігаються за законом документи, і п’ять років позбавлення волі передбачено за фальсифікації. При зміні влади, при зміні правоохоронних органів ситуація може змінитись. Всякі потуги, які мають убезпечити від їх Кармазіна, не пройдуть. Їм треба міняти Конституцію, бо ніяким законом вони не можуть собі присвоїти визнавати, чи є повноваження у депутата, чи ні. Це питання конкретного факту. І судова влада по 124 статті Конституції має відношення до всіх правовідносин в країні.

Я дивлюсь на їхню істерію, але бачу, що їм не просто щось провернути. Той же Микола Левченко буквально на другий день після рішення Вищого адмінсуду заявив, що завтра зареєструє законопроект. Це виявилося брехнею. Він також сказав, що Кармазіну треба було походити по округу, зібрати підписи людей за відкликання депутата Маркова. Це може сказати тільки людина, яка не знайома з Конституцією України навіть на рівні школи. Бо наша Конституція, взагалі, не передбачає механізму відклику депутата. От такий закон, такі зміни про відклик мають бути внесені, і люди мають право відкликати депутата, якого обрали. Але в тих випадках, про які ми говоримо, суд встановив, що у людей відсутні статус і повноваження депутата, бо вони їх не на були на чесних виборах.

«Маріонетка» - це не найобразливіший вислів, який прозвучав з вуст народних депутатів на вашу адресу. Вас звинувачують в роботі на владу. Вам самому не здається дивним, що всі ваші позови в судах так легко підтримуються?

Більшість маріонеток – це ті, хто кидає такі звинувачення. Ті олігархи, які звинувачують мене в співробітництві з владою, самі годинами сидять у Льовочкіна. А так звані лідери опозиції регулярно влаштовують посиденьки з Лукаш.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: